Impulsar el coneixement d'idiomes és una prioritat estratègica

La Direcció general de la Policia posa en marxa el Centre d'Idiomes de la Policia Nacional

Les accions formatives del Centre d'Idiomes, incardinat en la Secretaria General de la Divisió de Formació i Perfeccionament de la Direcció general de la Policia, aniran destinades al personal funcionari de la Policia Nacional i al personal adscrit a la Direcció general de la Policia

Permetrà obtindre, després de superar els corresponents cursos, una acreditació del nivell aconseguit mitjançant una Certificació vàlida en el Marc Comú Europeu de Referència per a les llengües (MCER)

14/07/23

El Reglament de processos selectius i formació de la Policia Nacional, aprovat per RD 853/2022, va suposar una profunda modernització del règim de selecció, promoció i formació de la Policia Nacional. En el seu preàmbul, assenyalava precisament com un element de modernització i actualització de les capacitats de la Policia Nacional la decidida aposta per la formació en idiomes, assenyalant en la seua disposició addicional quarta que la Direcció general de la Policia havia d'iniciar les actuacions tendents a posar en funcionament mecanismes que permeteren tindre accés al coneixement de llengua estrangera a fi de facilitar la progressió en la carrera professional i la promoció interna.

Impulsar el coneixement d'idiomes és una prioritat estratègica de la Direcció general de la Policia i per açò s'ha posat en marxa Centre d'Idiomes de la Policia Nacional. Tindrà la seua seu a Madrid, dependent de la Secretaria General de la Divisió de Formació i Perfeccionament, amb la finalitat d'unificar en un centre transversal, amb capacitat de decisió i coordinació, tots els criteris de formació, avaluació i certificació en l'ensenyament d'idiomes. Les accions formatives aniran destinades al personal funcionari de la Policia Nacional i al personal adscrit a la Direcció general de la Policia. Permetrà obtindre, després de superar els corresponents cursos, una acreditació del nivell aconseguit mitjançant una Certificació vàlida en el Marc Comú Europeu de Referència per a les llengües (MCER). La Resolució per la qual es crea el Centre d'Idiomes de la Policia Nacional es publicarà dilluns que ve.

Funcions del Centre d'Idiomes

El coneixement d'idiomes estrangers és una ferramenta imprescindible per al correcte exercici de la funció policial. El caràcter multicultural de la societat espanyola, la globalització, la importància del sector turístic en el nostre país, i les noves formes de criminalitat -molt especialment la ciberdelinqüència, així com la delinqüència organitzada multinacional i el terrorisme- establixen un nou escenari en el qual, el domini d'idiomes es convertix en peça clau i essencial.

El Centre d'Idiomes de la Policia Nacional realitzarà les següents funcions:

-  Elaborar i proposar plans i accions formatives per a la millora de les capacitats lingüístiques en idiomes.

-  Realitzar la programació anual de la formació en idiomes, la seua organització en les diverses modalitats i nivells, així com el disseny curricular dels cursos.

-  Impartir l'ensenyament d'idiomes, d'acord a la programació anual, així com coordinar i unificar els criteris per al seu aprenentatge.

-  Avaluar els nivells de coneixement d'idiomes estrangers d'acord amb les normes que a este efecte es determinen, assegurant la conformitat dels mateixos amb el Marc Comú Europeu de referència per a les llengües (MCER).

-  Gestionar el personal docent del Centre, identificant i aplicant criteris que asseguren la qualitat del professorat.

-  Investigar en metodologia docent a fi d'actualitzar i millorar els mètodes, mitjans didàctics i materials formatius per a l'ensenyament d'idiomes.

-  Proposar acords i convenis amb institucions públiques i privades, així com amb altres centres o institucions d'ensenyament i investigació d'idiomes tant nacionals com a estrangers sobre formació i certificació del nivell d'idiomes estrangers.

-  Promoure, normalitzar i supervisar l'ensenyament a distància dels idiomes en el seu àmbit d'aplicació.

-  Certificar el nivell de coneixement d'idioma requerit per a la prestació d'un determinat lloc de treball.

-  Participar en els processos selectius d'ingrés, accés i promoció interna, així com en els cursos de capacitació, actualització i especialització, tant en l'elaboració de les proves com en l'acreditació del nivell del coneixement de l'idioma.

-  Quantes unes altres, en l'àmbit de l'ensenyament d'idiomes, se li encomanen.