A diverses províncies espanyoles

La Policia Nacional allibera a 23 víctimes d'explotació sexual a les quals van enganyar amb un futur treball en salons de bellesa

Han sido detenidas ocho personas de la red criminal que se lucraban con la explotación sexual de sus víctimas, una de ellas con discapacidad intelectual, a las que engañaban diciendo que tendrían otro tipo de trabajo o bajo condiciones muy diferentes

Los implicados eran quienes contactaban con los clientes a través de páginas web y acordaban los servicios sexuales. Las víctimas no podían rechazarlos y se les obligaba a pagar a la organización aún más dinero en concepto de abono por realizar estas gestiones

11/04/24

Agents de la Policia Nacional han alliberat a 23 víctimes d'explotació sexual a les quals van enganyar amb un futur treball en salons de bellesa. Han estat detingudes vuit persones a diverses províncies d'Espanya, havent ingressat dues d'ells a la presó provisional. La recerca policial ha posat en descobert una xarxa criminal que presumptament es lucrava amb l'explotació sexual de les seves víctimes. Les enganyaven dient que tindrien un altre tipus de treball o sota condicions molt diferents. Una de les dones té reconeguda judicialment una discapacitat intel·lectual. Els implicats eren els qui contactaven amb els clients a través de pàgines web i convenien tots els serveis sexuals. Les víctimes no podien rebutjar-los i se'ls obligava a pagar a l'organització encara més diners en concepte d'abonament per realitzar aquestes gestions.

Una víctima amb discapacitat intel·lectual

L'organització captava a les seves víctimes a través de persones que coneixien, familiars o compatriotes, bé al seu país d'origen o trobant-se a Espanya en situació irregular. En aquest últim cas, se'ls imposava la condició de prostituir-se per poder pagar deutes que s'haguessin originat al seu país. Una de les víctimes presentava una discapacitat intel·lectual reconeguda en haver-li estat disposat judicialment el sistema de protecció denominat curatela.

Les víctimes captades en origen, fonamentalment Colòmbia encara que també d'altres països de Llatinoamèrica, obstaculitzen a Espanya a través dels aeroports de Madrid o Barcelona. Els implicats les enganyaven oferint-los un treball diferent, en el sector de salons de bellesa o cura d'ancians, o sota condicions molt diferents a les quals finalment les forçaven a sotmetre's.

Explotades sobre palés

L'entramat criminal obligava a les seves víctimes a prostituir-se sota amenaces, traslladant-les amb freqüència d'una província a una altra, la qual cosa dificultava la detecció de la seva activitat delictiva. Les controlaven amb càmeres de videovigilancia instal·lades en els pisos on les explotaven. Les dones havien d'abonar als membres de l'organització el 50% de cada servei sexual. A més, havien d'anotar cadascun d'aquests serveis en quaderns.

Els integrants de la xarxa eren els qui realitzaven totes les gestions relacionades amb els anuncis a les pàgines web de contactes, així com acordaven ells mateixos les sol·licituds i tipus de serveis sexuals que demanaven els clients. Les víctimes havien d'abonar una quantitat de diners, per aquestes gestions, que es cobrava a part de la meitat dels beneficis que reportés la seva explotació. Les dones no podien rebutjar cap tipus de servei sexual i eren forçades a treballar damunt de palés, sense somier ni matalàs i encara que se sentissin indisposades.

Recerca policial

L'operatiu policial ha posat en descobert una organització criminal que explotava sexualment a dones vulnerables en situació precària sota amenaces i condicions lamentables. Els implicats compraven substancies estupefaents que oferien als clients. La recerca ha donat a conèixer que la màxima responsable de la xarxa va adquirir múltiples propietats immobiliàries a diverses províncies d'Espanya, i fins i tot a Colòmbia, amb els diners obtinguts de l'explotació i la venda de substàncies estupefaents.

La recerca ha culminat amb l'alliberament de 23 víctimes d'explotació sexual a les ciutats d'Úbeda (Jaén), Alacant, Guadalajara, Alcalá d'Henares (Madrid), Lugo i Ciudad Real. S'ha detingut a vuit persones en les localitats d'Úbeda (2), Alcoi (2), Guadalajara (2), Lugo (1) i Ciudad Real (1), pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució, contra els drets dels treballadors, blanqueig de capitals, contra la salut pública i pertinença a organització criminal.

S'han realitzat deu entrades i registres a les ciutats d'Alcoi, Úbeda, Alcalá d'Henares, Lugo, Ciudad Real i Guadalajara. S'han intervingut telèfons mòbils, més de 5000 euros en efectiu, substancies estupefaents tals com a cocaïna i “tusi”, així com documentació relacionada amb la recerca.

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.