A Sevilla

Prop d'1.400 agents de la Policia Nacional es despleguen per garantir la seguretat de la Final de la Copa del Rei

El dispositiu, que ha començat avui i durarà fins que finalitzin les celebracions de l'equip guanyador, garantirà la seguretat d'aquest esdeveniment esportiu

Agents especialitzats en seguretat ciutadana –UIP, UPR, Guies Canins, Cavalleria o Subsol/Protecció Ambiental- al costat d'altres unitats com el Grup Especial d'Operacions –GEO-, el Servei de Mitjans Aeris o els especialistes en detecció i inhibició de dron, reiteraran l'experiència i efectivitat de la Policia Nacional per garantir el correcte desenvolupament de grans esdeveniments

Novament es conformaran els FIT –Fan Information Teams- que actuaran com a sistemes d'atenció a l'aficionat/aficionat per proporcionar informació útil en temps real, a través d'equips desplegats físicament a la zona i en Twitter a través del perfil oficial @policia

05/05/23

La Policia Nacional ha engegat el dispositiu de seguretat per garantir una celebració segura/segura de la final de la Copa del Rei. Prop d'1.400 agents, entre els quals es troben 959 policies de serveis centrals i 430 de la Prefectura Superior d'Andalusia Occidental, vetllaran per la seguretat i el benestar dels milers d'aficionats/aficionats que es congregaran a la capital sevillana amb motiu del partit que es disputa en l'Estadi de la Cartoixa de Sevilla entre el Real Madrid C.F. i C.A. Osasuna.

Ampli desplegament d'unitats especialitzades

Gran part dels efectius desplegats són agents especialitzats en seguretat ciutadana, sent les Unitats d'Intervenció Policial –UIP´s- les principals responsables de garantir el correcte desenvolupament dels actes i la seguretat dels assistents. La seva experiència adquirida després del treball diari en dispositius de seguretat de partits d'alt risc l'han convertit en un referent a nivell internacional.

Al costat d'ells es desplegaran agents del Grup Especial d'Operacions –GEO-; les Unitats de Prevenció i Reacció –UPR´s-; equips de Guies Canins amb gossos ensinistrats en la localització d'artefactes explosius; agents especialitzats de la Secció de Subsol/Protecció Mediambiental amb requises periòdiques en zones “calentes”; agents de la Secció de Cavalleria amb labors preventives en grans espais; o el Servei de Mitjans Aeris per a control aeri i emissió d'imatges en temps real als centres de control i supervisió establerts. Tots ells comptaran amb el suport d'agents adscrits a l'Oficina Nacional de l'Esport de la Policia Nacional, que actua com a Punt Nacional d'Informació de Futbol d'Espanya para tota Europa.

La coordinació del dispositiu es realitzarà des del Centre de Coordinació Permanent (CECOR) que estarà situat en Prefectura Superior d'Andaluccía Occidental.

Dispositiu específic en les Fan Zones

Les unitats de seguretat ciutadana, especialment UIP i UPR, actuaran en aquelles zones on l'afluència d'aficionats/aficionats sigui massiva amb la finalitat de prevenir i reaccionar davant qualsevol situació d'incidència. Totes aquestes mesures es prendran tractant d'interferir el mínim possible en la vida quotidiana dels veïns i comerciants de la zona.

També es reforçarà el desplegament en l'aeroport de Sevilla-Sant Pablo i en l'estació de ferrocarril de Sevilla Santa-Justa. Així mateix, les zones de reunió d'aficionats/aficionats (Fan Zones) de cadascun dels clubs finalistes comptaran amb un dispositiu específic, i en els seus accessos es realitzaran escorcolls preventius per evitar que s'introdueixin objectes perillosos o prohibits.

El desplegament policial també englobarà els hotels que acullen tant a dos equips de futbol com als àrbitres i a les diferents delegacions de vips o patrocinadors. En aquests llocs s'establirà un dispositiu propi de protecció, sent escortats en tots els seus moviments, i inclou requises periòdiques per guies canins i agents de subsol/protecció mediambiental.

Fan Information Teams –FIT-

La Policia Nacional torna a engegar un sistema d'atenció a l'aficionat/aficionat que ha obtingut un reeixit resultat en anteriors esdeveniments esportius d'envergadura com la Final Champions League celebrada a Madrid l'any 2019 o els partits celebrats a Sevilla durant l'EURO 2020, així com la final de la passada edició de la Copa del Rei, també disputada en l'estadi de la Cartoixa. Els Fan Information Teams –FIT- proporcionaran informació útil en temps real a tots els implicats en el partit, per a això s'han desenvolupat diverses eines que donin solucions ràpides als problemes de petita entitat que puguin sofrir.

Els FIT es desplegaran sobre el terreny i estaran conformats per agents de diverses unitats policials capacitats per donar resposta i assessorament als aficionats/aficionats, canalitzant les seves queixes o informació. A més tindran la seva extensió a les xarxes socials a través del perfil oficial de la Policia Nacional en Twitter, @policia, des d'on es llançaran missatges de seguretat i informació general relacionada amb l'esdeveniment esportiu.