Amb la participació de més de 160 policies, guàrdies de fronteres i agents d'intel·ligència de 21 països

La Policia Nacional organitza l'II Fòrum Internacional sobre Tráfico Il·lícit de Migrants i la Tracta d'Éssers humans a la Xarxa

Coordinat pel Centre Nacional d'Immigració i Fronteres (CENIF) de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, comptarà amb un exercici pràctic basat en la cerca d'informació en fonts obertes sobre xarxes d'immigració irregular i un exercici d'anàlisi estratègica sobre la situació actual i les perspectives de futur en la matèria

En l'edició d'aquest any s'ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència i amb la presència de representants i experts internacionals

Cartell Charlie Lima Bravo 2023

23/05/23

El Centro Nacional de Inmigración y Fronteras (CENIF) de la Comisaría General de Extranjería y Fronteras de la Policía Nacional ha organizado el II Foro Internacional sobre Tráfico Ilícito de Migrantes y la Trata de Seres Humanos en la Red. Durante dos días, más de 160 policías, guardias de fronteras y agentes de inteligencia de 21 países participarán -de forma presencial y online distribuidos en 41 equipos- en el ejercicio “Charlie-Lima-Bravo 2023”, un ejercicio práctico basado en la búsqueda de información en fuentes abiertas sobre redes de inmigración irregular. Además, en esta segunda edición del encuentro se realizará un ejercicio de análisis estratégico sobre la situación actual y las perspectivas de futuro en la lucha contra las redes de inmigración irregular.

Aquest any s'ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència i amb la presència de representants i experts internacionals. En concret, participen representants de les policies i guàrdies de fronteres de Colòmbia, Panamà, Brasil, El Salvador, Belize, Perú, Portugal, Canadà, Estats Units, Alemanya, Costa Rica, Regne Unit, Xile, Argentina, Guatemala, França i Espanya. A més, també estan presents agents d'intel·ligència de França, Croàcia, Mèxic, Equador, Romania i Espanya; i membres del Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades espanyoles.

Un espai de treball i anàlisi

La informació disponible a la xarxa és ingent i de gran utilitat per prendre decisions. La Intel·ligència de fonts obertes -també coneguda com OSINT- juga un paper cada vegada més important per a les Forces i Cossos de Seguretat. “Charlie Lima Bravo 2023” és un exercici internacional de modalitat “Captura la Bandera” en el qual policies, militars, guàrdies de fronteres i agents de serveis d'intel·ligència de diversos continents, analitzaran informació disponible en fonts obertes relacionada amb la comissió dels delictes de Tráfico Il·lícit de Migrants i la Tracta d'Éssers humans.

Aquesta experiència servirà per fomentar el treball en equip en la cerca d'informació, enfortir els llaços entre els especialistes dels diferents països i millorar la manera de lluitar contra les organitzacions criminals dedicades a aquesta tipologia delictiva. Els participants s'organitzaran en equips formats per 2-4 analistes als quals se'ls facilitarà una informació inicial en forma de reptes. A partir d'aquí, els seus integrants utilitzaran internet i les xarxes d'informació oberta per analitzar el seu contingut i resoldre'ls.

Anàlisi estratègica de la immigració irregular

Aquest any, com a novetat, es realitzarà un exercici d'anàlisi estratègica en el qual s'abordarà la situació passada, present i futura de la immigració irregular per part d'experts i conclourà amb una taula rodona. S'elaborarà un informe final amb les conclusions extretes pels experts que remetrà a tots els participants. La finalitat d'aquest exercici és aprendre d'errors i èxits anteriors. Igualment, es tracta d'entendre quins van a ser les dinàmiques de la immigració irregular i crear convergències entre els participants a la recerca de/a la recerca de solucions a problemes que afecten a tots els implicats en la lluita contra les xarxes d'immigració il·legal.

La primera edició d'aquest encontre internacional va reunir a un centenar d'experts

En la primera edició del fòrum internacional, que va tenir lloc el passat any, van participar més de 100 agents de 13 països en representació de 23 agències i organismes de seguretat, defensa i intel·ligència. Entre uns altres, van participar l'O.S. Customs and Border Agency (CBP) d'Estats Units, el Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol (CNI), el Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades d'Espanya (CIFAS) i la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional d'Espanya. També va participar el Grup Conjunt d'Intel·ligència Fronterera amb seu a El Salvador, en el qual es troben incardinats diversos països de Centreamèrica, la Policia Federal Alemanya, la Policia Federal de Brasil, la Policia Nacional de Colòmbia, el Servei Nacional Aeronaval de Panamà i el Centre Nacional d'Intel·ligència de Mèxic.