L'arrestat hauria obtingut en dos anys un benefici de 300.000 euros

La Policia Nacional intervé a Màlaga més de mil productes alimentaris i dietètics comercialitzats de forma fraudulenta a través d'Internet

Hi ha un detingut a Màlaga com a presumpte responsable de comercialitzar els productes, que eren reproduccions i imitacions no autoritzades d'altres marques

Com a resultat del registre practicat al domicili de l'arrestat, els agents han intervingut milers de productes adulterats disposats per a la seva venda, així com envasos i etiquetes per preparar noves unitats, tres discos durs i dos telèfons mòbils  Els efectes intervinguts van ser remesos a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, determinant aquesta última que varis d'ells suposaven un potencial risc per a la salut pública

01/07/24

Agentes de la Policía Nacional han intervenido en Málaga más de mil productos alimentarios y dietéticos comercializados de forma fraudulenta a través de Internet . Hay un detenido en Málaga como presunto responsable de comercializar los productos, que eran reproducciones e imitaciones no autorizadas de otras marcas. El arrestado habría obtenido en dos años un beneficio de 300.000 euros. Como resultado del registro practicado en el domicilio del arrestado, los agentes han intervenido miles de productos adulterados dispuestos para su venta, así como envases y etiquetas para preparar nuevas unidades, tres discos duros y dos teléfonos móviles. Los efectos intervenidos fueron remitidos a la Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios y a la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, determinando ésta última que varios de ellos suponían un potencial riesgo para la salud pública.

La recerca, realitzada per agents d'Unitat Central de Ciberdelinqüència, es va iniciar al febrer de 2023 arran d'una denúncia. En ella, els representants legals d'una empresa informaven que hi havia una pàgina web que estava comercialitzant productes que reproduïen i imitaven, de forma no autoritzada, les marques de la seva titularitat.

 

Després d'analitzar la pàgina web en qüestió, els agents van acreditar que tenien a la venda molts més productes, de diferents marques, tots ells relacionats amb la salut de les persones. Així mateix, l'empresa denunciant havia realitzat una prova de compra que constatava no només que el producte adquirit era diferent de l'original sinó que, a més, mancava de tap de seguretat, de precinte interior i de data de caducitat, sent la concentració del principi actiu superior a la quantitat autoritzada per la Unió Europea.

 

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició va determinar que no podien comercialitzar-se de forma legal al nostre país

 

Els productes adquirits en la prova de compra van ser remesos a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. Aquesta última va determinar que aquests productes no podien comercialitzar-se de forma legal al nostre país al no proporcionar la informació alimentària obligatòria i al no facilitar en espanyol la que sí contenia. A més, d'altra banda, es va concloure que un dels medicaments aportava un principi actiu en dosi que li obligarien a tenir consideració de medicament a Espanya, per la qual cosa no seria un suplement alimentós tal com s'anunciava a la pàgina web.

 

Després de l'anàlisi dels diferents mitjans de pagament disposats a la pàgina web investigada, els agents van evidenciar que en un període aproximat de dos anys s'haurien realitzat 4.500 enviaments, la qual cosa es tradueix en uns 300.000 euros de beneficis econòmics.

 

Intervinguts més d'1.000 productes, alguns dels quals suposen un potencial risc per a la salut pública

 

A partir d'aquest moment les perquisicions policials es van centrar a localitzar el lloc en el qual s'emmagatzemaven els productes i des d'on s'administrava la pàgina web denunciada, detectant-se un domicili a la ciutat de Màlaga.

 

Com a resultat del registre practicat al domicili, els agents van intervenir més d'1.000 productes adulterats i disposats per a la seva venda, relacionats amb la salut i la dietètica, així com gran quantitat d'etiquetes  impreses i pots buits de diferents grandàries i materials. Del total d'efectes intervinguts, es van remetre 52 mostres a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, i un total de 90 a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, a fi de que avaluessin el seu possible perill per a la salut pública. Aquesta última ha emès un informe en el qual determina que diversos d'ells suposen un potencial risc per a la salut pública existint, així mateix, altres productes sospitosos d'estar adulterats amb substàncies amb efecte farmacològic.

 

Finalment, en el marc d'aquesta operació, els agents han detingut al responsable de la gestió i comercialització dels productes adulterats.