Operació conjunta de la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i EUROPOL

Desmantellat el major taller de fabricació de monedes falses de 2 euros a Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada

La organización criminal investigada, formada por ciudadanos de origen chino, ha introducido hasta la fecha casi 100.000 monedas falsas en el mercado español y cerca de 400.000 en el resto de Europa, todas ellas de valor facial de dos euros de alta calidad

La investigación, iniciada en 2018, ha contado con extremas dificultades y una larga duración debido al carácter hermético de la organización, la prácticamente nula trazabilidad que caracteriza la moneda metálica falsa, y la alta movilidad de los talleres de fabricación

La operación policial ha permitido arrestar a 10 personas desde el inicio de las pesquisas y desmantelar un taller de fabricación, ubicado en el interior de una nave situado en un municipio de la provincia de Toledo, que reunía –por tamaño, localización y condiciones- las características idóneas necesarias para la implementación de un taller metalúrgico de producción de monedas falsas

24/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra i EUROPOL, han desmantellat el major taller de fabricació de monedes falses de 2 euros d'Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada. L'organització criminal investigada, formada per ciutadans d'origen xinés, ha introduït fins hui quasi 100.000 monedes falses en el mercat espanyol i prop de 400.000 en la resta d'Europa, totes elles de valor facial de dos euros de gran qualitat. La investigació, iniciada en 2018, ha comptat amb extremes dificultats i una llarga durada a causa del caràcter hermètic de l'organització, la pràcticament nul·la traçabilitat que caracteritza la moneda metàl·lica falsa, i l'alta mobilitat dels tallers de fabricació. L'operació policial ha permès arrestar a 10 persones des de l'inici de la investigació i desmantellar un taller de fabricació, situat en l'interior d'una nau en la província de Toledo.

Les primeres perquisicions es van iniciar al setembre de 2018 quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal presumptament dedicada a la producció i distribució de monedes falses de valor facial de dos euros. En un primer moment, la investigació es va centrar en la zona del centre peninsular, evidenciant que estarien implicades un nombre indeterminat de persones.

Nombroses confiscacions de monedes falses amb característiques similars entre 2018 i 2021

Entre els anys 2018 i 2021 es van realitzar diferents actuacions policials, acreditant-se l'existència de característiques similars i, per tant, fent sospitar als agents que es tractava de la mateixa organització criminal.

Entre setembre i octubre de 2018 es van confiscar quasi 25.000 euros en monedes falses de dos euros. Mesos després (al juliol de 2019) els agents van realitzar un registre en una nau del municipi madrileny de Fuenlabrada que va resultar haver sigut un taller de fabricació de monedes falses. Malgrat que es trobava recentment desmantellat, van localitzar elements dels quals es componen les monedes de dos euros –anells i nuclis- directament relacionats amb les intervenudes l'any anterior. Durant els primers mesos de 2020, novament es van intervendre quasi 34.000 euros en monedes falses de dos euros de la mateixa classe. I al maig de 2021, gràcies a la denúncia d'un ciutadà xinés que tenia llogat un local a Barcelona a altres compatriotes seus, els Mossos d'Esquadra van localitzar unes 20 caixes amb cospeles de dos euros sense encunyar, elements per a la seua encunyació i multitud de monedes falses de dos euros.

L'activitat criminal investigada fins al moment mostrava una sèrie de característiques comunes. En primer lloc, la nacionalitat dels autors (d'origen xinés). D'altra banda, el mateix modus operandi. En este sentit, els investigats acudien a salons de jocs i casinos, on apostaven en màquines que funcionen amb monedes, introduint en elles grans quantitats de moneda falsa de dos euros. Finalment, les monedes falses presentaven les mateixes característiques tècniques i una alta qualitat en les seues terminacions.

Hermetisme de l'organització, nul·la traçabilitat de la moneda metàl·lica i alta mobilitat dels tallers de fabricació

L'extrema dificultat i llarga durada de la investigació ha residit, d'una banda, en el caràcter hermètic de les organitzacions xineses; per un altre, en la pràcticament nul·la traçabilitat que caracteritza la moneda metàl·lica falsa i, finalment, en l'alta mobilitat dels tallers de fabricació. Els membres de l'organització realitzaven la producció en un breu període de temps. Una vegada acabada el tiratge de monedes paraven, venien tot el produït, i es traslladaven a un altre lloc on romanien en estat latent fins a iniciar un altre tiratge.

Ja en 2024, els investigadors van tindre coneixement d'una actuació policial duta a terme al març per la Policia Municipal de Madrid. A conseqüència d'un control vial d'alcoholèmia, els agents van parar a un vehicle ocupat per tres ciutadans xinesos que, després de les primeres comprovacions, van mostrar un comportament inquiet i nerviós. Açò va motivar un registre complet del vehicle que els va permetre localitzar en el maleter una gran quantitat de monedes de dos euros repartides en 48 borses, contenint cadascuna d'elles 300 unitats, motiu pel qual els tres ocupants van ser detinguts. Així mateix, van intervendre més de 14.500 monedes falses de dos euros i un element metàl·lic de forma cilíndrica, l'estudi de la qual i anàlisi –realitzada pel Centre Nacional d'Anàlisi del Banc d'Espanya- va determinar que les seues característiques es corresponien amb les quals posseïa un dels elements emprats pels falsificadors per a l'encunyació de les monedes il·legítimes, tractant-se concretament d'un “porta-encuny”. Finalment, els arrestats van passar a disposició judicial, decretant-se el seu ingrés a la presó.

Desmantellat a Toledo el major taller de fabricació de monedes falses de 2 euros d'Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada

Les gestions policials realitzades a partir d'eixe moment van permetre acreditar que els arrestats freqüentaven una localitat situada en la província de Toledo, així com situar en ella un local (nau) que podria correspondre amb el lloc de producció de les monedes confiscades.

Després d'analitzar els moviments realitzats pels detinguts en els últims mesos, els agents van concloure que –a més dels arrestats- hi hauria més persones relacionades amb la investigació (encara no identificades). I que, a més, en el taller desmantellat s'hauria realitzat un tiratge de monedes falses de dos euros en un nombre indeterminat però elevat, i en un temps aproximat de tres mesos, a les quals haurien donat eixida distribuint-les en un curt espai de temps.
Finalment, a mitjan mes d'abril, els agents van realitzar el registre de la nau. Com a resultat del mateix, van intervendre múltiples encunys per a encunyar monedes de dos euros, porta-encunys, 29.000 nuclis per a fabricar monedes falses, dos premses hidràuliques de grans dimensions, tres màquines d'accionament manual i electromecànic per a l'encunyat del cant de la moneda falsa, dos bàscules de precisió, dos compressors i una bomba d'aigua. Així mateix, van confiscar diverses monedes ja encunyades i nombrós material mecànic i elèctric de recanvi per a les diferents màquines intervenudes.

L'operació s'ha saldat amb la detenció de 10 persones de nacionalitat xinesa i ha permès desmantellar el major taller de producció de monedes falses de 2 euros d'Espanya i el més important d'Europa en l'última dècada.