Desé aniversari de la Divisió de Cooperació Internacional

Pardo Piqueras assenyala a la tracta d'éssers humans, el terrorisme i la ciberdelinqüència com a objectius prioritaris de la cooperació internacional

El director general de la Policia ha recalcat que la unitat entre les diferents administracions i cossos policials europeus és una necessitat fonamental per a fer front a les diferents vulnerabilitats que afecten en estos moments a tots els països

També ha donat a conéixer que amb l'auxili de la Policia Nacional, a Ucraïna es va aconseguir l'evacuació de 140 espanyols en els primers dies de guerra gràcies a una operació en la qual van participar nou agents membres del GEO i quatre policies de l'Ambaixada d'Espanya a Kíev

15/03/23

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, ha participat este matí en les jornades que la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional està celebrant per a commemorar el seu desé aniversari, on ha sostingut que la unitat entre les diferents administracions i cossos policials europeus és una necessitat fonamental per a fer front a les diferents vulnerabilitats que afecten en estos moments a tots els països. "Les amenaces són comunes i globals. Per això les respostes han de ser comunes, integrals, coordinades i cooperatives tant en el plànol nacional com l'internacional", ha defès.

En este sentit, ha assenyalat que una d'elles, de les més importants, és la protecció de les fronteres, amb l'objectiu d'evitar la tracta d'éssers humans. “Hem patit importants crisis migratòries, i l'experiència demostra que la millor forma de fa front a este fenomen és treballar amb el nostre socis en la prevenció en els països d'origen i trànsit dels fluxos irregulars, sobre la base d'una cooperació basada en la confiança mútua i sostinguda en el temps”, ha afirmat. En este sentit, ha recordat que la reducció de les xifres d'arribades a Espanya evidencia que este és l'enfocament correcte: “ens trobem amb un descens de les arribades d'irregulars per via marítima del 54% registrat estos primers mesos de l'any, que se sumisca a la reducció del 29% amb el qual es va tancar el 2022”.

Pardo Piqueras també ha assenyalat al terrorisme com una important amenaça i debilitat en l'actualitat. “L'amenaça del terrorisme ha adquirit un major protagonisme en els últims temps, juntament amb la radicalització i l'extremisme violent. Fenòmens que han patit una enorme transformació: han canviat els seus protagonistes i ha crescut la seua perversa propaganda”, ha destacat.

En este sentit, ha elogiat el treball policial, que veu els seus resultats en operacions com la qual han dut a terme els agents d'Espanya fa tan sols uns dies en col·laboració amb EUROPOL, quan es va aconseguir retirar 120 continguts d'Internet sobre l'ús de substàncies químiques per a cometre atemptats. “Es tractava d'arxius que incloïen propaganda de grups violents i radicalitzats i també instruccions sobre l'ús de materials químics; unes substàncies químiques que es comercialitzen de manera legal per al seu ús en processos industrials o professionals, però que podrien utilitzar-se per a dur a terme atemptats terroristes”, ha assenyalat abans d'afegir que estos 120 continguts estaven elaborats en cinc idiomes diferents i que havien sigut difosos per xarxes de suport al terrorisme de caràcter yihadista i a altres grups extremistes radicalitzats i violents a través de plataformes de 21 proveïdors de servicis en línia.

El director general de la Policia també ha assenyalat la ciberdelinqüència com un preocupant desafiament a tindre en compte a través de la cooperació internacional, i ha agraït les mesures adoptades en el si de la Unió Europea, que compta amb una nova “estratègia UE per al decenni digital”.

Guerra a Ucraïna

Des del punt de vista del director general de la Policia, la cooperació a nivell internacional ha quedat més que provada en la guerra a Ucraïna. “Amb l'auxili de la Policia Nacional, en els primers dies d'horror aconseguim l'evacuació de 140 espanyols que es trobaven d'Ucraïna, en dos combois. Una operació els protagonistes de la qual van ser nou membres del GEO i quatre policies de l'Ambaixada d'Espanya a Kíev”, ha assenyalat.

“Més tard, agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van viatjar a Ucraïna per a investigar en este país la possible comissió de crims de guerra i de lesa humanitat. Han sigut dos equips que treballen al costat d'investigadors i fiscals ucraïnesos per a arreplegar proves, que seran incorporades en els processos judicials oberts a Ucraïna per a la identificació de víctimes d'actuacions contràries al Dret Internacional”, ha afegit Pardo Piqueras.

“Però a més hem oferit protecció a quasi 170.000 ciutadans ucraïnesos que han abandonat el seu país i ara viuen fora de perill amb nosaltres, gràcies a la labor conjunta desenvolupada per l'Oficina d'Asil i Refugi i per la Policia Nacional en 70 comissaries de tota Espanya”, ha conclòs.

En estes jornades també ha participat la directora executiva d'EUROPOL, Catherine de Bolle, qui ha manifestat que “Espanya és un autèntic col·laborador, un país que aporta un valor afegit a la seguretat interna de la Unió Europea”.

Jornades Internacionals

El panell d'este matí en les jornades de commemoració del desé aniversari de la creació de la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional s'ha celebrat baix el títol “Europa com a eix fonamental en les polítiques de seguretat”, i ha comptat amb la presència de la directora executiva d'EUROPOL, Catherine de Bolle. A més d'ella, en la taula redona han participat Marcos Alonso, ambaixador d'Espanya, representant permanent davant la Unió Europea; José de la Mata, magistrat d'Espanya en EUROJUST, i Antonia Mena, consellera d'Interior en la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea.

A més, esta vesprada es durà a terme l'últim dels panells, que se centrarà en els reptes de la cooperació bilateral i les seues noves ferramentes. En esta taula redona participaran Miguel Ángel Fernández-Palacios, ambaixador d'Espanya a Itàlia; Juan Enrique Taborda, conseller d'Interior en Marroc; Francisco Jiménez-Villarejo, fiscal de la Sala de Cooperació Penal Internacional de la Fiscalia General de l'Estat, i Alicia Roín, cap de la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional.

Les jornades seran clausurades pel sotssecretari del Ministeri d'Assumptes estrangers, Unió Europea i Cooperació, Luis Manuel Cuesta, i el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez.


Divisió de Cooperació Internacional

La Divisió de Cooperació Internacional es va crear en fa deu anys i li correspon la direcció de la col·laboració i auxili a les policies d'altres països i la coordinació dels grups de treball en els quals participe la Direcció general de la Policia en l'àmbit de la Unió Europea i altres institucions internacionals, així com aspectes relacionats amb missions de suport a tercers països i personal policial que presta servici en l'estranger.

En general, millora l'eficiència de la col·laboració policial internacional tant en l'àmbit bilateral com en l'àmbit multilateral. En concret, en el marc de la Unió Europea, s'intenta donar resposta adequada a les necessitats derivades del desenvolupament de l'Espai de Llibertat, Seguretat i Justícia de la Unió, en aplicació de les disposicions del Tractat de la Unió Europea i del Tractat sobre el funcionament de la Unió Europea.

En estos moments, la màxima responsable de la Divisió de Cooperació Internacional és la comissària principal Alicia Roín Sánchez.