Operació conjunta amb la Policia Nacional de França i la Policia Nacional de Colòmbia

Alliberades quatre dones captades per treballar com webcamers gràcies a una trucada al telèfon contra la tracta de la Policia Nacional

S'ha detingut a França a deu integrants de l'entramat criminal que captaven a dones a Colòmbia per explotar-les sexualment a Espanya i França

El principal responsable de l'organització presumptament va agredir sexualment a les víctimes

08/08/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Nacional de França i la Policia Nacional de Colòmbia, han alliberat a França a quatre víctimes de tracta d'éssers humans que havien estat captades per treballar com webcamers. S'ha detingut a deu integrants de l'entramat criminal que captaven a dones a Colòmbia per explotar-les sexualment a Espanya i França. Entre els arrestats es troba el principal responsable de l'organització qui presumptament va agredir sexualment a les víctimes.

Esclaves sexuals violades

L'organització estava composta per ciutadans de Colòmbia i de França, que captaven a les dones en Medellín amb ofertes de treball a França com “webcamers” amb la promesa d'un sou elevat. Els membres de l'organització els demanaven fotografies o vídeos en roba interior que després enviaven als líders de l'entramat a Europa. Posteriorment publicaven aquestes imatges en pàgines web que oferien serveis sexuals i gestionaven els anuncis i les cites a través d'aquestes pàgines.

Una vegada captades, les traslladaven des de Colòmbia a Madrid o Barcelona i des d'aquí a Marsella, Niça o Montpeller, a França. Els implicats obligaven a les dones a prostituir-se per pagar un deute imposat en concepte de bitllets de trasllat, viatge i manutenció. Les víctimes estaven sotmeses a un règim d'esclavitud pel qual les obligaven a tenir relacions sexuals sense cap tipus de benefici, sofrint maltractaments continuats.

Recerca policial

La recerca va culminar amb l'alliberament de quatre víctimes d'explotació sexual a Marsella, Niça i Montpeller, a França i la detenció de deu persones pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució i pertinença a organització criminal a França. S'ha realitzat una entrada i registre també en aquest país i s'ha intervingut un arma foc.

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.