Amb el mètode “man in the middle”

La Policia Nacional desmantella l'estructura econòmica d'una organització dedicada a blanquejar diners procedents d'estafes

Han sigut detingudes huit persones que actuaven com a “mules” i reclutadores a Madrid, Sevilla, Múrcia, Las Palmas, Estepona i Cartagena i s'han realitzat sengles registres en els quals s'ha intervenut material informàtic

L'organització seleccionava empreses potents, interceptant els seus correus electrònics de manera que quan detectaven que s'havia de realitzar un pagament multimilionari modificaven el número de compte del beneficiari de la transferència

Per a l'obertura de la comptes online l'organització va arribar a utilitzar intel·ligència artificial, generant documents a nom de terceres persones les dades de les quals havien aconseguit fraudulentament

02/12/24

Agents de la Policia Nacional han desmantellat l'estructura econòmica d'una organització dedicada a blanquejar diners procedents d'estafes amb el mètode conegut com “man in the middle”. Han sigut detingudes huit persones que actuaven com a “mules i reclutadores a Madrid, Sevilla, Múrcia, Las Palmas, Estepona i Cartagena i s'han realitzat sengles registres en els quals s'han intervenut material informàtic.

La investigació es va iniciar arran d'una denúncia interposada al desembre de 2023 en la Comissaria de Policia Nacional d'Osca per una estafa a una empresa de la comarca del Sobrarbe. En aquesta denúncia l'empresari va manifestar haver encarregat al seu assessor fiscal el pagament a un proveïdor per import superior a 170.000 euros. No va ser fins a passats uns dies, quan aquest proveïdor va comunicar que no havia rebut cap pagament i l'empresari es va adonar/adonar que el correu que ell havia enviat havia sigut interceptat posat que al seu assessor fiscal li havia arribat el mateix email, però modificant la factura en la part corresponent al nombre de transferència al que realitzar l'ingrés.

Les gestions realitzades van permetre esbrinar que darrere d'esta estafa es trobava una organització criminal que seleccionava empreses potents, interceptant els seus correus electrònics de manera que quan detectaven que s'havia de realitzar un pagament multimilionari modificaven el número de compte del beneficiari de la transferència.

Amb antelació a l'execució de l'estafa, l'organització havia creat una estructura econòmica per a poder blanquejar els diners obtinguts. D'esta forma, a través de captadors, havien creat una xarxa de mules i de comptes bancaris de tal forma que, quan la víctima ingressava per engany els diners en el compte dels delinqüents, ràpidament era transferit a través d'una xarxa de comptes bancaris i extret en caixers automàtics situats a França.

Funcionament de l'estructura econòmica de l'organització

En un primer graó l'organització disposava d'una xarxa de mules bancàries distribuïdes per tot el territori nacional. Estes mules de diners rebien de l'organització la quantitat de 150 euros per cada compte bancari online que obrien al seu nom. Una vegada oberta el compte bancari cedien les claus d'accés a l'organització, passant per tant a ser controlades pels líders de la xarxa criminal.

Per a obrir estos comptes online, les mules realitzaven una video-verificació amb l'entitat bancària per a realitzar una comprovació amb els documentats d'identitat facilitats. Generalment, les mules utilitzaven els seus propis documents d'identitat, si bé, s'ha detectat que l'organització va utilitzar intel·ligència artificial per a poder alterar documents d'identitat, mantenint la fotografia de la mula, però utilitzant les dades personals de terceres persones alienes totalment a estos fets, de les quals havien obtingut les seues dades fraudulentament.

Una vegada que les mules havien obert estos comptes, sol·licitaven l'emissió de diverses targetes bancàries associades als comptes i que aquestes targetes anaren remeses a una direcció postal. Les adreces postals que utilitzava l'organització corresponien a cases en obres en les quals no residien els amos i que tenien una bústia accessible, en el qual es personaven integrants d'este grup criminal per a extraure les cartes de l'entitat bancària.

Una vegada que ja tenien estes targetes bancàries, les remetien a França, on l'organització disposava de membres dedicats a extraure els diners de caixers automàtics situats als afores de París.

D'esta forma, una vegada que tota esta estructura estava creada, l'organització ja estava llista per a cometre l'estafa. Quan l'empresari baix l'engany de l'estafa “man in the middle” realitzava la transferència a una primera explica “mula”, esta era buidada quasi a l'instant desviant els diners a través de la xarxa de comptes bancaris oberts fraudulentament i era extret en els caixers automàtics.

Resultats operatius

La investigació, dirigida per la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Osca i coordinada pel Grup 2 de Frau en Comerç Online de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Comissaria General de Policia Judicial ha comptat amb la participació de les Brigades de Policia Judicial de Madrid, Sevilla, Múrcia, Cartagena, Las Palmas i Estepona, on s'ha procedit a la detenció de cinc persones que actuaven com a “mules “ i tres com reclutadores.

La investigació ha permès establir la connexió d'esta xarxa de mules i dels seus captadors amb els estafadors, assentats en altres països europeus, per la qual cosa la investigació continua oberta.