A Alacant

La Policia Nacional desarticula un grup criminal que cometia estafes tipus “Rip Deal” per tota la geografia espanyola

Els seus integrants es feien passar per experts en compravenda de béns immobles i defraudaven grans quantitats de diners usant paper moneda fals

S'han intervingut 6.000 euros en efectiu, dues màquines per explicar bitllets i eines per testar la veracitat de bitllets en curs legal, i 100.000 en bitllets falsos de 100, 200 i 500 euros tipus facsímil

11/07/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que, presumptament, cometia estafes tipus “Rip Deal” per tota la geografia espanyola. Els seus integrants es feien passar per experts en compravenda de béns immobles i defraudaven grans quantitats de diners usant paper moneda fals. S'han intervingut 6.000 euros en efectiu, dues màquines per explicar bitllets i eines per testar la veracitat de bitllets en curs legal, i 100.000 en bitllets falsos de 100, 200 i 500 euros tipus facsímil.

L'operació es va iniciar el passat mes de desembre quan un ciutadà, resident a Alacant, va acudir a comissaria a denunciar que havia estat víctima d'una estafa. El denunciant va manifestar que tenia en venda un local i havia estat contactat per dos suposats homes de negocis interessats a adquirir-ho. En una primera reunió, els suposats compradors es van presentar en el local i van mostrar interès, acordant la celebració d'una segona reunió, fent esment al fet que el pagament hauria de realitzar-se en efectiu davant la impossibilitat dels inversors de realitzar transferències. El venedor es va mostrar conforme amb la realització de la transacció, posant com a condició que els diners procedís d'una activitat legal i la realització d'unes comprovacions prèvies amb la seva entitat bancària.

 

Amb el pretext de realitzar un canvi de bitllets

 

Els presumptes estafadors van manifestar a la víctima que, a més de la realització de la compravenda dins del preu pactat de 200.000 euros, necessitaven realitzar un canvi de bitllets, ja que tenien una gran quantitat de paper moneda de 200 euros i necessitaven bitllets de baixa denominació.

D'aquesta manera, els compradors van comprometre l'operació al canvi de 50.000 euros, que avançarien per generar confiança en la víctima.

 

En el mes de desembre de 2023, el denunciant va tenir en un hotel d'Alacant una reunió amb els compradors, als quals va lliurar 50.000 euros, verificant aquests la seva autenticitat i explicant els diners lliurats en una màquina d'explicar bitllets. Després d'això, els estafadors van lliurar una sèrie de bitllets veritables a la víctima per confirmar que els que es trobaven a l'interior del maletí eren veritables, fent-li entrega del mateix i quedant aquesta mateixa tarda per signar els contractes de compravenda del local i finalitzar la transacció. Després d'una sèrie de moviments estranys, la víctima va detectar que els diners eren falsos i que els autors de l'estafa havien abandonat l'hotel.

 

És llavors, quan els agents van iniciar una recerca entorn de/entorn d'un grup criminal d'origen ítalo-croat, especialitzat en la comissió d'aquest tipus d'estafes. Gràcies a nombroses mesures de recerca i a la cooperació internacional -ja que els autors dedicats a la comissió d'aquests il·lícits tenen alta mobilitat nacional i internacional- es va procedir a identificar als autors. A més, els agents van comprovar, que els detinguts, al costat de les seves parelles, haurien realitzat la compravenda de vehicle i immobles, encaixant aquestes transaccions en el delicte de blanqueig de capitals. Finalment es va detectar el domicili d'un dels investigats i la seva presència en territori nacional i es va procedir a realitzar una entrada i registre en un domicili d'Alacant, així com en una autocaravana utilitzada pels investigats, procedint-se a la detenció de dues dels investigats.

 

Realitzant una anàlisi dels fets delictius comeses pels detinguts i a través dels mecanismes de cooperació nacional, es va detectar que un dels detinguts hauria estat implicat en una altra estafa tipus “Rip Deal” a Saragossa l'any 2019 per valor de 30.000 euros, juntament amb un altre home que va ser reconegut pels investigadors, procedint-se per això a la seva imputació, al trobés aquest a la presó.

 

100.000 euros en bitllets falsos

 

Com a resultat d'aquesta recerca s'ha detingut a tres persones, dos homes i una dona, i s'han intervingut 6.000 euros en efectiu, dues màquines per explicar bitllets, eines per testar la veracitat de bitllets de curs legal, així com 100.000  euros en bitllets falsos de 100, 200 i 500 euros tipus facsímil.