Detinguts a Espanya i França

La Policia Nacional desarticula una organització criminal internacional especialitzada en el tráfico il·lícit de vehicles

Se ha detenido a 19 personas, se han recuperado 54 vehículos valorados en más de un millón y medio de euros, y en los tres registros llevados a cabo en Madrid (2) y León (1) se han intervenido numerosos dispositivos electrónicos, documentación y más de 130.000 euros en efectivo

Obtenían vehículos mediante tres modus operandi: contratos de renting, financiación fraudulenta y sustracción de vehículos

27/11/23

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal internacional dedicada al tráfico il·lícit de vehicles. S'ha detingut a un total de 19 persones, 16 al nostre país (Madrid, León, Barcelona, Castelló i Badajoz) i tres a França, i han estat recuperats 54 vehicles a Espanya, França, Alemanya, Itàlia i Àustria valorats en més d'un milió i mitjà d'euros, nombrosos dispositius i més de 130.000 euros en efectiu. L'organització criminal obtenia aquests vehicles servint-se de tres modus operandi: mitjançant contractes de renting, amb finançament fraudulent i mitjançant la substracció dels mateixos.

La recerca s'inicio el passat mes de gener quan es va tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal que estava dedicada a l'adquisició il·lícita de vehicles amb una diversitat de modus operandi que els permetia un ampli ventall d'actuacions.

Tres modus operandi

La principal activitat de l'organització consistia en la subscripció de contractes de renting fraudulents de vehicles de gamma mitjana-alta i estètica SUV mitjançant identitats usurpades a terceres persones. Una vegada obtinguts els vehicles, aquests eren transportats per la xarxa logística de l'organització a França, des d'on se'ls donava sortida.

També adquirien empreses amb una mala situació financera a baix cost, utilitzant aquestes empreses per adquirir diversos cotxes en la modalitat de renting en una única operació. Durant la recerca s'ha constatat l'obtenció de fins a 17 vehicles amb aquest mètode.

Dins de la diversificació en la seva activitat criminal, es va detectar una segona branca de l'organització dedicada a l'adquisició de vehicles mitjançant el finançament fraudulent dels mateixos. Per a l'obtenció dels vehicles usurpaven la identitat de tercers mitjançant l'ús de documents d'identitat falsos, amb els quals obrien comptes en diferents sucursals bancàries a nom de les víctimes i utilitzaven la documentació amb la finalitat de finançar l'adquisició de vehicles. Amb aquesta metodologia adquirien vehicles de gamma alta i preu de mercat elevat.
Els investigadors van detectar la substracció de vehicles i l'adquisició de vehicles sostrets per tercers i el seu trasllat a Espanya i França, on se'ls conferia documentació falsa i se'ls matriculava donant-los sortida al mercat europeu i africà, sent el port de Marsella el lloc on majoritàriament carregaven els cotxes en contenidors amb destinació a aquest segon continent.

Recuperats 54 vehicles en diversos putes de la Unió Europea

Els investigadors van poder comprovar que l'organització estava altament estructurada, amb un responsable i el seu lloctinent que portaven un alt nivell de vida i que ocultaven l'origen real dels seus guanys fent creure que procedien de reeixits locals d'oci nocturn que regentaven. En un graó inferior es trobaven els responsables intermedis, aquests s'encarregaven de diverses activitats logístiques com l'adquisició de vehicle, obtenció de dades persones i financers de tercers, obtenció de documentació falsa i magatzematge i transport de vehicles. En l'últim esglaó de l'organització es trobaven aquells que realitzaven tasques auxiliars com recollir i transportar vehicles.
Durant l'operació i gràcies a la cooperació policial internacional s'ha aconseguit recuperar a Espanya, França, Itàlia, Alemanya i Àustria un total de 54 vehicles, i fins al moment s'ha detingut a 19 persones, 3 d'elles a França i la resta a Espanya (Madrid, León, Barcelona, Castelló i Badajoz) realitzant-se entrades i registres al nostre país i inspeccions en tallers i empreses de compravenda a França. A més, han estat intervinguts dispositius electrònics, documentació i més de 130.000 euros.
Un dels arrestats es trobava escapolit de la justícia des de l'any 2020 i li constaven un total d'11 ordres de detenció de diferents jutjats, vuit d'elles d'ingrés a la presó. La recerca continua oberta i no es descarten més detencions.