En el Dia Europeu contra la tracta d'éssers humans

Desarticulada una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual que operava a Espanya i Bèlgica

Han estat alliberades un total de quatre víctimes d'origen llatinoamericà en diferents regions de Bèlgica i han estat detingudes set persones, una d'elles a Espanya, que han ingressat a la presó

S'han realitzat sis registres domiciliaris en diferents províncies d'Espanya en els quals s'ha intervingut documentació relacionat amb la recerca

18/10/24

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la policia belga, han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual que operava a Espanya i Bèlgica. S'han alliberat un total de quatre víctimes d'origen llatinoamericà en diferents regions de Bèlgica. Han ingressat a la presó els set detinguts, un d'ells arrestat a Espanya i s'han realitzat sis registres domiciliaris en diferents províncies d'Espanya amb l'obtenció d'importants documentació.

L'actuació policial es va iniciar a l'abril del 2023 quan agents de la policia belga van haver d'intervenir en un domicili per una suposada discussió entre dues dones, després de la qual cosa ambdues van manifestar que eren víctimes d'explotació sexual.

Organització criminal assentada entre Espanya i Bèlgica

Després de l'intercanvi d'informació entre la policia belga i agents de la Policia Nacional es va iniciar la recerca sobre una organització que operava entre tots dos països tenint com a comesa principal l'explotació sexual de dones d'origen colombià en diferents localitats del país belga. Les víctimes arribaven a Bèlgica des del seu país d'origen i eren anunciades en diferents pàgines webs de contactes recaptant, l'organització, la meitat dels serveis sexuals que realitzaven.

Call center per atendre als clients a Espanya

Els integrants de l'organització estaven perfectament estructurats i distribuïen les seves funcions en diferents punts de tots dos països, en concret els captadors i controladors residien a Bèlgica mentre que a Espanya es dedicaven a la publicació d'anuncis en diferents pàgines webs així com la recepció de les trucades dels clients sol·licitant els serveis sexuals i distribució dels mateixos entre les víctimes. A més, també s'encarregaven del blanqueig de capitals del benefici de l'explotació sexual, prova d'això és la confiscació de 19.000 euros en efectiu a una de les detingudes en un dels viatges que realitzaven entre Espanya i Bèlgica.

Durant la recerca s'han dut a terme 12 entrades i registres, sis d'ells en diferents municipis de la geografia espanyola (Barakaldo, Tudela, València, Múrcia, Jerez de la Frontera i Madrid) obtenint abundant documentació relacionada amb la recerca.

Una vegada identificats i localitzats els integrants de l'organització es va portar l'arrest de set persones que han ingressat a la presó, una d'elles a Espanya, desarticulant per complet l'organització criminal, aconseguint alliberament de quatre víctimes d'explotació sexual a Bèlgica.

Amb la tracta no hi ha tracte

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900.105.090 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.