Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal dedicada a la fabricació d'embarcacions EAV i a la distribució d'estupefaents

S'ha detingut a 28 persones com a presumptes integrants de l'estructura criminal en un operatiu que ha comptat amb la participació de més de 200 agents i en el qual s'han realitzat de forma conjunta 19 entrades i registres a les províncies de la Corunya, Pontevedra i a Portugal

Durant els registres s'han intervingut 23 quilos d'heroïna, quatre embarcacions tipus EAV, 150.000 euros en efectiu, tres vehicles caleteados i material informàtic i telefònic. A més s'han desmantellat dues plantacions de marihuana i s'han confiscat cinc quilos de cogollos de marihuana

Motors de les embarcacions

18/10/24

Agents de la Policia Nacional, al costat d'agents de la Guàrdia Civil, l'Agència Tributària i de la Policia Judiciaria de Braga, han desarticulat una organització criminal dedicada a la fabricació d'embarcacions EAV i a la distribució d'estupefaents. Durant un operatiu que ha comptat amb la participació de més de 200 agents, s'ha detingut a 28 persones vinculades amb l'organització i s'han dut a terme 19 entrades i registres en les quals s'han intervingut quatre embarcacions tipus EAV, 150.000 euros en efectiu, tres vehicles caleteados, material informàtic i telefònic, i desmantellat dues plantacions de marihuana intervenint cinc quilos de cogollos de marihuana.

La recerca es va iniciar a la fi de l'any 2022 quan les unitats van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal perfectament estructurada, que es dedicava a la construcció i posada a punt d'embarcacions tipus EAV (considerades com a gènere prohibit), les quals serien emprades per a la introducció de grans quantitats de substàncies estupefaents en territori nacional.

Per a això, aquesta organització comptaria amb diferents ubicacions de seguretat en les quals durien a terme la fabricació d'aquest tipus d'embarcacions. S'ha pogut localitzar una nau en Sanxenxo i una altra en A Illa d'Arousa, en les quals realitzarien les primeres fases d'aquesta fabricació. L'organització també comptava amb sengles naus industrials a la zona nord de Portugal, en les quals es finalitzarien les activitats.

Durant la recerca s'ha pogut frustrar la botadura de dues embarcacions tipus EAV, la primera d'elles al setembre de l'any 2023, quan anava a ser botada al riu Miño, en la freguesía de Lanhelas en la localitat portuguesa de Caminha, i la segona el passat dia 1 de febrer de 2024, aquesta vegada en la localitat de Moguer (Huelva).

Coordinació internacional

Després de diversos mesos, els investigadors van aconseguir identificar a tots els integrants de l'organització, així com el seu ‘modus operandi', obtenint indicis sòlids de la seva participació en l'activitat delictiva investigada. En tractar-se d'una organització amb un marcat caràcter transnacional, que actuava tant a Espanya, com a Portugal, per part de la magistrada del Jutjat d'1ª Instància i Instrucció número quatre de Cambados i el fiscal antidroga de Pontevedra, es va valorar la necessitat de coordinar les recerques judicials amb les autoritats lusitanes, per la qual cosa, després de la pertinent reunió de coordinació en Eurojust, es va decidir crear un equip conjunt de recerca, a fi de comptar amb les eines necessàries per desarticular per complet aquesta organització criminal.

Posteriorment es va poder constatar com els investigats no es dedicarien únicament a la fabricació d'embarcacions tipus EAV, botadura i gestió de les diferents tripulacions, ja que, fruit de les vigilàncies realitzades, es van poder obtenir indicis que presumptament realitzarien de forma paral·lela la distribució de grans quantitats de substàncies estupefaents.

Una vegada recaptats tots els indicis, per part dels investigadors es van sol·licitar les necessàries diligències d'entrada i registre, 18 a Espanya i una a Portugal, que van ser autoritzades per les autoritats judicials lusitanes i espanyoles.

Després de les autoritzacions, es va dur a terme un operatiu a primers d'octubre, en el qual van participar més de 200 agents dels diferents cossos , entre ells, a més de les unitats investigadores (Grup I d'UDYCO de la Comissaria Provincial de Pontevedra, Unitat Combinada de Vigilància Duanera de Pontevedra i l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga de la Comandàncies de Pontevedra), van col·laborar la Unitat d'Intervenció Policial de Vigo, els Grups Operatius de Seguretat de la Corunya i la Unitat de Prevenció i Reacció, per part de Policia Nacional i el GRS de Pontevedra i León, USECIC de Pontevedra i la Corunya, per part de Guàrdia Civil.

Durant la pràctica de les diligències d'entrada i registre i en els dies posteriors, es va procedir a la detenció de les 28 persones, alhora que es van intervenir 23 quilos d'heroïna, dues plantacions de marihuana i cinc quilos de cogollos, quatre embarcacions tipus EAV, més de 150.000 euros en efectiu, tres vehicles amb distintius d'ocultació i diversos efectes informàtics i telefònics.

La recerca s'ha desenvolupat de forma conjunta amb les autoritats lusitanes en el marc d'un equip conjunt de recerca, dirigida per la magistrada del Jutjat d'1ª Instància i Instrucció número quatre de Cambados i el fiscal antidroga de Pontevedra.

Una de les embarcacionsEfectes intervinguts