Operació conjunta de la Policia Nacional d'Espanya i l'Oficina Nacional Antifrau (ONAF) de França recolzada per EUROPOL

Detingudes cinc persones d'una organització criminal que tenia capacitat per blanquejar 1.000.000 d'euros al dia

La xarxa criminal, d'origen xinès, realitzava les operacions de blanqueig per tota Europa i comptava amb persones de plena confiança que traslladaven els diners en vehicles “caleteados” o amagat entre l'equipatge en vols comercials  S'han dut a terme 11 registres –Madrid, Alacant València i Barcelona- en els quals s'han confiscat prop de 160.000 euros en efectiu i entre els arrestats es troba el principal responsable de l'organització

05/07/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Oficina Nacional Antifrau (ONAF) de França, recolzada per EUROPOL, han detingut a cinc persones d'una organització criminal que tenia capacitat per blanquejar més d'1.000.000 euros al dia. La xarxa criminal d'origen xinès, realitzava les operacions de blanqueig per tota Europa i comptava amb persones de plena confiança que traslladaven els diners en vehicles caleteados o amagat entre l'equipatge en vols comercials. S'han dut a terme 11 registres –Madrid (2), Alacant (4), Barcelona (1) i València (4)- en els quals s'han confiscat prop de 160.000 euros en efectiu i entre els arrestats es troba el principal responsable de l'organització.

La recerca es va iniciar arran d'una confiscació que va tenir lloc al febrer de 2021 quan les autoritats franceses van descobrir 500.965 euros ocults a l'interior d'un vehicle conduït per un home en Perpignan.

 

Amb la recerca policial es va aconseguir determinar que la intervenció de diners estava vinculada a un empresari xinès amb residència a Espanya, el qual presumptament liderava un entramat criminal dedicat a blanquejar grans quantitats de diners en efectiu per tot el continent europeu.

 

Una vegada que les recerques van permetre identificar i localitzar a l'empresari i a altres membres de l'organització criminal, es va organitzar l'explotació de l'operació i es van desplaçar a Espanya integrants d'EUROPOL i de les autoritats franceses.

 

Durant l'operatiu s'han dut a terme 11 registres en domicilis i comerços a les províncies de Madrid (2), Alacant (4), València (4) i Barcelona (1) en els quals s'han intervingut gairebé 160.000 euros en efectiu, que es trobaven ocults en falsos sostres i neveres portàtils entre altres punts de difícil localització, para la localització de la qual es va comptar amb la col·laboració d'agents canins. En l'operació s'ha detingut a cinc persones a les Províncies de Madrid (3), Barcelona (1) i a València (1) on es trobava el líder de l'organització.

 

La recerca ha permès detectar l'existència d'una xarxa de blanqueig de diners que, s'estima podria tenir una capacitat d'operar amb més d'1.000.0000 d'euros al dia, procedents d'activitats il·legals entre les quals s'inclouen delictes contra la propietat industrial, frau fiscal i la prostitució.