Operacions conjuntes de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervinguts 4.200 quilos d'òxid nitrós o “gas del riure” en tres operacions a Màlaga

Han estat detingudes sis persones, pertanyents a tres organitzacions dedicades a la venda massiva d'òxid nitrós, que podrien haver traficat amb més de tres milions de litres d'aquest gas

S'han aprehendido 4.139 ampolles d'òxid nitrós en actuacions en Torremolinos, Fuengirola i Marbella

El seu consum es realitza mitjançant la inhalació del gas contingut en globus que s'utilitzen com reservorio de les dosis, venent-se entorn de/entorn dels 10 euros cadascuna

22/08/24

Agents de la Policia Nacional, en tres operacions conjuntes amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han intervingut 4.200 quilos d'òxid nitrós o “gas del riure” en tres operacions a Màlaga. Han estat detingudes sis persones pertanyents a tres organitzacions. Podrien haver traficat amb més de tres milions de litres d'aquest gas.

En el marc de l'Operació Globo, membres de la Unitat Combinada de Vigilància Duanera de Màlaga de l'Agència Tributària i de la UDYCO Costa del Sol de la Policia Nacional, han dut a terme diversos operatius en els quals han identificat a tres organitzacions dedicades a la venda massiva d'òxid nitrós, conegut com a “gas del riure”.

Les recerques es van iniciar en el mes de maig i van donar com resultat la localització tres magatzems il·legals amb ampolles amb aquest gas. Els tres operatius  es van desenvolupar entre els mesos de juny i juliol, permetent l'aprehensió de 4.139 ampolles contenint òxid nitrós, amb actuacions en Torremolinos, Fuengirola i Marbella. Com a conseqüència d'aquestes aprehensions, van ser detingudes sis persones que s'encarregaven de la logística per a la seva introducció a Espanya i de la distribució al territori nacional. També van ser confiscats globus i filtres d'ompliment que s'utilitzen per a la inhalació del gas. El pes de la substància intervinguda és superior als 4.200 quilos, la qual cosa suposa un volum de més de tres milions de litres d'aquest gas. La valoració total del confiscat s'estima en prop de 300.000 euros i se segueixen diligències en els Jutjats de Torremolinos, Fuengirola i Marbella.

Droga en estat gasós

L'òxid nitrós es presenta en forma de gas, volàtil i incolor, sent utilitzat com a fàrmac en terapèutica sota estricte control mèdic. És, alhora, de les poques drogues d'abús que es troben en estat gasós, i en inhalar-se s'expandeix en els pulmons de manera que arriba al cervell a través de les vies respiratòries, actuant com a depressor del sistema nerviós central, provocant un estat eufòric i al·lucinacions. El seu consum es realitza mitjançant la inhalació del gas contingut en globus que s'utilitzen com reservorio de les dosis, venent-se entorn de/entorn dels 10 euros cadascuna.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) estima que el seu ús no metge representa riscos per a la salut, causant danys en el sistema nerviós central i en els pulmons. A més, pot portar a greus problemes, i fins i tot la mort.