La quantitat defraudada se situa entre els 40 i els 70 milions d'euros i afecta a multitud d'estalviadors a nivell nacional

Desarticulat un grup criminal implicat en una macroestafa piramidal que oferia productes d'inversió amb una atractiva rendibilitat

Els investigats es valien d'un entramat societari complex -compost per 21 societats constituïdes a Espanya, Estats Units i Regne Unit- i una xarxa d'oficines distribuïdes en 27 províncies del nostre país per oferir els seus productes

A més de comptar amb un departament comercial acuradament seleccionat (entre gent de la banca i de les assegurances), duia a terme campanyes de màrqueting enfocades a crear una imatge d'empresa de reconegut èxit per guanyar-se la confiança dels inversors, arribant a ser premiat per diferents organismes a nivell nacional

L'operació, que ha estat desenvolupada en diferents fases, ha finalitzat amb l'arrest de nou persones –vuit d'elles en Ponferrada (León) i una a Madrid-, la pràctica de set registres, l'embargament preventiu de nou immobles, així com el bloqueig de productes d'inversió i comptes bancaris per un import de més de dos milions i mitjà d'euros

02/07/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal implicat en una macroestafa que, presumptament, oferia productes d'inversió amb una rendibilitat atractiva. La quantitat defraudada se situa entre els 40 i els 70 milions d'euros i afecta a multitud d'estalviadors a nivell nacional. Els investigats es valien d'un entramat societari complex -compost per 21 societats constituïdes a Espanya, Estats Units i Regne Unit- i una xarxa d'oficines distribuïdes en 27 províncies del nostre país per oferir els seus productes. A més de comptar amb un departament comercial acuradament seleccionat (entre gent de la banca i de les assegurances), duia a terme campanyes de màrqueting enfocades a crear una imatge d'empresa de reconegut èxit per guanyar-se la confiança dels inversors, arribant a ser premiat per diferents organismes a nivell nacional.

 L'operació, que ha estat desenvolupada en diferents fases, ha finalitzat amb l'arrest de nou persones –vuit d'elles en Ponferrada (León) i una a Madrid-, la pràctica de set registres, l'embargament preventiu de nou immobles, així com el bloqueig de productes d'inversió i comptes bancaris per un import de més de dos milions i mitjà d'euros.

Les perquisicions es van iniciar arran de la denúncia d'una coneguda asseguradora per l'ús indegut de la seva marca per part d'un grup financer. Posteriorment, centenars de particulars van començar a interposar denúncies, tant en dependències policials com en jutjats de tota Espanya, al no poder recuperar la seva inversió. Les víctimes havien invertit diferents quantitats de diners, que van des dels 5.000 euros fins als 2 milions d'euros, en productes oferts per diverses societats d'aquest grup.

 

La recerca ha tingut des del seu inici un extens seguiment per part dels mitjans de comunicació. Això ha provocat que moltes de les víctimes s'assabentessin dels fets i hagin denunciat, obrint-se multitud de procediments judicials fins que l'Audiència Nacional va assumir la seva recerca.

 

Estafa tipus “Ponzi”

 

La macroestafa es realitzava utilitzant un esquema “Ponzi” en el qual els nous inversors pagaven les rendibilitats dels inversors anteriors. Les perquisicions practicades han permès detectar moviments en els comptes, que apunten a una inversió residual amb la qual seria inviable retornar els diners lliurats pels inversors, i molt menys pagar-los el benefici promès.

 

En ser una estafa tipus “Ponzi”, els primers inversors han aconseguit recuperar els seus diners més interessos, però la resta ha perdut els seus estalvis o la major part dels mateixos. El grup desarticulat, a través de diferents societats, oferia productes financers amb una rendibilitat atractiva a mitjà o llarg termini, fent creure als inversors que aquests productes es trobaven sota el respatller d'entitats asseguradores de primer nivell.

