Esclarides 95 denúncies amb un crebant econòmic de 410.000 euros

La Policia Nacional assesta un nou cop a la ciberdelinqüència dedicada a l'estafa de el “fill en dificultats”

S'ha desmantellat una organització criminal d'àmbit internacional de la qual s'han arrestat a 65 persones establertes a Màlaga, Catalunya i Madrid, sent dues d'elles els capitosts de la trama

Durant l'operatiu ha estat intervingut un ordinador portàtil en el qual s'han localitzat més de 500 arxius de fulls de càlcul amb dades personals de possibles víctimes

Fins al moment s'han esclarit 95 denúncies que han suposat un perjudici econòmic a les víctimes de 410.000 euros i la recerca continua oberta traslladant informació a través d'EUROPOL per al possible esclariment d'altres fets en països europeus

07/02/24

Agents de la Policia Nacional han assestat un nou cop a una organització criminal d'àmbit internacional dedicada a l'estafa de el “fill en dificultats”. S'han esclarit 95 denúncies amb un perjudici econòmic de 410.000 euros per a les víctimes i s'ha arrestat a 65 persones establertes en la Màlaga, Catalunya i Madrid, sent dues d'elles els capitosts de la trama. Durant l'operatiu va ser intervingut un ordinador portàtil en el qual s'han localitzat més de 500 arxius de fulls de càlcul amb dades personals de possibles víctimes.

L'inici de les perquisicions va tenir lloc al febrer de 2022 quan els investigadors van detectar a Sevilla un augment considerable de denúncies perpetrades mitjançant l'estafa coneguda com el “fill en dificultats”. En aquest tipus d'estafes els ciberdelinqüents, a través de converses per mitjà d'aplicacions de missatgeria instantània, es dirigeixen a les seves víctimes simulant ser els seus fills i convencent-los de trobar-se en una situació delicada. Posteriorment els sol·liciten diverses quantitats de diners, generalment a través de transferències bancàries.

Màlaga, un dels nuclis d'origen de les estafes

Una vegada avançades les recerques de les centenars de denúncies rebudes en un període de diversos mesos, els agents van poder localitzar en l'a la província malaguenya un dels nuclis d'origen de les estafes perpetrades, en la qual es va localitzar una cèl·lula integrada per diversos individus que actuaven sota les ordres de graons superiors de l'organització criminal responsable.

Com a conseqüència de les perquisicions  desenvolupades es van identificar  a diverses persones que ocupaven un graó principal dins de la trama, així com a multitud d'altres persones repartides per tot el territori nacional, especialment a Màlaga i Girona, amb diferents comeses dins de l'entramat criminal tals com a recaptadors, captadors de mules informàtiques o les pròpies mules informàtiques.

La primera de les detencions va tenir lloc l'agost passat de 2023 en Torremolinos (Màlaga), quan va ser localitzat un ciutadà neerlandès considerat com el capitost de l'organització. Durant el registre domiciliari se li va intervenir un ordinador portàtil i un telèfon mòbil les anàlisis posteriors del qual van reflectir el mètode utilitzat pel grup criminal per dur a terme les estafes.

Posteriorment, al novembre del mateix any es va arrestar en Fuengirola (Màlaga) a un altre dels considerats líders de la trama, també neerlandès, al costat dels seus col·laboradors més estrets, entre els quals es van identificar a altres set ciutadans de la mateixa nacionalitat. Aquests tenien com a comesa principal la recaptació dels diners estafats, per la qual cosa es desplaçaven des de Països Baixos fins a la Costa del Sol, creuant a Espanya a través de Girona, per rebre els beneficis econòmics per part dels graons inferiors de l'organització i també desenvolupaven tasques  de capitació d'altres mules. cal destacar que aquestes persones portaven un elevat nivell de vida allotjant-se en hotels de luxe i conduint cotxes de lloguer d'alta gamma.

Una base de dades de més de 500 arxius amb dades personals

El seu modus operandi consistia en un primer lloc a adquirir bases de dades de potencials víctimes per al posterior enviament massiu de SMS.  En el disc dur de l'ordinador portàtil intervingut es van localitzar més de 500 arxius de fulls de càlcul, on es relacionaven les dades personals de persones prèviament filtrades segons sexe, edat, país, entitat bancària o ciutat de residència. Així mateix es van localitzar arxius amb prop de 150.000 registres en cadascun dels arxius.

Una vegada realitzat l'enviament massiu de SMS, les persones que haguessin caigut en l'engany contactaven, a través dels números de telèfon indicats en els missatges inicials, amb persones prèviament designades per aconseguir que les víctimes seguissin indicacions per caure en el parany. El següent pas consistia en la interposició de barreres per evitar ser descoberts, mitjançant un tráfico continu de comptes bancaris a noms de tercers. Aquests comptes eren aconseguits a través del boca a boca o ben contactant a través de les xarxes socials oferint una comissió.

Finalment els agents han aconseguit desmantellar l'organització criminal amb la detenció de 65 persones, sent dues d'ells els capitosts, a més d'identificar-se a 221 individus com a cooperadors en el delicte, tant en territori nacional com a internacional, i s'han esclarit 95 denúncies amb un crebant econòmic fins avui de 410.000 euros. L'operació continua oberta a l'espera que noves denúncies siguin relacionades amb aquests fets.

Mesures de prevenció

Des de la Policia Nacional es vol posar l'accent en una sèrie de consells per evitar ser víctimes d'aquest tipus d'estafa:

  • Intentar contactar amb el familiar per una altra via que no sigui Whatsapp, i si no és possible preguntar a algun familiar o amic
  • Sospitar del llenguatge o expressions de la persona que ens escriu
  • En cas d'haver estat víctima de l'estafa acudir a les dependències de la Policia Nacional o cridar al 091