Estenien les seves ramificacions fins a Múrcia i València

La Policía Nacional libera en Alicante a una víctima de explotación sexual obligada a prostituirse como trans crossdresser

L'organització, que operava des d'Alacant, captava a les seves víctimes a Colòmbia mitjançant enganys i, una vegada a Espanya, les obligaven a prostituir-se per saldar el seu deute

Una de les mates va aconseguir fugir del pis on estava retinguda i posar-se en contacte amb agents de la Policia Nacional per demanar ajuda

En total, els agents han alliberat a 21 víctimes i han arrestat als nou components de l'organització criminal, ingressant els líders a la presó

30/06/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Alacant una organització criminal dedicada, presumptament, a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. Han estat arrestades nou persones –els capitosts han ingressat a la presó- que captaven a les seves víctimes a Colòmbia mitjançant enganys i, una vegada a Espanya, les obligaven a prostituir-se per saldar el seu deute. En total han estat libreadas 21 víctimes, una d'elles obligada a prostituir-se com trans crossdresser.

L'organització posseïa una estructura perfectament jerarquitzada amb un clar repartiment de tasques entre els seus integrants. Als investigats se'ls imputa la presumpta comissió dels delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, delictes contra els drets dels ciutadans estrangers (afavoriment de la immigració irregular), delictes relatius a la prostitució i falsedat documental.

En règim de semiesclavitud

La recerca es va iniciar quan una de les víctimes va aconseguir escapar d'un dels pisos on estava retinguda i va contactar amb agents de la Policia Nacional en l'Aeroport d'Alacant-Elx per demanar ajuda. Aquesta persona va manifestar que va ser captada al seu país d'origen sota la falsa promesa que anava a treballar a Espanya com a ajudant de cuina i, a causa de la seva precària situació econòmica, va acceptar l'oferta.

A la seva arribada a Espanya va ser obligada a exercir la prostitució per saldar el deute que havia adquirit amb l'organització amb motiu del seu viatge, la qual s'havia incrementat de forma exponencial sobre la base de suposats interessos i despeses vàries que no tenien res a veure amb el viatge en si.

La víctima va relatar als agents les deplorables condicions en les quals havia d'exercir la prostitució, sent aquestes d'absoluta explotació. Es trobava en un règim de semiesclavitud, ja que havia d'estar disponible a tot moment per als clients, en torns de 24 hores durant els 7 dies de la setmana, i no tenia llibertat per sortir a la via pública.

Quan els agents van tenir coneixement d'aquests fets, van activar de forma immediata els protocols policials destinats a la protecció de la víctima i van iniciar les perquisicions de recerca amb la finalitat de detectar i comprovar si hi havia alguna una altra víctima en la seva mateixa situació.

Professionalització delictiva, gran infraestructura i elevat volum de negoci

La referida organització comptava amb una gran infraestructura que li permetia controlar fins a sis pisos/locals a la ciutat d'Alacant, estenent les seves ramificacions fins a Múrcia i València. Gràcies a la gran experiència criminal del principal líder de l'organització, dotaven d'aparença legal totes les seves activitats. Tenien tal grau de professionalització delictiva que van arribar a comptar amb una agència de viatges mitjançant la qual, i de forma fraudulenta, efectuaven el trasllat de les seves víctimes fins a Espanya burlant els controls fronterers i fent-les passar per turistes.

Els autors dels fets, a causa del gran volum de negoci que manejaven, tenien uns ingressos d'uns 21.000 euros al mes, la qual cosa els permetia portar un alt nivell de vida tant pels habitatges de luxe en les quals residien com pels vehicles d'alta gamma que conduïen.

Després de diverses gestions -i una vegada es van aconseguir detectar noves potencials víctimes sotmeses a explotació sexual pels proxenetas- els investigadors van arrestar als nou integrants de l'organització, liderats per un home amb multitud d'antecedents policials. A més es van dur a terme sis registres simultanis en els diferents locals que regentaven on els agents van aconseguir identificar a altres 20 noves víctimes potencials. Els principals integrants de l'organització van ser posats a disposició judicial decretant-se l'immediat ingrés a la presó dels dos líders de la mateixa.

Obligat a prostituir-se com TRANS CD per obtenir major rèdit econòmic

Com a mostra de la seva manera de procedir habitual, i de la nul·la empatia que mostraven, una de les víctimes alliberades va ser obligat a prostituir-se en contra de la seva voluntat com TRANS CD amb l'únic objectiu d'obtenir un major rèdit econòmic de la seva explotació sexual, arribant al punt que tots els objectes destinats a tal fi (vestits, perruques, etc) que li van obligar a adquirir per explotar-ho d'aquesta forma van engrossir el saldo del deute de la pròpia víctima.

D'aquesta manera es produïa una doble victimització; d'una banda li forçaven a realitzar pràctiques sexuals en contra de la seva voluntat i, per un altre, la pròpia naturalesa d'aquestes pràctiques sexuals feia que el seu deute s'incrementés encara més si cap.