A la ciutat de Màlaga

La Policia Nacional desarticula una de les majors xarxes dedicades a l'explotació sexual de dones en pisos de cites

Han estat alliberades 11 dones que eren obligades a treballar 24 hores al dia durant els set dies de la setmana i durant la recerca s'ha pogut detectar que més de 500 dones havien estat explotades amb anterioritat

S'ha detingut a 25 persones que formaven un entramat criminal que hauria obtingut un benefici anual superior al milió d'euros i durant els set registres realitzats s'han intervingut 146.338 euros en efectiu, 1,2 quilos de cocaïna i s'han clausurat quatre pisos de cites  La recerca es va iniciar gràcies a tres denúncies rebudes a través del telèfon contra la tracta 900 10 50 90, que al costat del correu tracta@policía.es constitueixen eines contra la tracta que permeten la col·laboració ciutadana i la denúncia anònima i confidencial

03/07/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a la ciutat de Màlaga una de les majors organitzacions criminals, atenent al nombre de víctimes afectades, que es dediquen al nostre país a l'explotació sexual de dones en pisos de cites. Els explotadors obligaven a les dones a treballar 24 hores al dia set dies a la setmana, sense usar preservatiu. S'estima que solament durant els mesos que ha durat la recerca més de 500 dones d'origen llatinoamericà haurien estat explotades, i el benefici anual de l'entramat superaria el milió i mitjà d'euros. Hi ha 11 víctimes alliberades i 25 persones han estat detingudes, vuit d'elles han ingressat a la presó. S'han realitzat set registres domiciliaris en els quals s'ha intervingut 145.338 euros en metàl·lic i 1,2 kg de cocaïna, procedint-se a la clausura de quatre pisos de cites.

La recerca policial va començar a partir de tres denúncies rebudes en el telèfon 900 10 50 90, una de les eines, al costat del correu electrònic trata@policia.es, amb les quals explica el Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes.

 

Amb la promesa de treballar en clíniques d'estètica

 

Arran de la informació rebuda, i després de nombroses indagacions,  els agents van poder constatar l'existència d'una organització criminal assentada a la ciutat de Màlaga que es dedicava a explotar sexualment a dones en quatre pisos prostíbul. L'entramat, que estava perfectament estructurat i comptava amb un elevat nombre de membres, captava a una part important de les mates als seus països d'origen, principalment Colòmbia. Les dones, en una situació de gran precarietat econòmica, eren enganyades per viatjar a Espanya en molts casos amb una falsa oferta de treball en un centre estètic que l'organització posseïa al nostre país. No obstant això, una vegada aquí, eren informades del deute que havien contret amb els explotadors per la gestió i les despeses del viatge, un deute que haurien de saldar exercint la prostitució i que no pararia d'incrementar-se a través de sancions i multes injustificades.

 

Risc per a la salut

 

Les condicions de treball imposades per l'organització criminal eren abusives i posaven en greu risc la salut de les dones. Havien d'estar disponibles les 24 hores del dia, set dies a la setmana, i no podien triar ni rebutjar a cap client o servei. D'aquesta manera,  eren forçades a treballar encara que tinguessin la menstruació i a no usar preservatiu, la qual cosa hauria provocat que diverses dones contraguessin malalties de transmissió sexual, fet que no obstant això no havia impedit que seguissin sent prostituïdes. A més, i per exercir un major control sobre elles, eren vigilades permanentment mitjançant càmeres instal·lades en els pisos de cites que només podien abandonar dues hores al dia amb autorització prèvia de les encarregades.

 

Consum i distribució de drogues

 

L'entramat també es dedicava a distribuir substancies estupefaents en els pisos que controlava, obligant a les dones a consumir-les i a fomentar el seu ús entre els clients amb l'objectiu que els serveis duressin més temps i generar així majors beneficis, la qual cosa en alguns casos també derivava en lesions per a les víctimes.

 

De manera paral·lela, els agents van detectar l'existència d'un entramat societari controlat pels principals responsables de la xarxa delincuencial  amb l'única finalitat d'oferir aparença de legalitat als ingents beneficis obtinguts pos les seves activitats il·legals. A través de les perquisicions realitzades, els investigadors van determinar que l'organització establia un objectiu mensual d'ingressos a cadascuna dels pisos que regentava, del que s'ha pogut deduir que els guanys anuals superarien el milió i mitjà d'euros.

 

En els set registres realitzats a la ciutat de Màlaga s'ha intervingut 145.338 euros en metàl·lic, 1,2  kg de cocaïna  i diverses substàncies de tall i útils pel seu pesaje.  A més, per ordre judicial, s'han clausurat els quatre pisos de cites de l'entramat i s'ha procedit al bloqueig de 13 comptes bancaris amb un saldo total de 18.116 euros i la prohibició de disposició de diferents béns per un valor de 130.0000 euros.