A Tortosa (Tarragona)

La Policia Nacional desarticula una organització criminal que facilitava documentació falsa a migrants per treballar en el sector agrícola

Hi ha 22 persones detingudes, entre elles els quatre líders de l'organització, i s'han realitzat dos registres domiciliaris en els quals s'ha confiscat 30.000 euros en efectiu i una impressora làser, entre altres efectes

Cobraven fins a 400 euros a cada migrant per proporcionar documents falsos o d'altres persones amb característiques físiques similars –mètode look alike-

22/08/23

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització criminal dedicada, presumptament, a facilitar documentació falsa a migrants en situació irregular per poder accedir a contractes de treball en el sector agrícola. Cobraven fins a 400 euros per proporcionar als migrant un document fals o per l'ús d'un document d'una altra persona amb la qual guardaven semblant físic. Hi ha 22 persones detingudes en la localitat de Tortosa (Tarragona), entre les quals es troben els líders de l'organització, i a les quals s'imputen els delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental, contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors. S'han realitzat dos registres domiciliaris en els quals s'ha confiscat, entro altres objectes, 30.000 euros en metàl·lic i una impressora tècnica d'impressió làser.

La recerca policial va començar en el mes de març de l'any passat quan es va detectar en la localitat de Tortosa la presència d'un entramat criminal d'origen pakistanès especialitzat en la falsificació i tráfico de documents falsos.

400 euros per targeta de residència

Les perquisicions realitzades pels agents a partir d'aquest moment van permetre constatar que l'organització es dedicava a facilitar documentació falsa a migrants en situació irregular per poder formalitzar contractes de treball en diferents zones agrícoles situades en poblacions limítrofes de Tortosa. Per a això, i previ pagament de quantitats que podien ascendir als 400 euros, els migrants rebien una targeta de residència falsa elaborada per l'organització o bé la targeta d'una altra persona amb trets físics semblances, mètode conegut com look alike.

L'entramat desarticulat comptava amb una estructura ben definida en la qual les funcions de cada membre estaven clarament delimitades entre les tasques de captació, allotjament i trasllat. Els serveis d'allotjament i manutenció en domicilis gestionats per la xarxa criminal, així com el trasllat fins als llocs de treball, no estaven inclosos en els pagaments inicials abonats pels migrants, la qual cosa suposava per a ells desemborsaments monetaris complementaris.

Més de 100 persones al dia

L'organització comptava amb una capacitat logística elevada per traslladar diàriament als migrants als diferents camps de treball. Així, al llarg de la recerca, els agents han pogut confirmar que comptaven amb un nombre de furgonetes i conductors suficients per transportar a més de 100 persones al dia.

El dispositiu policial final desenvolupat en la localitat de Tortosa, en el qual han participat més de 100 agents de Policia Nacional, s'ha saldat amb 22 persones detingudes i dos registres domiciliaris en els quals s'ha confiscat 30.000 euros en metàl·lic, dos vehicles, una impressora làser, diversos passaports de diferents nacionalitats i diferent documentació rellevant per a la recerca.