En l'Escola Nacional de Policia, a Àvila

El director general de la Policia clausura l'I grau en Estudis Policials del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional

Acompanyat pel rector de la Universitat de Salamanca, José Manuel Corchado, qui ha impartit l'última lliçó durant l'acte, Pardo Piqueras ha destacat “que la Policia Nacional està vivint un moment sense precedents en l'àmbit formatiu”

Després de quasi dos anys de curs, 393 Oficials de Policia han adquirit una titulació universitària adequada per a les funcions que exerciran en la seua carrera professional

El Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional està immers en nombroses activitats formatives entre les quals destaca el desenvolupament de diversos Màster universitaris o l'organització de reunions dels 116 agents, de diferents categories, que són doctors i, per tant, compten amb la màxima titulació universitària

14/06/24

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, ha presidit este matí l'acte de clausura del primer grau en Estudis Policials del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional que s'ha celebrat en l'Escola Nacional de Policia (Àvila). L'esdeveniment ha comptat amb la presència del rector de la Universitat de Salamanca, José Manuel Corchado, qui ha impartit l'última lliçó als alumnes i del director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, i el subdelegat del Govern a Àvila, Fernando Galeano, entre altres autoritats civils i policials.

El 24 d'octubre de 2022 va començar el curs que hui finalitza amb un acte d'inauguració que va presidir La seua Majestat el Rei Felip VI. Quasi dos anys després, un total de 393 oficials de Policia han finalitzat els seus estudis en esta primera edició aconseguint, d'esta manera, l'adquisició d'una titulació universitària adequada per a les funcions que desenvoluparan al llarg de la seua carrera professional. Tots ells han elaborat un treball de finalització de grau les lectures del qual s'han dut a terme esta setmana.

En la seua intervenció, el director general ha indicat que “la posada en marxa de l'activitat del Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional ha sigut un de les grans fites que s'han viscut en els últims anys en la institució policial, sent un exemple que certifica que la Policia Nacional està vivint actualment un moment sense precedents en l'àmbit formatiu”. A més, ha afegit que “si volem que el nostre país seguisca sent un país segur, hem de consolidar un model formatiu d'excel·lència per als nostres i nostres policies”.

La formació és un dels principis rectors de l'activitat policial

Amb el grau en Estudis Policials, la Policia Nacional està donant compliment al seu propi Pla Estratègic, que actualitza i exposa els seus objectius corporatius i principals línies de treball, d'acord amb els eixos fixats pel Ministeri de l'Interior. En eixe Pla Institucional, la formació constituïx un dels principis rectors de l'activitat policial, juntament amb la transformació digital, la internacionalització, la igualtat i la protecció dels drets humans, la millora de les infraestructures i l'equipament, i la col·laboració institucional i ciutadana.

El curs hui clausurat constituïx una de les activitats en les quals està immers el Centre Universitari, una activitat formativa de la qual ja s'ha convocat la seua III edició. A més, en el Centre Universitari ja s'han celebrat dos reunions de doctors de la Policia Nacional –actualment hi ha 116 agents de diferents categories amb la màxima titulació universitària-, s'han defès dos tesis doctorals i també s'han aprovat els Reglaments dels Treballs de finalització de Grau i de Regulació de les Pràctiques externes per al grau.

Igualment, s'està treballant en el disseny del Màster Universitari en l'àmbit de les Ciències Forenses i s'estan desenvolupant ferramentes tecnològiques i relacionades amb el sistema de qualitat que donen el suport que requerix el Centre Universitari a més de treballar amb diferents universitats per a impartir el Màster en Riscos Policials en l'àmbit policial, el Màster de Cooperació Internacional policial i el Màster de Funcions Directives en Seguretat Pública i Privada, així com crear una Càtedra Extraordinària Complutense d'Història de la Policia Nacional.

Així mateix es troba en desenvolupament la creació de màsters oficials: el de Drets Humans i Igualtat en l'àmbit de la funció policial, i el de Ciberdelinqüència. A més, este estiu es va a celebrar, en col·laboració amb la UNED, un curs sobre “Seguretat i Democràcia”, en el qual s'analitzarà la transcendència de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en el manteniment de l'Estat de dret.

S'han mantingut encontres amb delegacions internacionals i amb universitats espanyoles, es van a obrir línies d'investigació científica en la Policia Nacional, i també es preveu l'annexió a programes de doctorat de la Universitat de Salamanca i d'aquelles universitats públiques a les quals el Centre Universitari s'adscriga (Universitat d'Alcalá i Universitat Complutense de Madrid).

 

Finalment, s'ha obert la línia editorial, amb la Universitat de Salamanca, per a donar suport a la revestisca Ciència Policial, i es va a implantar en el curs 2024/2025 el Màster Universitari en Seguretat Pública i Funció Policial, que cursaran els inspectors alumnes immersos en el procés selectiu d'ingrés per oposició lliure i ascens per promoció interna a la categoria d'Inspector de l'Escala Executiva de la Policia Nacional.