Divisió de Cooperació Internacional
La Divisió de Cooperació Internacional es crea en el Reial decret 2012/400, de 17 de febrer, pel qual es desenvolupa l'estructura orgànica bàsica del Ministeri de l'Interior.
Depèn del Director General de la Policia i li correspon la direcció de la col·laboració i auxili a les policies d'altres països i la coordinació dels grups de treball en els quals participi la Direcció General de la Policia en l'àmbit de la Unió Europea i altres institucions internacionals, així com aspectes relacionats amb missions de suport a tercers països i personal policial que presta servei a l'estranger.
En general, millora l'eficiència de la col-laboració policial internacional tant en l'àmbit bilateral com en l'àmbit multilateral.
En concret, en el marc de la Unió Europea, s'intenta donar resposta adequada a les necessitats derivades del desenvolupament de l'Espai de Llibertat, Seguretat i Justícia de la Unió, en aplicació de les disposicions del Tractat de la Unió Europea i del Tractat sobre el funcionament de la Unió Europea.
-
Anar a dalt
Estructura
La Divisió de Cooperació Internacional depèn del Director General de la Policia, duent a terme la coordinació, impuls i suport tècnic i logístic als diferents serveis que es troben sota la seva direcció i control.
Estarà integrada per les següents unitats:
Secretaría General
En la seva funció de suport i assistència a la Divisió, analitza i planifica les seves línies generals d'actuació i gestiona els assumptes relatius al règim de personal i mitjans adscrits a aquesta, responsabilitzant-se de les bases de dades pròpies de la Divisió.
A ella està adscrit el Centre de Comunicacions Internacionals en el qual s'integrarà l'Oficina Central Nacional de la Xarxa BDL de la Unió Europea.
El Secretari General, com a segon cap de la Divisió, substitueix al seu titular en els casos de vacant, absència o malaltia.
Àrea de Coordinació Internacional
Amb les missions de gestionar i coordinar tots els assumptes relacionats amb la cooperació policial internacional no atribuïts específicament a altres unitats.
En particular, la coordinació de la posició de la Direcció General de la Policia en els grups de treball de la Unió Europea i altres fòrums de cooperació multilateral, la coordinació dels aspectes relacionats amb les missions d'assistència tècnica i formació a tercers països, la gestió de les activitats que realitza el personal policial que presta servei a l'estranger i la coordinació de la cooperació bilateral.
-
Anar a dalt
Àrea de Coordinació Internacional
L` Àrea de Coordinació Internacional(ACI) està formada per personal que es distribueix entre la seu de la Unitat, en territori nacional i el que es troba desplegat en els diferents serveis dels quals aquesta Unitat és competent. Actualment es té presència en més de setanta països de tot el món.
Destinos y Servicios Internacionales:
- Àfrica: Algèria, Congo, Egipte, Gàmbia, Ghana, Guinea Bissau, Guinea Conakry, Guinea Equatorial, Líbia, Mali, el Marroc, Mauritània, Níger, Nigèria, Líbia, el Senegal, Sierra Leone, Sudan, Tunísia
- Amèrica: l'Argentina, Bolívia, el Brasil, Xile, Colòmbia, Cuba, l'Equador, els Estats Units, El Salvador, Guatemala, Haití, Mèxic, Paraguai, el Perú, República Dominicana, l'Uruguai, Veneçuela
- Àsia: l'Afganistan, l'Aràbia Saudita, la Xina, l'Índia, Indonèsia, l'Iraq, Israel, Jordània, Palestina, el Pakistan, Síria, Tailàndia, Timor-*Leste, Turquia, Iemen
- Europa: Alemanya, Andorra, Àustria, Bèlgica, Bòsnia, Bulgària, França, Itàlia, Lituània, Macedònia, Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, Romania, Rússia, Sèrbia, Suïssa, Ucraïna
-
Anar a dalt
Enllaços
-
ORGANISMES INTERNACIONALS:
- Organització de Nacions Unides: http://www.un.org Obre nova finestra (enllaç extern).
- Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa: http://www.osce.org Obre nova finestra (enllaç extern)
- Unió Europea:
http://europa.eu Obre nova finestra (enllaç extern)
- Direcció General d'Assumptes d'Interior: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm Obre nova finestra (enllaç extern)
- Europol: https://www.europol.europa.eu Obre nova finestra (enllaç extern)
- Frontex: http://frontex.europa.eu Obre nova finestra (enllaç extern)
- Eurojust: http://www.eurojust.europa.eu Obre nova finestra (enllaç extern)
- Cepol: https://www.cepol.europa.eu Obre nova finestra (enllaç extern)
- Agència Europea de Drets Fonamentals: http://fra.europa.eu/en Obre nova finestra (enllaç extern)
- Oficina Europea de Lluita contra el Frau: http://ec.europa.eu/anti_fraud Obre nova finestra (enllaç extern)
- Observatori Europeu de les Drogues i Toxicomania: http://www.emcdda.europa.eu Obre nova finestra (enllaç extern)
ORGANITZACIONS I AGÈNCIES:
- Ameripol: http://www.ameripol.org Obre nova finestra (enllaç extern).
- Aseanapol: http://www.aseanapol.org Obre nova finestra (enllaç extern).
- Interpol: http://www.interpol.int Obre nova finestra (enllaç extern).
- Oficina de NNUU contra la Droga i el Delicte: http://www.unodc.org Obre nova finestra (enllaç extern).
DRET D'ACCÉS Al SISTEMA D'INFORMACIÓ SCHENGEN
Tota persona té dret a exercir el seu dret a conèixer si sobre la seva persona existeix alguna informació continguda en el SIS, és el que es coneix com a “exercici del dret d'accés”. El procediment és gratuït. Qualsevol sol·licitud d'accés ha de ser presentada per escrit i s'ha d'aportar:
- Sol·licitud de dret d'accés a SIS, el format es pot localitzar en els següents enllaços:
- Còpia de Document d'identitat vàlida i en vigor del sol·licitant, en la qual es pugui identificar plenament.
- En cas d'exercir el dret d'accés a través d'un representant legal, a més de l'anterior, s'exigirà:
- Còpia de Document d'identitat vàlida i en vigor del representant, en la qual es pugui identificar plenament.
- Document d'autorització de la representació legal.
- Les sol·licituds s'hauran de cursar per una de les dues vies que a continuació s'exposen:
- Enviar la corresponent sol·licitud dirigida a: DIRECCIÓN GENERAL DE LA POLICÍA, DIVISIÓN DE COOPERACIÓN INTERNACIONAL, OFICINA SIRENE ESPAÑA, Avda. PIO XII nº 50, 28016, MADRID
- Un Registre Electrònic a través de la plataforma SARA (Sistemes d'Aplicacions i Xarxes per a les Administracions Públiques Espanyoles i Institucions Europees) dirigit a l'adreça anteriorment esmentada, sent necessari ser titular de document d'identitat espanyol, ja sigui Document Nacional d'Identitat, Passaport o Targeta d'Identitat d'Estranger.
Els interessats que desitgin presentar una reclamació relacionada amb el dret d'accés a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades poden utilitzar el següent enllaç: https://www.aepd.es/es/internacional/supervision-de-grandes-sistemas/sistema-de-informacion-schengen-sis Obre nova finestra (enllaç extern)
-