A València

La Policia Nacional desarticula un entramat criminal relacionat amb la venda de cadàvers

Falsificaven documentació per poder retirar els cossos d'hospitals i residències per vendre'ls posteriorment a universitats per al seu estudi per 1.200 euros cada cadàver

Van arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar 11 incineracions de cossos, una vegada estudiats, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineracions que operen a la ciutat

29/01/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a València un entramat criminal relacionat amb la venda de cadàvers. Falsificaven documentació per poder retirar els cossos d'hospitals i residències per vendre'ls posteriorment a universitats per al seu estudi per 1.200 euros cada cadàver. Van arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar 11 incineracions de cossos, una vegada estudiats, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operen a la ciutat.

La recerca va començar a principis del 2023 després de tenir coneixement els agents que s'hauria retirat el cadàver d'un mort de la morgue d'un hospital de manera irregular per part d'una funerària, pel que s'haurien realitzat falsificacions en el llibre registro del mateix, així com també en la documentació facilitada al Registre Civil.

Després de nombroses perquisicions, els investigadors van comprovar com dos treballadors d'una funerària, després de falsificar documents, s'haurien apoderat d'un cos que es trobava en la morgue de l'hospital i ho haurien traslladat a una universitat per al seu estudi en comptes d'haver-li donat sepultura. El mort deuria haver estat enterrat en la seva localitat de residència en un sepeli de beneficència abonat per l'ajuntament d'aquesta localitat valenciana, no obstant això va ser venut per al seu estudi per gairebé 1.200 euros, sense que cap familiar o amic hagués donat consentiment.

Cercaven morts sense familiars, preferiblement estrangers

Continuant amb la recerca, els agents van localitzar un altre cas amb el mateix modus operandi, aquesta vegada el difunt es trobava ingressat en una residència geriátrica i pel que sembla, hauria estat el propi home, tres dies abans de morir qui hi hauria suposadament autoritzat la donació del seu cos.

En aquest cas els investigadors van poder constatar que l'home poc abans de morir tenia menyscabades les seves capacitats mentals ja que sofria una deterioració cognitiva severa, la qual cosa no li hagués permès entendre el que suposava la donació. A més aquesta donació va ser signada perquè el cadàver fos remès a una determinada facultat de medicina, sent finalment portat a una altra, la qual pagava més diners pel mateix, per a això, van aconseguir mitjançant engany que personal sanitari signés el canvi de destinació del cos.

Els investigats cercaven morts que no tinguessin familiars, preferiblement estrangers o que en vida haguessin tingut condicions de vida precàries per realitzar les irregularitats, ja que així s'asseguraven que no es fes cap seguiment sobre aquestes donacions per part d'algun familiar, cercant així una major impunitat.

Realitzaven una sola incineració i facturaven vàries  

D'altra banda, i continuant amb les perquisicions, els agents van esbrinar que també s'haurien produït irregularitats en les incineracions dels cossos que havien estat suposadament donats a la ciència. Pel que sembla, una vegada les universitats haguessin finalitzat els estudis amb els mateixos, aquestes havien de pagar les incineracions, fent-se càrrec d'elles la mateixa funerària.

Després de diverses gestions, els agents van esbrinar que l'empresa funerària hauria facturat a una universitat 5.040 euros per 11 incineracions, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operen a València.

Sembla ser que els investigats aprofitaven la dissecció i desmembramiento dels cossos per introduir-los en els fèretres d'altres difunts, realitzant en una sola incineració la cremació de diversos cadàvers, estalviant-se pagar per elles i alhora facturant-les a la universitat, traient notables beneficis amb aquesta pràctica.

Finalment, davant tals fets, els agents van detenir als responsables de la funerària investigada, així com a dos treballadors de la mateixa com a presumptes autors d'un delicte d'estafa, a més a dues d'ells també se'ls imputa un delicte de falsedat documental.