Major cooperació en les recerques criminals

La Policia Nacional s'adhereix al Servei de Recerca Global del Mercat d'Apostes per lluitar contra els fraus en el sector

Aquest servei té com a finalitat la prevenció i la lluita contra el frau al mercat d'apostes esportives i la manipulació en competicions d'aquest tipus mitjançant la detecció de pràctiques que puguin alterar els resultats d'un esdeveniment esportiu de manera fraudulenta

30/06/23

La Policia Nacional tindrà accés al Servei de Recerca Global del Mercat d'Apostes, la qual cosa redundarà en una major cooperació en el desenvolupament de les recerques criminals que afectin a les apostes esportives i al resultat de les competicions. Així es recull en l'acord signat pel director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo Piqueras, i el director general d'Ordenació del Joc, Mikel Arana Echezarreta, dependent del Ministeri de Consum.

Amb aquesta rúbrica, la Policia Nacional se sumeixi a un servei que té com a finalitat prevenir i lluitar contra el frau al mercat de les apostes esportives i la manipulació en competicions mitjançant l'intercanvi d'informació entre els seus participants: la Direcció general d'Ordenació del Joc, la resta d'administracions públiques territorials, els òrgans competents del Ministeri de l'Interior, juntament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, el Consell Superior d'Esports, així com les federacions esportives, lligues professionals i operadors de joc.

El funcionament del Servei de recerca global s'articula de manera que els seus membres transmeten la informació d'alertes sobre possibles fraus relacionats amb les apostes esportives que siguin del seu coneixement, amb la finalitat que els membres del servei que estiguin habilitats, segons el seu nivell d'accés, tinguin constància de tal informació i puguin utilitzar-la per comprovar les implicacions del possible frau comès/fideïcomès en el seu específic àmbit d'actuació.

Aquesta signatura suposa a més la constitució d'una comissió de seguiment paritària integrada per dos representants de cadascuna de les parts signatàries. Les funcions d'aquesta comissió seran vetllar pel correcte desenvolupament i execució del que es disposa en l'acord, impulsar l'adopció de les mesures i accions necessàries per al millor compliment dels objectius comuns perseguits per les parts i proposar les modificacions de l'acord que es considerin oportunes.

Xarxa de cooperació interactiva gestionada per la Direcció general d'Ordenació del Joc

El Servei de Recerca Global del Mercat d'Apostes és un instrument tècnic que es constitueix com una xarxa de cooperació interactiva gestionada per la Direcció general d'Ordenació del Joc i accessible per via telemàtica per a les entitats participants que s'hagin adherit a aquest servei. Entre elles, destaquen les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, el Consell Superior d'Esports, les federacions esportives, les lligues professionals i els operadors de joc amb títol habilitant.

Mitjançant aquest instrument, es recopilarà la informació que qualsevol entitat participant pugui transmetre sobre possibles fraus o amaño relacionats amb les apostes esportives que siguin del seu coneixement. L'objectiu és que la resta de membres del sistema tingui constància d'aquesta informació, mitjançant un accés limitat a la mateixa, i pugui utilitzar-la per comprovar les implicacions del possible frau comès/fideïcomès en el seu específic àmbit d'actuació.