Una iniciativa pionera de la Policia Nacional que suposa un avanç en l'accessibilitat als servicis policials

Els radiopatrullas i Oficines de Denúncies comptaran amb un Quadern de Comunicació amb Pictogrames per a Situacions d'Emergència

Es tracta d'una publicació d'ús policial que pretén facilitar la comunicació amb la Policia Nacional a persones amb dificultats cognitives

En l'elaboració del quadern s'ha utilitzat una terminologia bàsica relacionada amb l'àmbit policial que, associada a senzills dibuixos, permetrà a una víctima expressar el que li ha succeït

Des d'un com estàs?, a qui vols que cridem?, què t'ha passat?, fins a un com ha fugit?, els agents podran interactuar amb persones amb problemes de comunicació per a donar una resposta adequada a pesar de les dificultats per a expressar-se que puguen presentar

Portada pictogrames

03/11/22

La Policia Nacional ha posat en marxa una iniciativa pionera per a impulsar l'accessibilitat als servicis policials per part de persones pertanyents a grups vulnerables. En concret, dotarà en les pròximes setmanes als seus vehicles radiopatrullas i a les Oficines de Denúncies i Atenció al Ciutadà d'un Quadern de Comunicació amb Pictogrames per a Situacions d'Emergència. Esta publicació d'ús policial, para l'elaboració del qual s'ha comptat amb la col·laboració del Centre Aragonés per a la Comunicació Aumentativa i Alternativa –ARASAAC-, pretén facilitar la comunicació amb la Policia Nacional a persones amb dificultats en eixe àmbit davant situacions de crisis.

En l'elaboració de quadern s'ha utilitzat una terminologia bàsica relacionada amb l'àmbit policial que, associada a senzills dibuixos, permetrà a una víctima expressar el que li ha succeït. Des d'un ¿com estàs?, ¿a qui vols que cridem?, ¿què t'ha passat?, fins a un ¿com ha huído?, els agents podran interactuar amb persones amb problemes de comunicació per a donar una resposta adequada a pesar de les dificultats per a expressar-se que puguen presentar.

Després d'una presentació prèvia del projecte el passat mes de març en la prefectura superior d'Aragó, la Policia Nacional va considerar d'utilitat i interés la seua implantació a nivell nacional, atés que suposa un avanç en l'accessibilitat als servicis policials dins del marc general de l'accessibilitat universal. Per a fomentar tal accessibilitat, es va crear un grup de treball format per diferents unitats policials i representants del Centre Aragonés per a la Comunicació Aumentativa i Alternativa (ARASAAC), que ha permès l'elaboració d'un cuadernillo de comunicació amb millores substancials.

La comunicació a través de pictogrames, es tracta d'una ferramenta que facilitarà les labors de comunicació dels agents de Policia Nacional durant l'atenció a persones pertanyents a grups vulnerables i en concret, a persones que presenten algun tipus de dificultat en la comunicació -trastorns de l'espectre autista, discapacitat intel·lectual, migrants, turistes, persones d'edat- i es troben en situació d'emergència o resulten ser víctimes d'un fet delictiu.

El quadern, que consta de 12 pàgines, arreplega les situacions d'emergència més habituals que es poden presentar, com a agressions, insults, robatoris, discussions, abusos, accidents o tràmits administratius i que mitjançant pictogrames d'ús individual o combinats amb uns altres, permetrà interactuar amb el ciutadà per a donar resposta a la seua emergència i realitzar les primeres assistències i indagacions en el cas d'haver-se produït un delicte.

“Hola, soc policia” “anem a ajudar-te”

La publicació, permet en un primer moment presentar-se al ciutadà amb problemes de comunicació com un servici públic, indicant mitjançant els pictogrames “hola, soc policia”, “som amigues/us” “, anem a ajudar-te”, “tranquil”. A partir d'eixe moment s'inicia una interactuación amb la víctima perquè expresse com se sent després de l'incident, a qui vol que se li comunique la seua situació, què és el que li ha ocorregut, on, les característiques físiques i de vestimenta dels possibles autors, el seu mètode de fugida i les decisions que vagen adoptant els agents, tot mitjançant la interacció amb senzills dibuixos.

Esta proposta és un dels huit projectes presentats per Policia Nacional en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU, que ha destinat 6.600€ al desenvolupament dels pictogrames d'un total de 581.930 euros de finançament aprovats.