Desè aniversari de la Divisió de Cooperació Internacional

Pardo Piqueras assenyala a la tracta d'éssers humans, el terrorisme i la ciberdelinqüència com a objectius prioritaris de la cooperació internacional

El director general de la Policía ha recalcado que la unidad entre las diferentes administraciones y cuerpos policiales europeos es una necesidad fundamental para hacer frente a las diferentes vulnerabilidades que afectan en estos momentos a todos los países

También ha dado a conocer que con el auxilio de la Policía Nacional, en Ucrania se logró la evacuación de 140 españoles en los primeros días de guerra gracias a una operación en la que participaron nueve agentes miembros del GEO y cuatro policías de la Embajada de España en Kiev

15/03/23

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, ha participat esta mañana en les jornades que la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional està celebrant per commemorar el seu desè aniversari, on ha sostingut que la unitat entre les diferents administracions i cossos policials europeus és una necessitat fonamental per fer front a les diferents vulnerabilitats que afecten en aquests moments a tots els països. "Les amenaces són comunes i globals. Per això/Per això les respostes han de ser comunes, integrals, coordinades i cooperatives tant en el plànol nacional com l'internacional", ha defensat.

En aquest sentit, ha assenyalat que una d'elles, de les més importants, és la protecció de les fronteres, amb l'objectiu d'evitar la tracta d'éssers humans. “Hem patit importants crisis migratòries, i l'experiència demostra que la millor forma de fa front a aquest fenomen és treballar amb el nostre socis en la prevenció als països d'origen i trànsit dels fluxos irregulars, sobre la base d'una cooperació basada en la confiança mútua i sostinguda en el temps”, ha afirmat. En aquest sentit, ha recordat que la reducció de les xifres d'arribades a Espanya evidencia que aquest és l'enfocament correcte: “ens trobem amb un descens de les arribades d'irregulars per via marítima del 54% registrat aquests primers mesos de l'any, que se sumeixi a la reducció del 29% amb el qual es va tancar el 2022”.

Pardo Piqueras també ha assenyalat al terrorisme com una important amenaça i feblesa en l'actualitat. “L'amenaça del terrorisme ha adquirit un major protagonisme en els últims temps, juntament amb la radicalització i l'extremisme violent. Fenòmens que han sofert una enorme transformació: han canviat els seus protagonistes i ha crescut la seva perversa propaganda”, ha destacat.

En aquest sentit, ha elogiat el treball policial, que veu els seus resultats en operacions com la qual han dut a terme els agents d'Espanya fa tan sols uns dies en col·laboració amb EUROPOL, quan es va aconseguir retirar 120 continguts d'Internet sobre l'ús de substàncies químiques per cometre atemptats. “Es tractava d'arxius que incloïen propaganda de grups violents i radicalitzats i també instruccions sobre l'ús de materials químics; unes substàncies químiques que es comercialitzen de manera legal per al seu ús en processos industrials o professionals, però que podrien utilitzar-se per dur a terme atemptats terroristes”, ha assenyalat abans d'afegir que aquests 120 continguts estaven elaborats en cinc idiomes diferents i que havien estat difosos per xarxes de suport al terrorisme de caràcter yihadista i a altres grups extremistes radicalitzats i violents a través de plataformes de 21 proveïdors de serveis en línia.

El director general de la Policia també ha assenyalat la ciberdelinqüència com un preocupant desafiament a tenir en compte a través de la cooperació internacional, i ha agraït les mesures adoptades en el si de la Unió Europea, que compta amb una nova “estratègia UE per al decenni digital”.

Guerra a Ucraïna

Des del punt de vista del director general de la Policia, la cooperació a nivell internacional ha quedat més que provada en la guerra a Ucraïna. “Amb l'auxili de la Policia Nacional, en els primers dies d'horror aconseguim l'evacuació de 140 espanyols que es trobaven d'Ucraïna, en dos combois. Una operació els protagonistes de la qual van ser nou membres del GEO i quatre policies de l'Ambaixada d'Espanya a Kíev”, ha assenyalat.

“Més tard, agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van viatjar a Ucraïna per investigar en aquest país la possible comissió de crims de guerra i de lesa humanitat. Han estat dos equips que treballen al costat d'investigadors i fiscals ucraïnesos per recollir proves, que seran incorporades en els processos judicials oberts a Ucraïna per a la identificació de víctimes d'actuacions contràries al Dret Internacional”, ha afegit Pardo Piqueras.

“Però a més hem ofert protecció a gairebé 170.000 ciutadans ucraïnesos que han abandonat el seu país i ara viuen fora de perill amb nosaltres, gràcies a la labor conjunta desenvolupada per l'Oficina d'Asil i Refugi i per la Policia Nacional en 70 comissaries de tota Espanya”, ha conclòs.

En aquestes jornades també ha participat la directora executiva d'EUROPOL, Catherine de Bolle, qui ha manifestat que “Espanya és un autèntic col·laborador, un país que aporta un valor afegit a la seguretat interna de la Unió Europea”.

Jornades Internacionals

El panell d'esta mañana en les jornades de commemoració del desè aniversari de la creació de la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional s'ha celebrat sota el títol “Europa com a eix fonamental en les polítiques de seguretat”, i ha comptat amb la presència de la directora executiva d'EUROPOL, Catherine de Bolle. A més d'ella, en la taula rodona han participat Marcos Alonso, ambaixador d'Espanya, representant permanent davant la Unió Europea; José de la Mata, magistrat d'Espanya en EUROJUST, i Antonia Mena, consellera d'Interior en la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea.

A més, aquesta tarda es durà a terme l'últim dels panells, que se centrarà en els reptes de la cooperació bilateral i les seves noves eines. En aquesta taula rodona participaran Miguel Ángel Fernández-Palacios, ambaixador d'Espanya a Itàlia; Juan Enrique Taborda, conseller d'Interior en Marroc; Francisco Jiménez-Villarejo, fiscal de la Sala de Cooperació Penal Internacional de la Fiscalia General de l'Estat, i Alicia Dolent, cap de la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional.

Les jornades seran clausurades pel sotssecretari del Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Luis Manuel Cuesta, i el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez.


Divisió de Cooperació Internacional

La Divisió de Cooperació Internacional es va crear en fa deu anys i li correspon l'adreça de la col·laboració i auxili a les policies d'altres països i la coordinació dels grups de treball en els quals participi la Direcció general de la Policia en l'àmbit de la Unió Europea i altres institucions internacionals, així com aspectes relacionats amb missions de suport a tercers països i personal policial que presta servei a l'estranger.

En general, millora l'eficiència de la col·laboració policial internacional tant en l'àmbit bilateral com en l'àmbit multilateral. En concret, en el marc de la Unió Europea, s'intenta donar resposta adequada a les necessitats derivades del desenvolupament de l'Espai de Llibertat, Seguretat i Justícia de la Unió, en aplicació de les disposicions del Tractat de la Unió Europea i del Tractat sobre el funcionament de la Unió Europea.

En aquests moments, la màxima responsable de la Divisió de Cooperació Internacional és la comissària principal Alicia Dolent Sánchez.