En diverses províncies espanyoles

La Policia Nacional allibera a 23 víctimes d'explotació sexual a les quals van enganyar amb un futur treball en salons de bellesa

Han sigut detingudes huit persones de la xarxa criminal que es lucraven amb l'explotació sexual de les seues víctimes, una d'elles amb discapacitat intel·lectual, a les quals enganyaven dient que tindrien un altre tipus de treball o baix condicions molt diferents

Els implicats eren els qui contactaven amb els clients a través de pàgines web i acordaven els servicis sexuals. Les víctimes no podien rebutjar-los i se'ls obligava a pagar a l'organització encara més diners en concepte d'abonament per realitzar estes gestions

11/04/24

Agents de la Policia Nacional han alliberat a 23 víctimes d'explotació sexual a les quals van enganyar amb un futur treball en salons de bellesa. Han sigut detingudes huit persones en diverses províncies d'Espanya, havent ingressat dos d'ells a la presó provisional. La investigació policial ha posat en descobert una xarxa criminal que presumptament es lucrava amb l'explotació sexual de les seues víctimes. Les enganyaven dient que tindrien un altre tipus de treball o baix condicions molt diferents. Una de les dones té reconeguda judicialment una discapacitat intel·lectual. Els implicats eren els qui contactaven amb els clients a través de pàgines web i convenien tots els servicis sexuals. Les víctimes no podien rebutjar-los i se'ls obligava a pagar a l'organització encara més diners en concepte d'abonament per realitzar estes gestions.

Una víctima amb discapacitat intel·lectual

L'organització captava a les seues víctimes a través de persones que coneixien, familiars o compatriotes, bé en el seu país d'origen o trobant-se a Espanya en situació irregular. En este últim cas, se'ls imposava la condició de prostituir-se per a poder pagar deutes que s'hagueren originat en el seu país. Una de les víctimes presentava una discapacitat intel·lectual reconeguda en haver-li sigut disposat judicialment el sistema de protecció denominat curatela.

Les víctimes captades en origen, fonamentalment Colòmbia encara que també d'altres països de Llatinoamèrica, obstaculitzen a Espanya a través dels aeroports de Madrid o Barcelona. Els implicats les enganyaven oferint-los un treball diferent, en el sector de salons de bellesa o cura d'ancians, o baix condicions molt diferents a les quals finalment les forçaven a sotmetre's.

Explotades sobre palés

L'entramat criminal obligava a les seues víctimes a prostituir-se baix amenaces, traslladant-les amb freqüència d'una província a una altra, la qual cosa dificultava la detecció de la seua activitat delictiva. Les controlaven amb càmeres de videovigilancia instal·lades en els pisos on les explotaven. Les dones havien d'abonar als membres de l'organització el 50% de cada servici sexual. A més, havien d'anotar cadascun d'estos servicis en quaderns.

Els integrants de la xarxa eren els qui realitzaven totes les gestions relacionades amb els anuncis en les pàgines web de contactes, així com acordaven ells mateixos les sol·licituds i tipus de servicis sexuals que demanaven els clients. Les víctimes havien d'abonar una quantitat de diners, per estes gestions, que es cobrava a part de la mitat dels beneficis que reportara la seua explotació. Les dones no podien rebutjar cap tipus de servici sexual i eren forçades a treballar damunt de palés, sense somier ni matalaf i encara que se sentiren indisposades.

Investigació policial

L'operatiu policial ha posat en descobert una organització criminal que explotava sexualment a dones vulnerables en situació precària baix amenaces i condicions lamentables. Els implicats compraven substancies estupefaents que oferien als clients. La investigació ha donat a conéixer que la màxima responsable de la xarxa va adquirir múltiples propietats immobiliàries en diverses províncies d'Espanya, i fins i tot a Colòmbia, amb els diners obtinguts de l'explotació i la venda de substàncies estupefaents.

La investigació ha culminat amb l'alliberament de 23 víctimes d'explotació sexual en les ciutats d'Úbeda (Jaén), Alacant, Guadalajara, Alcalá d'Henares (Madrid), Lugo i Ciudad Real. S'ha detingut a huit persones en les localitats d'Úbeda (2), Alcoi (2), Guadalajara (2), Lugo (1) i Ciudad Real (1), pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució, contra els drets dels treballadors, blanqueig de capitals, contra la salut pública i pertinença a organització criminal.

S'han realitzat deu entrades i registres en les ciutats d'Alcoi, Úbeda, Alcalá d'Henares, Lugo, Ciudad Real i Guadalajara. S'han intervenut telèfons mòbils, més de 5000 euros en efectiu, substancies estupefaents tals com a cocaïna i “tusi”, així com documentació relacionada amb la investigació.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.