A Granada

La Policia Nacional recupera dos peces arqueològiques del segle II a. de C. incrustades en la façana d'un restaurant

Les dos peces íberas de placa calcària, són peces rellevants del Patrimoni Arqueològic espanyol, per la qual cosa han sigut depositades en el Museu Arqueològic i Etnològic de Granada

L'amo de l'establiment va afirmar que li va cridar l'atenció la representació gràfica d'una de les peces i va decidir incrustar-les les dos en la façana

26/07/24

Agents de la Policia Nacional han recuperat dos peces arqueològiques del segle II a. de C. incrustades en la façana d'un restaurant. Les dos peces íberas de placa calcària, són peces rellevants del Patrimoni Arqueològic espanyol, per la qual cosa han sigut depositades en el Museu Arqueològic i Etnològic de Granada. L'amo de l'establiment va afirmar que li va cridar l'atenció la representació gràfica d'una de les peces i va decidir incrustar les dos en la façana.

La investigació dels fets va començar el passat mes de març arran de la ressenya en una xarxa social sobre venda d'antiguitats, d'un home aficionat a l'art en la qual afirmava haver localitzat una peça arqueològica íbera en la paret d'un restaurant amb propòsit purament ornamental. Ell mateix va buscar la bibliografia de la peça i va pensar que podria correspondre's amb altres similars exposades en el Museu Arqueològic i Etnològic de Granada.

Per l'exposat anteriorment els agents es van desplaçar al lloc dels fets per a comprovar l'existència  d'aquestes peces i realitzar el corresponent reportatge fotogràfic de les mateixes. És a partir d'este moment, quan van poder observar que incrustades en una de les parets d'accés al restaurant, es trobaven dos peces, una amb la representació d'un cavall i l'altra, d'idèntic material, que poguera ser un objecte quotidià tipus morter.

Gràcies a esta informació es va poder elaborar un informe tècnic per part de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport, de la Delegació Territorial de Granada en el qual es detallava que les peces pertanyien a un ampli elenc de representacions de cavalls d'època íbera procedent de la vega de Granada, zona on se situaven ciutats íbero-romanes. A més, després de les comprovacions pertinents, es va deduir que les peces podrien procedir d'un jaciment pròxim al restaurant actualment protegit i en estudi.

Segons el propietari de l'establiment, va adquirir els terrenys l'any 2011 per a alçar el mateix i, durant la demolició d'una casa vella i la remoció de terres, van aparéixer les dos peces que durant molt temps van estar apartades com a runa. En el moment en el qual va ser informat del seu important valor cultural, l'amo del restaurant va mostrar col·laboració tant com para la seua recuperació i depòsit com perquè les peces anaren extretes de la façana.