En cas de patir un frau és fonamental denunciar

La Policia Nacional, Airbnb i Confiança Online alerten davant possibles estafes en lloguers vacacionals i aconsellen com evitar-les

Durant el primer trimestre de 2022, el lloguer d'espais per a allotjar-se s'ha incrementat considerablement respecte als anys anteriors, superant fins i tot els nivells de 2019

Els qui no estan habituats a reservar una casa per Internet i els qui no coneixen el funcionament de la plataforma poden veure's afectats per enllaços o informacions falses que li porten a realitzar un lloguer enganyós

16/06/22

La Policia Nacional al costat d'Airbnb i confiança Online, han col·laborat a alertar davant possibles estafes en lloguers vacacionals aconsellant com evitar-les. La recuperació en el lloguer d'espais per a allotjar-se en vacacions s'ha accelerat considerablement durant el primer trimestre de 2022, superant, fins i tot, els nivells de 2019, quan encara no havia començat la situació de crisi sanitària.

Ser previsores a l'hora de reservar, suposa un avantatge a l'hora de poder optar als espais més demandats i a preus competitius. No obstant açò, deixar-ho tot para última hora pot provocar, a causa de les presses i a la por a no trobar una bona opció, que es produïsquen alguns incidents. Estos fets poden afectar especialment a els qui no estan habituats a reservar una casa per Internet o a els qui no coneixen el funcionament de la plataforma, ja que poden veure's afectats per enllaços o informacions falses.

Amb l'objectiu que els usuaris reserven amb tranquil·litat i troben un amfitrió de confiança este estiu, la Policia Nacional, Airbnb i Confiança Online han treballat conjuntament perquè els hostes puguen estar en alerta per a detectar i evitar el frau.

Algunes dels senyals i consells per a evitar estafes en reservar les vacacions d'estiu són:

Cura amb els missatges amb enllaços sospitosos. No faces clic en els enllaços inclosos en correus electrònics que no t'inspiren confiança. Poden contindre enllaços a pàgines web falses que imiten el disseny d'Airbnb per a intentar robar informació personal o infectar els dispositius. Davant eixa situació, torna a la pàgina d'inici teclejant https://www.airbnb.es en el teu navegador i continua navegant des d'ací. Descobrix ací com detectar si un correu electrònic o un lloc web pertany realment a Airbnb.

Desconfia de les ofertes que són massa avantatjoses per a ser veritat. Desconfia de les ofertes que combinen preus excessivament baixos amb imatges o allotjaments molt atractius. Si un propietari vol fer massa canvis durant el procés de reserva (t'oferix pagar de manera diferent, t'envia direccions de contacte que no coincidixen amb l'anunci, t'oferix un anunci diferent que no estava en la pàgina, etc.) podria existir darrere un delinqüent que vol evitar la seua localització. Per a evitar-ho, busca anuncis que tinguen moltes avaluacions positives i llig-les atentament. Açò et permetrà detectar si hi ha algun aspecte negatiu que assenyalen diversos hostes i que puga entelar les teues vacacions. També pots comprovar que la identitat de l'amfitrió i altres dades del compte han sigut verificats o confirmats.

 

Comunicació i pagament, sempre en la plataforma. Si et demanen que faces un depòsit o una transferència bancària, si et donen una factura en PDF o en paper o t'oferixen un descompte per pagar fora de la plataforma, desconfia. Presta especial atenció si eixa persona proposa utilitzar per al pagament empreses que normalment es dediquen a l'enviament de diners, xecs bancaris, girs postals. Si et suggerixen mètodes de pagament fora de la plataforma, el més segur és que pretenguen realitzar algun tipus de frau. Per açò, és necessari que realitzes els pagaments i que et comuniques sempre a través del lloc web o l'aplicació d'Airbnb. Mentre que et comuniques, reserves i pagues a través d'Airbnb tindràs la seguretat que garantix el sistema de protecció múltiple. Si l'amfitrió no et demana en cap moment parlar a través d'altres mitjans ni t'envia correus electrònics, és bon senyal. A més pots ajudar a altres viatgers si denuncies els missatges sospitosos.

Sospita d'un to urgent o de les incoherències per part de l'amfitrió. Els estafadors solen intentar afanyar o pressionar als hostes per a reservar, mostren incoherències en l'idioma en el qual s'expressen i en les seues nacionalitats, zones de residència o prefixos de telèfon, així com en el text de l'anunci de l'allotjament. No et sentes pressionat, abans de decidir-te per un allotjament, llig atentament el perfil de l'amfitrió, els comentaris d'hostes anteriors i, per exemple, utilitza el comparador d'imatges del que disposen els principals motors de cerca d'Internet, i comprova si les imatges corresponen amb diferents lloguers situats en diferents zones geogràfiques.

La Policia Nacional recorda que si creiem que hem sigut víctimes d'una estafa, no hem de dubtar a denunciar els fets davant la Policia perquè puguem investigar els fets, així com reportar els anuncis i als propietaris davant la plataforma perquè puguen prendre les accions necessàries. En estos casos, és important que es recopilen i documenten totes les evidències o proves que es tinguen sobre l'estafa i l'anunciant.

A més, Airbnb assenyala que compten amb tecnologia sofisticada i tècniques d'anàlisis de conducta per a ajudar a previndre que roïns actors utilitzen la plataforma, educant a més als amfitrions i hostes sobre la protecció de les seues dades personals i la seua seguretat online. El més important que han de saber els usuaris és que mentre romanguen en la plataforma airbnb.es i paguen a través d'ella estaran protegits. També disposa d'una sèrie de recursos per a ajudar als hostes a evitar possibles estafes, com la importància de comunicar-se i pagar solament a través de la plataforma o què fer davant un intent d'estafa, així com informació sobre el sistema de pagaments.

Fomentar estos consells entre els nostres majors i els nostres jóvens

Tenint en compte que molts dels nostres majors i jóvens comencen a usar estes plataformes per a organitzar les seues vacacions, en ocasions per primera vegada, pot resultar molt positiu fomentar estos consells i recomanacions a les persones del nostre entorn d'eixes franges d'edat, recordant-los a més la importància de denunciar davant la Policia Nacional qualsevol possible intent d'estafa, així com reportar-ho a la plataforma quan s'observen possibles conductes irregulars destinades al frau.