Gràcies a la denúncia de dues víctimes

La Policia Nacional allibera a 11 dones explotades sexualment a la illa de Lanzarote

 L'organització criminal desarticulada captava a dones vulnerables, principalment a Colòmbia i Veneçuela, i les traslladava a Espanya amb la falsa promesa de treballar com a empleades de llar o webcammers

Eren sotmeses a un sistema de multes i vivien amuntegades en habitacions sense portes ni finestres on eren obligades a prostituir-se per saldar el deute contret que podia aconseguir els 10.000 euros

Han estat detingudes sis persones en la localitat d'Escull i s'han realitzat sis registres en els quals s'han intervingut, entre altres objectes, 9.085 euros i 2.200.000 pesos colombians

05/06/24

Agents de la Policia Nacional han alliberat a 11 dones que eren explotades sexualment per una organització criminal assentada a la illa de Lanzarote. Les víctimes, dones vulnerables d'origen llatinoamericà, principalment de Colòmbia i Veneçuela, eren captades als seus països d'origen amb falses ofertes de treball a Espanya com a empleades de llar o webcammers. Eren sotmeses a un sistema de multes i vivien amuntegades en habitacions sense portes ni finestres on eren obligades a prostituir-se per saldar el deute que podia aconseguir els 10.000 euros. La recerca es va iniciar gràcies a la denúncia de dues víctimes i ha permès la detenció de sis persones en la localitat d'Escull i la intervenció de 9.085 euros i 2.200.000 de pesos colombians en metàl·lic.

L'organització criminal captava a les víctimes als seus països d'origen, on comptava amb col·laboradors que s'encarregaven de localitzar dones en situació d'escassetat i penúria econòmica a les quals oferien falses ofertes de treball a Espanya com a empleades de la llar, o en alguns casos com webcammer per fer transmissions per internet amb contingut eròtic però sense contacte físic amb clients. Una vegada acceptada la proposta, l'entramat finançava i gestionava tot el relacionat amb el trasllat fins a la illa canària de Lanzarote, simulant un viatge de turisme i aleccionar a les víctimes sobre com comportar-se per no aixecar sospites en els controls fronterers.

Amuntegades en un pis prostíbul

Ja a Lanzarote, els explotadors traslladaven a les dones a un pis prostíbul situat en la localitat d'Escull, on les hi retirava el passaport i eren informades que havien adquirit un deute econòmic pròxim als 10.000 euros  que havien de saldar exercint la prostitució. En aquest mateix pis les dones vivien en condicions indignes, amuntegades en lliteres distribuïdes a diverses habitacions que no tenien portes ni finestres. A més del citat pis, l'entramat utilitzava un local situat en la localitat de Port del Carmen per explotar a les seves víctimes. Dita local, que simulava ser un centre de massatges, només estava obert durant les nits i per a clients que demandaven serveis sexuals de major nivell o durada.

L'organització sotmetia a les dones a un ferri control a través de sistemes de video vigilància, les obligaven a estar disponibles les 24 hores del dia sense poder rebutjar cap servei i a consumir drogues en el cas que se'ls requerís, tot això baix greus amenaces físiques cap a a elles i els seus familiars.

Sistema de multes

El deute imposat per la xarxa criminal s'incrementava contínuament mitjançant un sistema de multes que dificultava a les dones poder satisfer-les. Les sancions, que rondaven entre els 20 i els 40 euros, eren imposades per fets com no netejar, no treure les escombraries o tornar al pis després de l'hora permesa. Els investigats es quedaven amb el 40% dels ingressos generats per les dones, encara que realment aquestes no rebien quantitat alguna fins que no saldaven el deute contret.

L'organització criminal també es feia càrrec de la publicació dels serveis sexuals en pàgines web especialitzades i diverses encarregades, conegudes com “mamis”, eren responsables d'atendre els telèfons de contacte als quals cridaven els clients i de controlar el pagament dels serveis, que es podia fer en metàl·lic, amb targeta bancària i fins i tot a través d'una aplicació de pagament per telèfon mòbil.

La xarxa criminal també utilitzava els immobles en els quals operava per vendre als clients que ho demandaven diverses substancies estupefaents, cocaïna i tutsi principalment, així com medicaments indicats per a la disfunció eréctil.

Durant l'operació policial s'han registrat sis immobles de les localitats d'Escull i Port del Carmen, en els quals s'ha intervingut 9.085 euros i  2.200.000 pesos colombians en efectiu, 55 grams  de tutsi i altres quantitats de cocaïna i marihuana, 100 comprimits per al tractament de la disfunció eréctil, quatre telèfons mòbils i gran quantitat de documentació rellevant per a la recerca. La recerca continua oberta i no es descarten noves detencions.

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.