Operació conjunta de la Policia Nacional, Policia Nacional de Colòmbia, Agència Tributària i EUROPOL

Desmantellat un laboratori de producció de cocaïna instal·lat sota una plaça de toros en una finca de la Pobla de Montalbán

Desarticulada al complet una organització dedicada a la introducció a Espanya de cocaïna, procedent de Colòmbia i impregnada en caixes de cartró de transport de fruita, i la seva posterior transformació en un laboratori clandestí

Una de les branques de l'organització s'encarregava de la introducció de la droga en el port de Màlaga utilitzant una empresa frutícola com a pantalla, l'altra, dirigida per la família d'un exsicari colombià, s'ocupava de la transformació de l'estupefaent en un laboratori clandestí

El laboratori s'ocultava sota l'estesa d'una plaça de toros situada en una finca rústica de grans dimensions en La Pobla de Montalbán (Toledo) que, a més, comptava amb un camp d'oliveres i explotació ramadera

Han estat detingudes 28 persones a Toledo (13), Madrid (8), Màlaga (5) i Colòmbia (2) i s'han realitzat registres a Madrid (8), Toledo (5) i Màlaga (4), en els quals s'han intervingut 47 quilos de cocaïna, 20 quilograms de cocaïna basi, 3.000 litres de precursors líquids i 300 quilos de sòlids, tres armes de foc, 20 vehicles i més de 245.000 euros en efectiu

25/08/24

Agentes de la Policía Nacional, en una operación conjunta con la Policía Nacional de Colombia, Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria y EUROPOL, han desarticulado una organización que introducía en España cocaína impregnada en cajas de cartón para el transporte de fruta. Han sido detenidas 28 personas en Toledo (13), Madrid (8), Málaga (5) y Colombia (2) y se han realizado registros en Madrid (8), Toledo (5) y Málaga (4), en los que se han intervenido 47 kilos de cocaína, 20 kilogramos de cocaína base, 3.000 litros de precursores líquidos y 300 kilos de sólidos, tres armas de fuego, 20 vehículos y más de 245.000 euros en efectivo. El cargamento partía de Colombia y llegaba al puerto de Málaga bajo la apariencia legal de exportación de fruta -a través de una empresa frutícola- y posteriormente el estupefaciente era transportado a un laboratorio instalado en La Puebla de Montalbán (Toledo).

La recerca es va iniciar a l'agost de 2022 quan els agents van rebre informació aportada per l'Oficial d'Enllaç de la Policia Nacional d'Espanya a Colòmbia, en la qual es comunicava la possible contaminació d'un contenidor amb destinació al port de Màlaga, operat per dues empreses –una exportadora i una altra importadora- relacionades amb el comerç de fruites.

Una empresa d'importació de fruita i un exsicari colombià

Els agents van iniciar llavors una recerca sobre l'empresa d'importació de fruites, amb seu a Màlaga. Fruit d'aquestes gestions van poder esbrinar que aquesta organització s'havia reunit, en diverses ocasions, amb els fills d'un exsicari colombià, cap d'una “oficina de cobrament” que venia els seus serveis als càrtels colombians instal·lats al nostre país. En els últims anys, aquest home havia reconvertit el seu negoci de cobrament i sicariato en una potent organització d'introducció i distribució de cocaïna a Espanya. Els membres d'aquesta família estaven assentats a Madrid i Toledo i comptaven amb un gran nombre d'immobles, pisos de seguretat, empreses, vehicles i un extens grup de persones a la seva disposició.

En el transcurs de la recerca, i envoltat de fortes mesures de seguretat, es va poder localitzar el “vaixell almirall” d'aquesta organització, un laboratori instal·lat en una finca rústica de grans dimensions situada en La Pobla de Montalbán (Toledo). Els agents van poder observar que l'organització operava com una família mafiosa, destacant el seu hermetisme i perfecta jerarquia entre tots els membres de la mateixa. El capitost de la família transmetia les directrius als membres de més alta jerarquia, que eren els seus propis fills i el seu nebot vingut de Colòmbia, perquè aquests ho difonguessin als graons més baixos, encarregats de les labors més exposades com a transports de substància estupefaent i de diners obtinguts de la venda de la mateixa.

Carregament de plàtans en caixes de cartró contaminades

En un moment de la recerca, els agents van detectar l'arribada al port de Màlaga d'un contenidor, procedent de Colòmbia, en l'interior del qual es trobava un carregament de plàtans dins de caixes de cartró contaminades. Els membres de la branca de l'organització assentada a Màlaga, amos de l'empresa d'importació, van llogar una nau industrial en una petita població, on van procedir al canvi de les caixes que venien impregnades amb cocaïna per altres noves. Per a aquesta labor, van contractar a una quadrilla que va estar durant tres dies realitzant aquest treball, sota les ordres dels principals investigats i pernoctant en una finca pròxima, aïllats totalment de l'exterior. Les caixes contaminades van ser transportades a Madrid, on van romandre ocultes en un traster de la localitat de Leganés, entre fortes mesures de seguretat. D'altra banda, les noves caixes amb els plàtans van ser traslladades fins a Mercamadrid, per continuar simulant així l'activitat comercial que servia de façana.

