A la província de Guipúscoa i a Avilés (Astúries)

La Policia Nacional deté a dues persones per la difusió en xarxes socials de missatges i postulats de DAESH

Un dels arrestats, en els seus múltiples comentaris en xarxes socials enaltint la figura dels muyahidines, va arribar a expressar el seu desig de fer la yihad i convertir-se en màrtir

Exercia una intensa activitat en xarxes socials, mantenint contactes freqüents amb terroristes assentats en zona en conflicte

L'altre detingut, que es trobava immers en un procés de radicalització, manifestava de forma oberta el seu odi cap a tot l'occidental, incitava a la realització de la yihad i cridava a l'aixecament dels musulmans

Els detinguts han ingressat avui a presó per ordre judicial

18/10/24

Agents de la Policia Nacional han arrestat a dos homes per distribuir a través de les xarxes socials missatges i postulats de DAESH. En la localitat d'Itsasondo (Guipúscoa) els investigadors han detingut a una persona per la seva presumpta participació en els delictes d'adoctrinament i autocapacitación terrorista. Els agents han constatat com aquest subjecte creava i difonia nombroses publicacions de caràcter prodaesh, trobant-se immers en un avançat procés de radicalització yihadista. L'altre subjecte va ser arrestat en la localitat d'Avilés (Astúries) per la seva presumpta participació en els delictes d'autoadoctrinamiento, autoadiestramiento i enaltiment terrorista.

Detingut a la província de Guipúscoa

La recerca va començar a principis d'aquest any quan els experts en la lluita contra el terrorisme van detectar a un individu alineat amb els postulats de DAESH que elaborava i difonia, a través de les seves xarxes socials, material radical i violent de cort yihadista.  En la matinada del passat dimarts, els agents van iniciar un dispositiu policial que va tenir com resultat la detenció d'aquesta persona, el registre del seu domicili i dos vehicles. En ells, els investigadors han intervingut divers material informàtic que està sent analitzat.

Després de l'oportuna recerca, els agents van comprovar com entre els contactes de les seves xarxes socials es trobaven diversos perfils yihadistes situats en zona de conflicte. A més, va deixar palès l'avançat estat de radicalització del detingut, que visualitzava de forma massiva gran quantitat de material violent i d'enaltiment terrorista.

En els seus múltiples comentaris en xarxes socials enaltia als muyahidines                   -combatents yihadistes- i encoratjava a cometre atemptats terroristes. Fins i tot va arribar a expressar el seu desig de fer la yihad i convertir-se en màrtir. En aquest sentit, i davant la possibilitat de cometre una acció violenta de natulareza yihadista, es va procedir a realitzar la detenció de l'investigat.

Conscient de la seva activitat terrorista, prenia estrictes mesures de seguretat per evitar que els serveis policials ho detectessin. Així, entre altres coses, utilitzava programes informàtics que li permetien realitzar una navegació segura/segura, evitant d'aquesta manera ser detectat i identificat per la Policia.

Detingut fruit de la col·laboració amb la DGST marroquina

L'operació, que ha estat realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Sant Sebastià, s'ha realitzat sota l'adreça del Jutjat Central d'Instrucció número u i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. A nivell internacional, ha comptat amb la col·laboració de la Direcció general de Seguretat del Territori de Marroc (DGST), gràcies a la qual s'ha aconseguit la detenció de nombrosos terroristes en els tots dos països durant els últims anys. Aquesta col·laboració és imprescindible per a l'eficàcia contraterrorista, donada la seva excel·lent professionalitat i coneixement de l'amenaça terrorista.

Així mateix, evidencia la intensa activitat desenvolupada per la Comissaria General d'Informació per lluitar contra el terrorisme yihadista tant dins com fora de les nostres fronteres, en el marc de la col·laboració internacional com una de les prioritats de la Policia Nacional.

Després de la seva posada avui a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc de l'Audiència Nacional el detingut ha ingressat a la presó.    

L'arrestat a Avilés havia interioritzat la ideologia yihadista

La recerca sobre aquest subjecte es va iniciar a principis de l'any en curs, quan els agents van detectar a un individu radicalitzat que llançava proclames proyihadistas través de les xarxes socials.  L'operació, ha estat realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació d'Astúries. A més, s'ha realitzat sota l'adreça del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Durant la recerca els agents han comprovat com el detingut havia interioritzat la ideologia yihadista. Com a conseqüència, aquest subjecte es mostrava molt actiu en xarxes socials, on comptava amb un gran nombre de seguidors als quals remetia contingut multimèdia proyihadista. En aquests continguts, el detingut exterioritzava de forma oberta el seu odi cap a tot l'occidental i la seva forma de vida.  En les seves  publicacions incitava directament a la realització de la yihad, cridant a l'aixecament dels musulmans de la ciutat de Melilla i realitzava comentaris a favor de la causa palestina.  

A més, conscient de la il·legalitat de les seves activitats, el detingut adoptava diferents mesures de seguretat para a evitar detecció pels agents policials. Tot això, unit al fet que el detingut presentava intenses ideacions de realitzar una acció de martiri, va precipitar que la matinada del passat dimarts, els agents procedissin a la seva detenció. A més, van registrar dos domicilis, intervenint divers material informàtic, que contínua analitzant-se. Amb això, els investigadors donen per neutralitzat un perill per a la seguretat nacional.

També avui el detingut ha estat posat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc de l'Audiència Nacional, qui ha decretat el seu ingrés a la presó.