A Granada

La Policía Nacional recupera dos piezas arqueológicas del siglo II a.C. incrustadas en la fachada de un restaurante

Las dos piezas íberas de placa caliza, son piezas relevantes del Patrimonio Arqueológico español, por lo que han sido depositadas en el Museo Arqueológico y Etnológico de Granada

El dueño del establecimiento afirmó que le llamó la atención la representación gráfica de una de las piezas y decidió incrustarlas ambas en la fachada

26/07/24

Agents de la Policia Nacional han recuperat dues peces arqueològiques del segle II a. de C. incrustades en la façana d'un restaurant. Les dues peces íberas de placa calcària, són peces rellevants del Patrimoni Arqueològic espanyol, per la qual cosa han estat dipositades en el Museu Arqueològic i Etnològic de Granada. L'amo de l'establiment va afirmar que li va cridar l'atenció la representació gràfica d'una de les peces i va decidir incrustar ambdues en la façana.

La recerca dels fets va començar el passat mes de març arran de la ressenya en una xarxa social sobre venda d'antiguitats, d'un home aficionat a l'art en la qual afirmava haver localitzat una peça arqueològica íbera en la paret d'un restaurant amb propòsit purament ornamental. Ell mateix va cercar la bibliografia de la peça i va pensar que podria correspondre's amb altres similars exposades en el Museu Arqueològic i Etnològic de Granada.

Per l'exposat anteriorment els agents es van desplaçar al lloc dels fets per comprovar l'existència  d'aquestes peces i realitzar el corresponent reportatge fotogràfic de les mateixes. És a partir d'aquest moment, quan van poder observar que incrustades en una de les parets d'accés al restaurant, es trobaven dues peces, una amb la representació d'un cavall i l'altra, d'idèntic material, que pogués ser un objecte quotidià tipus morter.

Gràcies a aquesta informació es va poder elaborar un informe tècnic per part de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport, de la Delegació Territorial de Granada en el qual es detallava que les peces pertanyien a un ampli elenc de representacions de cavalls d'època íbera procedent de la vega de Granada, zona on se situaven ciutats íbero-romanes. A més, després de les comprovacions pertinents, es va deduir que les peces podrien procedir d'un jaciment pròxim al restaurant actualment protegit i en estudi.

Segons el propietari de l'establiment, va adquirir els terrenys l'any 2011 per aixecar el mateix i, durant la demolició d'una casa vella i la remoció de terres, van aparèixer ambdues peces que durant molt temps van estar apartades com a enderroc. Al moment en el qual va ser informat del seu important valor cultural, l'amo del restaurant va mostrar col·laboració tant com para la seva recuperació i dipòsit com perquè les peces anessin extretes de la façana.