A l'Escola Nacional de Policia, a Àvila

El director general de la Policia clausura l'I grau en Estudis Policials del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional

Acompañado por el rector de la Universidad de Salamanca, José Manuel Corchado, quien ha impartido la última lección durante el acto, Pardo Piqueras ha destacado “que la Policía Nacional está viviendo un momento sin precedentes en el ámbito formativo”

Tras casi dos años de curso, 393 Oficiales de Policía han adquirido una titulación universitaria adecuada para las funciones que desempeñarán en su carrera profesional

El Centro Universitario de Formación de la Policía Nacional está inmerso en numerosas actividades formativas entre las que destaca el desarrollo de diversos Máster universitarios o la organización de reuniones de los 116 agentes, de diferentes categorías, que son doctores y, por lo tanto, cuentan con la máxima titulación universitaria

14/06/24

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, ha presidit esta mañana l'acte de clausura del primer grau en Estudis Policials del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional que s'ha celebrat a l'Escola Nacional de Policia (Àvila). L'esdeveniment ha comptat amb la presència del rector de la Universitat de Salamanca, José Manuel Corchado, qui ha impartit l'última lliçó als alumnes i del director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, i el subdelegat del Govern a Àvila, Fernando Galeano, entre altres autoritats civils i policials.

El 24 d'octubre de 2022 va començar el curs que avui finalitza amb un acte d'inauguració que va presidir La seva Majestat el Rei Felipe VI. Gairebé dos anys després, un total de 393 oficials de Policia han finalitzat els seus estudis en aquesta primera edició aconseguint, d'aquesta manera, l'adquisició d'una titulació universitària adequada per a les funcions que desenvoluparan al llarg de la seva carrera professional. Tots ells han elaborat un treball de finalització de grau les lectures del qual s'han dut a terme aquesta setmana.

En la seva intervenció, el director general ha indicat que “l'engegada de l'activitat del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional ha estat un de les grans fites que s'han viscut en els últims anys en la institució policial, sent un exemple que certifica que la Policia Nacional està vivint actualment un moment sense precedents en l'àmbit formatiu”. A més, ha afegit que “si volem que el nostre país segueixi sent un país segur/segur, hem de consolidar un model formatiu d'excel·lència pels nostres i nostres policies”.

La formació és un dels principis rectors de l'activitat policial

Amb el grau en Estudis Policials, la Policia Nacional està donant compliment al seu propi Pla Estratègic, que actualitza i exposa els seus objectius corporatius i principals línies de treball, d'acord amb els eixos fixats pel Ministeri de l'Interior. En aquest Pla Institucional, la formació constitueix un dels principis rectors de l'activitat policial, juntament amb la transformació digital, la internacionalització, la igualtat i la protecció dels drets humans, la millora de les infraestructures i l'equipament, i la col·laboració institucional i ciutadana.

El curs avui clausurat constitueix una de les activitats en les quals està immers el Centre Universitari, una activitat formativa de la qual ja s'ha convocat la seva III edició. A més, al Centre Universitari ja s'han celebrat dues reunions de doctors de la Policia Nacional –actualment hi ha 116 agents de diferents categories amb la màxima titulació universitària-, s'han defensat dues tesis doctorals i també s'han aprovat els Reglaments dels Treballs de finalització de Grau i de Regulació de les Pràctiques externes per al grau.

Igualment, s'està treballant en el disseny del Màster Universitari en l'àmbit de les Ciències Forenses i s'estan desenvolupant eines tecnològiques i relacionades amb el sistema de qualitat que donin el suport que requereix el Centre Universitari a més de treballar amb diferents universitats per impartir el Màster en Riscos Policials en l'àmbit policial, el Màster de Cooperació Internacional policial i el Màster de Funcions Directives en Seguretat Pública i Privada, així com crear una Càtedra Extraordinària Complutense d'Història de la Policia Nacional.

Així mateix es troba en desenvolupament la creació de màsters oficials: el de Drets Humans i Igualtat en l'àmbit de la funció policial, i el de Ciberdelinqüència. A més, aquest estiu es va a celebrar, en col·laboració amb la UNED, un curs sobre “Seguretat i Democràcia”, en el qual s'analitzarà la transcendència de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en el manteniment de l'Estat de dret.

S'han mantingut encontres amb delegacions internacionals i amb universitats espanyoles, es van a obrir línies de recerca científica en la Policia Nacional, i també es preveu l'annexió a programes de doctorat de la Universitat de Salamanca i d'aquelles universitats públiques a les quals el Centre Universitari s'adscrigui (Universitat d'Alcalá i Universitat Complutense de Madrid).

 

Finalment, s'ha obert la línia editorial, amb la Universitat de Salamanca, per donar suport a la revesteixi Ciència Policial, i es va a implantar en el curs 2024/2025 el Màster Universitari en Seguretat Pública i Funció Policial, que cursaran els inspectors alumnes immersos en el procés selectiu d'ingrés per oposició lliure i ascens per promoció interna a la categoria d'Inspector de l'Escala Executiva de la Policia Nacional.