D'origen serbi

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al tráfico de drogues que comptava amb armes de guerra

La xarxa criminal utilitzava grans naus agrícoles-ramaderes situades en diferents parts del territori espanyol per dur a terme el cultiu intensiu de marihuana i la seva posterior distribució

Han estat detingudes deu persones i s'han confiscat 3.300 plantes de marihuana, 85 quilos de cogollos de la les plantes preparats per a la seva comercialització, així com armes de guerra i munició, entre les quals es troben tres magranes de mà militars

04/07/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada presumptament al tráfico de drogues que comptava amb armes de guerra. L'estructura criminal utilitzava grans naus agrícoles i ramaderes, en diferents parts del territori espanyol, per dur a terme el cultiu intensiu de marihuana per a la seva posterior distribució. Han estat detingudes deu persones i s'han confiscat 3.300 plantes de marihuana, 85 quilos de substància preparada per a la seva comercialització, així com diverses armes de guerra i munició.

La recerca es va iniciar en el mes de desembre del 2023, gràcies a les informacions rebudes pels investigadors, de la possible  existència que una organització criminal pogués tenir arrendada una nau d'ús ramader en la localitat de la Gineta (Albacete) i en l'interior de la qual s'estaria duent a terme des de fa diversos mesos conreo intensiu de marihuana.

 

Amb la realització de les primeres indagacions es va poder comprovar que diverses persones accedien amb regularitat a la nau que estava sent vigilada, on romanien escasses hores per després viatjar en vehicles de lloguer a la ciutat de Barcelona, on van comprovar que tenien la seva residència.

 

Els esbrinaments van permetre detectar que aquestes persones presumptament integraven una organització criminal assentada a Catalunya, des d'on es desplaçaven amb certa habitualitat a naus agrícoles i ramaderes situades en localitats de les províncies d'Albacete, Teruel  i València.

 

Avançada la recerca, es va poder determinar que la xarxa criminal estava estructurada en diversos graons: en un primer graó es trobaven els líders o capitosts de l'organització,  dos homes de nacionalitat sèrbia que es dedicaven a coordinar i controlar l'activitat realitzada pels altres membres; un segon graó, format per dos individus, un de nacionalitat espanyola i un altre de nacionalitat armènia, que visitaven amb freqüència les naus agrícoles i ramaderes i que realitzaven labors de logística i manteniment elèctric de les plantacions; un tercer graó reunia al gruix dels membres de l'organització, d'origen serbi, croat i polonès, que residien a l'interior de les plantacions  realitzant labors de manteniment, cultiu i recol·lecció de la substancia estupefaent.

 

“Homes de palla” per llogar les naus de cultiu

 

Els investigadors van poder esbrinar les ubicacions exactes de les naus que l'organització tenia llogades en les localitats de la Gineta (Albacete), Utiel (València), Fuenterrobles (València) i Calaceite (Terol). Els agents també van esbrinar que la xarxa comptava amb la figura de testaferros o “homes de palla” que eren utilitzades com a “pantalla” per dur a terme el lloguer de les naus agrícoles i dels vehicles que empraven.

 

Una vegada van ser identificats els membres de l'organització criminal, localitzats els seus domicilis de residència i els immobles on estaven duent a terme el cultiu il·lícit de marihuana, es van dur a terme quatre registres i la detenció dels implicats en la trama investigada.

 

Així, es van dur a terme diligències d'entrada i registre en quatre naus agrícoles-ramaderes, situades a les províncies d'Albacete, València i Teruel,   on es van intervenir 3.300 plantes de marihuana i 85 quilograms de cogollos disposats per a la seva comercialització. Durant els registres, els agents van descobrir sofisticats centres de producció de marihuana que estaven dotats de les últimes tecnologies per optimitzar el creixement i la qualitat de la substancia estupefaent conreada.

 

Un cultiu intensiu amb collites cada 90 dies

 

Per augmentar la productivitat del cultiu, arribant a recol·lectar collites cada 90 dies, les plantacions estaven sectorizadas a diverses zones: una primera zona  on es conreaven els esqueixos de marihuana fins que aquests es convertien en plantes. Després aquestes eren traslladades a altres dependències més grans on les plantes creixien fins a desenvolupar els anomenats cogollos de marihuana.

 

A més comptaven amb una tercera zona, diferenciada de les anteriors, on es duien a terme labors de neteja i assecat dels cogollos de marihuana. Finalment, la substància era envasada al buit per poder transportar-la de manera més còmoda i discreta a bord de vehicles terrestres.

 

Magranes de mà operatives de la guerra dels Balcans

 

A més dels registres en les naus, es van dur a terme registres domiciliaris a Barcelona  i en els municipis tarragonins de Mont Roig del Camp i Salou, destacant la troballa en aquest últim de tres magranes de mà, procedents de la guerra dels Balcans, que es trobaven llistes per al seu ús i que va motivar que agents del TEDAX-NRBQ haguessin d'assegurar el lloc per a la seva retirada.