Operació conjunta de la Policia Nacional i la Policia de Romania

Detingudes 21 persones i recuperats 24 vehicles d'alta gamma en una operació contra el tráfico il·lícit de vehicles

Els membres de l'organització, fortament estructurada, s'apropiaven indegudament de vehicles a Espanya, falsificaven la seva documentació i els venien de forma fraudulenta a Romania, França, Alemanya i Portugal

Han estat detingudes set persones a Romania i 14 a Espanya, entre elles el líder de l'organització que havia aconseguit escapar en un primer moment

S'han intervingut 16 vehicles a Romania i 8 a Espanya, el valor dels quals ascendeix a 1.000.000 d'euros, a més de permisos de conduir espanyols falsificats, plaques de matrícula i útils per al robatori i la falsificació

24/08/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia de Romania, han detingut a 21 persones i recuperat 24 vehicles d'alta gamma en una operació contra el tráfico il·lícit de vehicles. Els membres de l'organització, fortament estructurada, s'apropiaven de forma indeguda de vehicles a Espanya, falsificaven la seva documentació i els venien de forma fraudulenta en tercers països, principalment a Romania. Han estat detingudes set persones a Romania i 14 a Espanya –Barcelona, Lleida i Madrid-, entre elles el líder de l'organització, al que es va detenir a Alcalá d'Henares i que havia aconseguit escapar en un primer moment. S'han intervingut 16 vehicles a Romania i 8 a Espanya per un valor que ascendeix a 1.000.000 d'euros a més de permisos de conduir espanyols falsificats, plaques de matrícula, útils per al robatori i la falsificació, entre uns altres

La forma d'actuar d'aquesta organització consistia en la compra de vehicles tant a empreses com a particulars mitjançant finançament, utilitzant a “mules” o persones dedicades a aquesta labor. A mesura que van ser avançant en l'especialització, els membres del grup van començar a crear empreses fictícies amb la finalitat d'accedir al finançament de flotes de vehicles, alguns d'alta gamma, per evadir els mecanismes de detecció del frau de les empreses financeres.

Una vegada que els vehicles estaven en poder de l'organització, realitzaven la falsificació dels documents necessaris i els traslladaven a tercers països com Romania, França, Alemanya i Portugal, on eren adquirits per compradors de bona fe. D'aquesta manera els membres de l'organització causaven un doble perjudici, d'una banda a les entitats financeres a les quals no pagaven les quotes, i per un altre als compradors que adquirien un vehicle d'origen il·lícit sense ser conscients d'això.

Cinc grups de rols

L'organització estava fortament estructurada en cinc grups de rols. D'una banda estaven els captadors, la comesa dels quals era el de cercar a les “mules”, encarregades al seu torn de l'adquisició dels vehicles al seu nom o al d'empreses i societats fictícies. En un tercer nivell es trobaven les persones que es dedicaven a falsificar la documentació dels vehicles i de les societats utilitzades. A més, el grup criminal comptava amb conductors que coneixien vies i carreteres secundàries en la ruta entre Espanya i Romania i així evitaven possibles controls en carreteres principals. Finalment s'estaven els venedors que rebien els cotxes a Romania, els matriculaven utilitzant documentació falsa, i els venien.

En una primera fase, després de mesos d'estret treball entre la Policia d'Espanya i Romania, es va detenir a Espanya –a Barcelona, Lleida i Madrid- a 13 integrants de l'organització. Posteriorment, els investigadors es van traslladar a Romania on es va arrestar a altres set membres de l'organització, dels quals quatre van ingressar a la presó provisional.

El líder de l'organització va ser detingut a Alcalá d'Henares

No obstant això, el líder de l'organització va aconseguir fugir i va abandonar el país, per la qual cosa les autoritats romaneses van emetre contra ell una Ordre Europea de Detenció per a l'Extradició. Els investigadors van obtenir informacions que el capitost del grup podria trobar-se a Espanya, per la qual cosa es van iniciar les gestions per a la seva localització, que es va produir en el municipi madrileny d'Alcalá d'Henares, on va ser detingut.

Entre els dos països s'han intervingut 24 vehicles -16 a Romania i vuit a Espanya- el valor venal dels quals ascendeix a 1.000.000 euros a més de permisos de conduir espanyols falsificats, nombroses plaques de matrícula, gran quantitat de documentació sobre vehicles, útils per al robatori i falsificació posterior dels mateixos i diners en efectiu.