A València

La Policia Nacional desarticula un entramat criminal relacionat amb la venda de cadàvers

Falsificaven documentació per a poder retirar els cossos d'hospitals i residències per a vendre'ls posteriorment a universitats per al seu estudi per 1.200 euros cada cadàver

Van arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar 11 incineracions de cossos, una vegada estudiats, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineracions que operen en la ciutat

29/01/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a València un entramat criminal relacionat amb la venda de cadàvers. Falsificaven documentació per a poder retirar els cossos d'hospitals i residències per a vendre'ls posteriorment a universitats per al seu estudi per 1.200 euros cada cadàver. Van arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar 11 incineracions de cossos, una vegada estudiats, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operen en la ciutat.

La investigació va començar a principis del 2023 després de tindre coneixement els agents que s'hauria retirat el cadàver d'un mort de la morgue d'un hospital de manera irregular per part d'una funerària, per al que s'haurien realitzat falsificacions en el llibre registre del mateix, així com també en la documentació facilitada al Registre Civil.

Després de nombroses perquisicions, els investigadors van comprovar com dos treballadors d'una funerària, després de falsificar documents, s'haurien apoderat d'un cos que es trobava en la morgue de l'hospital i ho haurien traslladat a una universitat per al seu estudi en comptes d'haver-li donat sepultura. El mort deuria haver sigut enterrat en la seua localitat de residència en un sepeli de beneficència abonat per l'ajuntament d'aquesta localitat valenciana, no obstant açò va ser venut per al seu estudi per quasi 1.200 euros, sense que cap familiar o amic haguera donat consentiment.

Buscaven morts sense familiars, preferiblement estrangers

Continuant amb la investigació, els agents van localitzar un altre cas amb el mateix modus operandi, esta vegada el difunt es trobava ingressat en una residència geriátrica i pel que sembla, hauria sigut el propi home, tres dies abans de morir qui hi hauria suposadament autoritzat la donació del seu cos.

En este cas els investigadors van poder constatar que l'home poc abans de morir tenia menyscabades les seues capacitats mentals ja que patia un deteriorament cognitiu sever, la qual cosa no li haguera permès entendre el que suposava la donació. A més aquesta donació va ser firmada perquè el cadàver fóra remès a una determinada facultat de medicina, sent finalment portat a una altra, la qual pagava més diners pel mateix, per a açò, van aconseguir mitjançant engany que personal sanitari firmara el canvi de destinació del cos.

Els investigats buscaven morts que no tingueren familiars, preferiblement estrangers o que en vida hagueren tingut condicions de vida precàries per a realitzar les irregularitats, ja que així s'asseguraven que no es fera cap seguiment sobre aquestes donacions per part d'algun familiar, buscant així una major impunitat.

Realitzaven una sola incineració i facturaven vàries  

D'altra banda, i continuant amb les perquisicions, els agents van esbrinar que també s'haurien produït irregularitats en les incineracions dels cossos que havien sigut suposadament donats a la ciència. Pel que sembla, una vegada les universitats hagueren finalitzat els estudis amb els mateixos, estes havien de pagar les incineracions, fent-se càrrec d'elles la mateixa funerària.

Després de diverses gestions, els agents van esbrinar que l'empresa funerària hauria facturat a una universitat 5.040 euros per 11 incineracions, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operen a València.

Pareix ser que els investigats aprofitaven la dissecció i desmembramiento dels cossos per a introduir-los en els fèretres d'altres difunts, realitzant en una sola incineració la cremació de diversos cadàvers, estalviant-se pagar per elles i alhora facturant-les a la universitat, traient notables beneficis amb esta pràctica.

Finalment, davant tals fets, els agents van detindre als responsables de la funerària investigada, així com a dos treballadors de la mateixa com a presumptes autors d'un delicte d'estafa, a més a dos d'ells també se'ls imputa un delicte de falsedat documental.