En la segona fase d'una operació conjunta de la Policia Nacional, Agència Tributària, EUROPOL i INTERPOL

Detingudes 53 “mules” al servei d'una organització que amañar esdeveniments esportius i defraudava a cases d'apostes

Els arrestats facilitaven les seves dades d'identitat i/o comptes personals en diferents plataformes d'apostes, a canvi d'una quantitat de diners, i els líders de l'organització utilitzaven les seves identitats per apostar en diferents competicions esportives

La primera fase de la recerca, en la qual ja van ser detingudes 22 persones en diferents províncies espanyoles, va acreditar nombrosos amaño d'esdeveniments esportius en més de 20 països –tals com Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia- en els quals van obtenir premis de fins a 2.000.000 d'euros procedents d'apostes

L'organització comptava amb un sistema tecnològic nou i molt sofisticat per defraudar a les cases d'apostes, basat en la intercepció de les assenyalis via satèl·lit i en la captació de contingut canal de continguts (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu)

01/03/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, EUROPOL i INTERPOL, han detingut a 53 “mules” al servei d'una organització que amañar esdeveniments esportius i defraudava a cases d'apostes. Aquests arrests se sumen als quals es van dur a terme durant la primera fase de la recerca, en la qual ja van ser detingudes 22 persones en diferents províncies espanyoles, i es va acreditar nombrosos amaño d'esdeveniments esportius en més de 20 països –tals com Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia- en els quals van obtenir premis de fins a 2.000.000 d'euros procedents d'apostes.

L'organització comptava amb un sistema tecnològic nou i molt sofisticat per defraudar a les cases d'apostes, basat en la intercepció de les assenyalis via satèl·lit i en la captació de contingut canal de continguts (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu). L'operació va explicar també amb la col·laboració de la Direcció general d'Ordenació del Joc (DGOJ), dependent del ministeri de Consum.

Aquesta operació constitueix la segona fase d'una recerca que es va iniciar l'any 2020 quan el Centre Nacional Policial per a la Integritat en l'Esport i les Apostes (CENPIDA) de la Policia Nacional va detectar una sèrie d'apostes esportives online sospitoses, realitzades en esdeveniments esportius de tennis de taula internacional. Les primeres perquisicions van acreditar l'existència d'un entramat criminal d'origen romanès i búlgar, assentat al nostre país, amb capacitat per corrompre a esportistes, principalment dels seus països d'origen.

En aquest punt va ser requerida la col·laboració de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària per a la recerca patrimonial, localització i seguiment dels actius, així com la identificació de subjectes investigats que actuaven sota ´nicknames´ o fins i tot personalitats usurpades.

Donada l'especialització delictiva de l'entramat, i els contactes directes i permanents que mantenia amb altres organitzacions criminals internacionals establertes en diferents països, es van activar els mecanismes de cooperació policial internacional. En aquest sentit, la recerca va comptar amb el suport del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (EFECC) d'EUROPOL, així com amb especialistes del Centre INTERPOL contra el Crim Financer i la Corrupció (IFCACC) i la seva Match-Fixing Task Force.

Realitzaven amaño esportius –propis i d'altres amañadores- i defraudaven a les cases d'apostes utilitzant tecnologia punta

Els membres de l'organització desarticulada empraven diferents modus operandi i, a més, havien creat un complex entramat criminal per blanquejar els diners obtinguts de les apostes.

D'una banda, amañar partits predeterminant resultats en diferents competicions i especialitats esportives, principalment celebrades fora del territori nacional. Una vegada acordat el resultat de l'esdeveniment -o qualsevol circumstància que pogués ser objecte d'aposta- la portaven a efecte via online de manera massiva des d'Espanya, la qual cosa els reportava grans beneficis econòmics.

D'altra banda, l'organització comptava amb un sistema tecnològic nou, i molt sofisticat, basat en la intercepció de les assenyalis via satèl·lit i en la captació de contingut canal de continguts de la mateixa (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu). Així accedien al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món, avançant-se al senyal que rebien les cases d'apostes, circumstància que aprofitaven per realitzar apostes massives guanyadores.

Van arribar a controlar més d'1.500 comptes de joc

Els agents van acreditar que l'organització comptava amb centenars d'identitats que utilitzava per realitzar les apostes. D'aquesta forma, aconseguien premis molt elevats a nom de tercers que, aparentment, eren cobrats per diferents persones però en realitat s'embutxacaven els investigats. Això, sumat al fet que utilitzaven tant criptomonedas com a passarel·les de pagament com a mitjà habitual en la seva operativa financera, va dificultar als agents la traçabilitat de les apostes realitzades. Així mateix, la recerca ha acreditat que manejaven una ingent quantitat de dades, arribant a controlar més d'1.500 comptes de joc.

75 detinguts i amaño esportius en més de 20 països

La recerca va acreditar activitats fraudulentes vinculades a l'amaño de partits en diferents esports i en més de 20 països dins i fora de la Unió Europea, tals com Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia. Això va evidenciar l'enorme potencial de la xarxa desarticulada, que va arribar a obtenir en premis fins a 2.000.000 d'euros procedents d'apostes realitzades en aquests països.

L'operació, desenvolupada en dues fases, ha finalitzat amb un total de 75 detinguts. En la primera, els agents van arrestar a 22 persones -decretant-se l'ingrés a la presó dels dos líders de l'entramat- i van realitzar 4 registres a les províncies de Guadalajara, Madrid i Zaragoza. En la segona fase han estat detingudes altres 53 persones que actuaven com a “mules”, facilitant les seves dades d'identitat i/o comptes personals en diferents plataformes d'apostes a canvi d'una quantitat de diners.

Fruit dels registres practicats, els agents van intervenir nombrós material informàtic, 80 terminals telefònics, 2 antenes parabòliques de grans dimensions al costat dels receptors de senyal, un vehicle d'alta gamma, 5.000 euros en efectiu i 13.000 euros en bitllets falsificats. A més, també han confiscat gran quantitat de targetes bancàries i documentació a nom de terceres persones, i més de 200 targetes SIM prepagament de diferents companyies telefòniques. D'altra banda, s'han bloquejat 47 comptes bancaris, 28 comptes en passarel·les de pagament i 400.000 euros en criptomonedas.