Una vegada rebuda la droga per part dels membres de l'organització a Madrid, aquests iniciaven una activitat incessant  ja que devien rebre als encarregats de l'extracció i processament de la droga, els qui arribaven al nostre país per un curt període de temps, el necessari per a l'extracció de la droga. Un d'aquests homes era un experimentat “cuiner de droga” que havia treballat per al “Clan del Golfo” on dirigia produccions mensuals de quatre tones de droga.

Laboratori clandestí en una plaça de toros

La recerca es va centrar en aquest moment en el laboratori de la Pobla de Montalbán (Toledo). La finca que albergava el laboratori comptava amb un camp d'oliveres, una explotació ramadera i una plaça de toros. En aquesta plaça de toros, concretament en la part inferior de l'estesa, es trobava instal·lat el laboratori, que estava dividit en diverses zones, cadascuna d'elles amb una finalitat específica i que, en conjunt, possibilitava la producció d'una gran quantitat d'estupefaent. Amb l'establiment d'aquest laboratori, l'organització pretenia crear una via contínua de producció al nostre país, pel que utilitzaven equips similars als utilitzats en els grans laboratoris de Colòmbia.

El passat mes de juny es va realitzar l'assalt al laboratori, amb el suport del Grup Especial d'Operacions (GEO), on ja havien empaquetat la droga en blocs o “maons” d'un quilogram de clorhidrato de cocaïna. Els agents van interceptar dos vehicles que sortien del laboratori en aquest moment, un d'ells, conduït pel fill major del clan, transportava 21 quilos de cocaïna recentment fabricats i llests per a la seva fabricació. En aquesta primera fase, els agents van detenir a 18 persones, de les quals 11 mantenien relacions de parentiu familiar. En els registres practicats es van intervenir més de 240.000 euros, 26 quilos de clorhidrato de cocaïna, 13 vehicles, dues armes de foc i 20 quilos de cocaïna basi, llests per al seu processament en clorhidrato de cocaïna.

En la localitat de Seseña es van realitzar registres en tres habitatges, una d'elles la residència del líder de l'organització i un xalet en el qual s'allotjaven els “cuiners” arribats des de Colòmbia, utilitzada també per albergar les nombroses festes que el clan familiar oferia als seus col·laboradors.

A Madrid es van realitzar sis registres domiciliaris i un traster, destacant el del fill del líder, en el qual es van trobar dues pistoles i més de 200.000 euros en efectiu envasats al buit. D'altra banda, en un pis d'un membre de l'organització s'ocultaven 26 quilos de clorhidrato de cocaïna llests per a la seva venda, amb el mateix logo que els oposats en el laboratori. La resta d'habitatges eren utilitzades pels col·laboradors de l'organització desmantellada.

Posteriorment es va dur a terme una segona fase d'explotació, a les províncies de Màlaga i Madrid, en la qual es va detenir a vuit persones d'origen colombià, xilè i espanyol, residents a Màlaga i Madrid, que eren els encarregats de la introducció de l'estupefaent a Espanya des de Colòmbia, fent ús d'empreses d'importació de fruita, així com de la manipulació i l'entrega dels cartrons contaminats en origen als encarregats de les seves extracció i venda final.

Per tancar el cercle sobre tots els estrats d'aquesta organització criminal internacional, l'Audiència Nacional va emetre diverses Ordres Internacionals de Detenció per a l'arrest de varis dels principals membres de l'organització subministradora a Colòmbia. En els mesos de juliol i agost, els agents de la Policia Nacional de Colòmbia van detenir a dos subjectes clau en l'organització, proporcionant infraestructura, configuració de rutes i mètodes d'enviament de la cocaïna al nostre país.

En ambdues explotacions es va comptar amb el suport d'EUROPOL, especialment amb experts informàtics per procedir al bolcat d'informació rellevant per a les recerques.

Finançat a través de mecanismes financers de la UE

Agents de la Policia Nacional, amb el suport d'Europol, van dur a terme aquesta operació conjunta en col·laboració amb les autoritats de Colòmbia i alineada amb l'Estratègia de Seguretat de la Unió Europea. Aquesta estratègia s'enfoca en quatre punts clau: establir un entorn de seguretat preparat per al futur, combatre les amenaces emergents, protegir als ciutadans europeus del terrorisme i la delinqüència organitzada, i forjar un robust ecosistema de seguretat europeu.

Per aconseguir aquests objectius, la Direcció general de Migració i Assumptes d'Interior de la Comissió Europea (DG HOME per les seves sigles en anglès), juntament amb les agències de la UE i fons específics de la UE, com els Fons de Seguretat Interna (ISF per les seves sigles en anglès), recolzen als Estats membres en la lluita contra les amenaces criminals mitjançant operacions coordinades dirigides a desmantellar les xarxes criminals i els seus models de negoci. Les intervencions efectuades sota aquest esquema han estat cofinançades per la Unió Europea, com a part del suport als Estats membres per combatre les xarxes delictives que constitueixen les amenaces més significatives per a la seguretat dels ciutadans de la UE i de la Unió en el seu conjunt.