Major cooperació en les investigacions criminals

La Policia Nacional s'adherix al Servici d'Investigació Global del Mercat d'Apostes per a lluitar contra els fraus en el sector

Este servici té com a finalitat la prevenció i la lluita contra el frau en el mercat d'apostes esportives i la manipulació en competicions d'este tipus mitjançant la detecció de pràctiques que puguen alterar els resultats d'un esdeveniment esportiu de manera fraudulenta

30/06/23

La Policia Nacional tindrà accés al Servici d'Investigació Global del Mercat d'Apostes, la qual cosa redundarà en una major cooperació en el desenvolupament de les investigacions criminals que afecten a les apostes esportives i al resultat de les competicions. Així s'arreplega en l'acord firmat pel director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo Piqueras, i el director general d'Ordenació del Joc, Mikel Arana Echezarreta, dependent del Ministeri de Consum.

Amb esta rúbrica, la Policia Nacional se sumisca a un servici que té com a finalitat previndre i lluitar contra el frau en el mercat de les apostes esportives i la manipulació en competicions mitjançant l'intercanvi d'informació entre els seus participants: la Direcció general d'Ordenació del Joc, la resta d'administracions públiques territorials, els òrgans competents del Ministeri de l'Interior, juntament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, el Consell Superior d'Esports, així com les federacions esportives, lligues professionals i operadors de joc.

El funcionament del Servici d'investigació global s'articula de manera que els seus membres transmeten la informació d'alertes sobre possibles fraus relacionats amb les apostes esportives que siguen del seu coneixement, amb la finalitat que els membres del servici que estiguen habilitats, segons el seu nivell d'accés, tinguen constància de tal informació i puguen utilitzar-la per a comprovar les implicacions del possible frau comès/fideïcomès en el seu específic àmbit d'actuació.

Esta firma suposa a més la constitució d'una comissió de seguiment paritària integrada per dos representants de cadascuna de les parts firmant. Les funcions d'esta comissió seran vetlar pel correcte desenvolupament i execució del que es disposa en l'acord, impulsar l'adopció de les mesures i accions necessàries per al millor compliment dels objectius comuns perseguits per les parts i proposar les modificacions de l'acord que es consideren oportunes.

Xarxa de cooperació interactiva gestionada per la Direcció general d'Ordenació del Joc

El Servici d'Investigació Global del Mercat d'Apostes és un instrument tècnic que es constituïx com una xarxa de cooperació interactiva gestionada per la Direcció general d'Ordenació del Joc i accessible per via telemàtica per a les entitats participants que s'hagen adherit a aquest servici. Entre elles, destaquen les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, el Consell Superior d'Esports, les federacions esportives, les lligues professionals i els operadors de joc amb títol habilitant.

Mitjançant este instrument, es recopilarà la informació que qualsevol entitat participant puga transmetre sobre possibles fraus o martingales relacionades amb les apostes esportives que siguen del seu coneixement. L'objectiu és que la resta de membres del sistema tinga constància d'eixa informació, mitjançant un accés limitat a la mateixa, i puga utilitzar-la per a comprovar les implicacions del possible frau comès/fideïcomès en el seu específic àmbit d'actuació.