En l'Aeroport Internacional Xarres de Gaulle (França)

Detingut un fugitiu reclamat per les autoritats d'Estats Units, Panamà i Espanya per diversos delictes

Se encontraba reclamado por los delitos de blanqueo de capitales, pertenencia a organización criminal y estafa

Estaba considerado el líder de una organización internacional dedicada a utilizar tarjetas e identidades falsas para estafar a ciudadanos y empresas de nacionalidad estadounidense

12/01/24

Detingut en l'Aeroport Internacional francés Xarres de Gaulle un fugitiu al que li constaven tres ordes internacionals de detenció pels delictes de blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i estafa dictades per les autoritats nord-americanes, panamenyes i espanyoles. El pròfug estava considerat líder d'una organització internacional dedicada a cometre fraus mitjançant vishing, que des d'almenys l'any 2021 es dedicaven a utilitzar targetes i identitats falses per a estafar a ciutadans i empreses de nacionalitat nord-americana, obtenint-se il·lícitament un benefici econòmic elevat, eludint el pagament d'impostos i blanqueig de capital.

La investigació va començar a principis del mes de març de 2023, quan l'Oficina Interpol va traslladar als agents de la Policia Nacional la sol·licitud de col·laboració en la localització del fugitiu internacional, el qual era buscat per Panamà i Estat Units.

Vishing

És un tipus d'estafa d'enginyeria social per telèfon en la qual, a través d'una telefonada, se suplanta la identitat d'una empresa, organització o persona de confiança, amb la finalitat d'obtindre informació personal i sensible de la víctima, en este cas sempre d'empreses i ciutadans nord-americans. L'ara detingut, rebia i movia els diners de les estafes a través d'una xarxa de comptes bancaris oberts per mules, amb col·laboració d'altres membres de l'organització. Hauria rebut en un any prop de 5.000.000€.

Una vegada que els diners entrava en comptes espanyols, era convertit en criptoactivos, extret en caixers automàtics, invertits en compra o enviat a comptes de tercers com Gran Bretanya, Panamà o Lituània, a empreses creades en estos països per diversos membres.

Tant el pròfug com a membres de la seua organització eren coneguts per les autoritats espanyoles, en haver sigut detinguts amb anterioritat, pels fets descrits.

Davant la possibilitat de la presència del fugitiu a Espanya, es van realitzar gestions tendents a la indagació de la seua localització, resultant infructuoses, amb la dificultat afegida de no disposar el reclamat d'un lloc fix de residència, ja que canviava de vivendes de lloguer i de vehicles assíduament, utilitzant el nom de terceres persones per a no constar en cap registre o base de dades. Per tals circumstàncies, es va conformar un equip d'investigació conjunt entre la Secció de Localització de Fugitius i el Servici Secret d'EUA, per a unificar informacions i coordinar les tasques d'investigació.

Les indagacions van llançar que el reclamat mantenia contacte amb membres de l'organització en el nostre país i amb membres de la seua família, i després de dur a terme un seguiment al seu entorn, es va poder esbrinar que el fugitiu no es trobava a Espanya si no a França.

Després de detectar que podria donar-se un encontre entre el fugitiu i algun familiar durant les dates nadalenques es va activar la Xarxa ENFAST, que va permetre que agents policials del FAST França localitzaren i detingueren al pròfug en l'Aeroport Internacional Xarres de Gaulle mentre es reunia amb la seua mare.