A través de dues escoles de futbol a Granada

La Policia Nacional destapa una trama d'estafes a famílies de nens estrangers amb falses promeses de projecció en el futbol professional

En les operacions Gol i Alevins, realitzades en paral·lel, han estat detingudes onze persones i investigades altres dues com a presumptes membres de dos grups independents dedicats a crear falses expectatives a joves estrangers si es fes jugadors professionals estel

Són prop de 70 els menors i joves estrangers identificats, principalment brasilers, a les famílies dels quals van oferir participar en competicions esportives oficials, allotjament, manutenció, matrícules d'estudis i realització de tràmits per obtenir permisos de residència que mai s'obtenien, a canvi del pagament de més de 5.000 euros, a més de mensualitats d'entre 1.500 i 1.700 euros per jugador

Ambdues organitzacions mantenien als joves en condicions deplorables durant els 90 dies de permanència al país com a turistes, ja que els procediments d'estrangeria resultaven inadmesos a tràmit o denegats, veient-se els joves enganyats obligats a tornar als seus països a residir il·legalment

11/04/23

Agents de la Policia Nacional han desenvolupat, durant el primer trimestre de l'any, dues recerques paral·leles i independents sobre dos entramats delictius creats per sengles escoles-club de futbol de categories juvenils i sènior para, presumptament estafar a familiars de menors i joves estrangers, principalment brasilers, amb la falsa promesa de fer-los futbolistes professionals d'elit.

Han estat onze les persones detingudes juntament amb altres dues investigades, com a presumptes membres d'ambdues organitzacions.

Al voltant de 70 famílies de jugadors estafades

Les recerques de les Operacions Gol i Alevins les han realitzat agents de la Brigada d'Estrangeria i Fronteres els qui van rebre una denúncia d'un jugador i el seu entrenador els quals havien estat fitxats al seu país d'origen per un club de futbol situat en un poble de l'àrea metropolitana de Granada per jugar i participar en competicions esportives oficials. La família va abonar els 5.000 euros requerits pels responsables del club que incloïen allotjament, manutenció, desplaçaments, segur/segur metge privat, i matrícula en un centre docent oficial per obtenir la residència legal per estudis a Espanya, tràmit del que s'encarregaria l'advocada de l'escola-club. Després de diversos mesos d'estada, van comprovar que gens de l'acordat es complia i que les despeses exigides anaven augmentant cada mes.

Les primeres comprovacions sobre el club-escola van evidenciar l'existència d'uns 30 joves estrangers de diferents orígens, predominant els brasilers, d'entre 16 i 23 anys, a els qui allotjaven en dos habitatges llogats pel club esportiu en un poble de l'àrea metropolitana de Granada. En paral·lel, es van apreciar indicis de relació entre els responsables d'aquest club-escola amb un altre situat en un altre municipi granadí, els jugadors del qual, uns 40, també majoritàriament de Brasil, residien en una casa propietat dels directius. A més, per part de responsables de tots dos clubs s'havien instat multitud d'expedients de regularització en l'Oficina d'Estrangers de la ciutat que, de manera sistemàtica, sempre acabaven inadmesos a tràmit o denegats, ja que, en la pràctica totalitat dels casos, la documentació presentada es trobava incompleta o bé fora de termini.

Una dada coincident entre els jugadors d'ambdues escoles era que cap d'ells assistia a classes, malgrat que en tots els expedients de regularització s'aportaven matrícules de centres docents. A més, residien a les cases facilitades pels clubs en condicions d'amuntegament, amb escàs menjar i cap d'ells aconseguia regularitzar la seva residència legal, sol·licitant cada mes entre 1.500 i 1.700 euros més a cada familiar, els quals venien a sumar-se als 5.000 inicials lliurats. L'engany a les famílies anava més enllà, ja que informaven que no podien federar-se i s'ha comprovat que la federació andalusa de futbol només exigeix un passaport en vigor per participar en competicions oficials a nivell provincial o autonòmic.

El modus operandi emprat investigat consisteix a captar als seus països d'origen a joves d'entorns econòmics acomodats, amb destacades habilitats/habilitats com a futbolistes, per venir a Espanya amb el ganxo de ser futurs futbolistes professionals, començant per jugar en equips de categories inferiors, juvenil o sènior, amb opcions de ser descoberts i fitxats per clubs mundialment coneguts. No obstant això, la presumpta intenció dels entramats delictius era enganyar als joves i les seves famílies per obtenir elevades quantitats econòmiques en un curt espai de temps, simulant càrrecs sobreelevados associats a la seva regularització, allotjament i manutenció. Les expectatives de ser futbolistes professionals conclouen una vegada que caduquen els visats o períodes d'estada com a turistes, o quan la família no pot assumir l'alt cost econòmic exigit, després del que el jove torna al seu país o es queda en situació irregular a Espanya, sent substituït per un altre jugador captat d'igual forma.

Finalment, han estat 11 les persones detingudes juntament amb altres dos més que han estat investigades, com a presumptes integrants d'una trama criminal composta per tres baules. El primer d'ells estaria format pels captadors, residents o desplaçats fins als països d'origen dels estafats per contactar amb les famílies acomodades de joves amb condicions esportives, encarregats també de facilitar la documentació als estrangers. La segona baula integrada pels propietaris de centres docents que certificaven falsament la matriculació dels estrangers perquè poguessin obtenir visats i facilitar-los les condicions d'accés en frontera. I el tercer i més important, compost per l'equip directiu, encarregat de dissenyar l'estratègia, adquirir o llogar els habitatges en les quals allotjar-los i simular tràmits per estafar a les famílies.