 

Tres estratègies per generar confiança en els inversors

 

Per guanyar-se la confiança dels clients, en primer lloc creaven una gran infraestructura d'oficines desplegades per tot el territori nacional. Per a això, contractaven a comercials amb experiència (personal acuradament seleccionat del món de la banca i les assegurances), a través de sustancioses ofertes salarials, la funció de les quals era captar el major nombre de clients possible. D'altra banda, pagaven la rendibilitat als inversors que sol·licitaven el rescat, la qual cosa provocava que aquests parlessin motivadamente de la gran oportunitat que se'ls havia presentat. I finalment, realitzaven campanyes de màrqueting enfocades a crear una imatge d'empresa de reconegut èxit que, fins i tot, va aconseguir que la seva labor fos premiada per diferents organismes i reconeguda en diferents mitjans de comunicació.

 

A més, per reforçar la imatge de solvència econòmica, van falsificar escriptures públiques d'ampliacions de capital milionàries que eren inexistents. D'altra banda, la recerca ha revelat que ni la Direcció general d'Assegurances i Fons de Pensions ni el Banc d'Espanya havien autoritzat a les societats del grup a operar en l'àmbit de la inversió particular.

 

La seva motivació era l'ànim de lucre

 

Després de l'anàlisi de les  més de 130 comptes titulats pels investigats, els agents han pogut determinar que parteix dels fons s'han utilitzat per a l'enriquiment personal del principal investigat i la seva dona, així com -en menor mesura- de la resta dels integrants del grup. Una altra part important dels fons era destinada a l'expansió a nivell nacional. En aquest sentit, van arribar a obrir fins a 29 oficines per tot el país, amb les quals se sospita que pretenien arribar al major nombre d'inversors possibles perquè l'estafa es perllongués en el temps massificant així els seus beneficis.

 

Part dels fons també eren utilitzats per pagar productes o serveis de luxe, tals com a vols privats, lloguer de iots, compra o lloguer de vehicles d'alta gamma, rellotges de luxe o estades en hotels de cinc estels.

 

Nou detinguts en Ponferrada (León) i Madrid, i set registres

 

En honor de recuperar la major quantitat de capital possible per assegurar la indemnització de les víctimes, els agents han localitzat i bloquejat posicions bancàries a nom del principal investigat, així com de les societats del grup, vehicles i béns immobles a Espanya.

 

A mitjan passat any, una vegada que el principal investigat va tenir coneixement de la recerca policial, va començar a desfer-se de béns immobles al seu nom i a expatriar capital fora d'Espanya. Quan la seva estructura empresarial va col·lapsar, i va quedar en evidència l'estafa, aquest va fugir a Colòmbia. Al desembre de 2023, en tornar a Espanya, va ser detingut en l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas res més aterrar el vol procedent de Colòmbia en el qual viatjava. A causa de l'actuació policial, i a les perquisicions practicades fins al moment, el jutjat va ordenar la retirada del seu passaport amb la finalitat d'evitar que abandonés novament el país.

 

El passat mes de març es va realitzar un altre operatiu policial en el qual els agents van detenir a altres set persones i van registrar el domicili del principal investigat i la seva dona en Ponferrada (León). Fruit del mateix van intervenir un ordinador de sobretaula, dispositius d'emmagatzematge massiu, telèfons mòbils i documentació relacionada amb pòlisses i amb les societats investigades, així com dos vehicles d'alta gamma i nombrosos rellotges i bosses de luxe.

 

Posteriorment, en el mes de maig, es van dur a terme diversos operatius en els quals es van realitzar els registres de l'arxiu central del grup financer i dels locals que constituïen les oficines de la seu del grup. En aquestes actuacions policials, a més, els agents van detenir a una novena persona i van imputar a una altra com investigada no detinguda. Com a resultat dels registres, es van confiscar diversos discos durs i nombrosa documentació relacionada amb els fets, entre ella contractes de més de 200 víctimes.

 

Embargament de nou immobles i bloqueig de productes d'inversió i comptes bancaris per un import de 2.300.000 euros

 

Fruit de la recerca, els agents han bloquejat nombrosos comptes bancaris de les societats del grup investigat, així com dels principals membres del mateix, i pòlisses d'assegurances. Concretament, s'ha bloquejat una SICAV (Societat d'Inversió de Capital Variable) amb més d'un milió i mitjà d'euros, 540.000 euros de comptes bancaris, 48.000 euros de plans de pensions i 120.000 euros de pòlisses. A més, s'ha realitzat l'embargament preventiu de nou immobles.