En el Complex Policial de Canilles

La Policía Nacional presenta el balance de las agresiones a profesionales sanitarios durante el 2022

Durant el passat any s'han dut a terme més de 8.000 actuacions policials, tant en centres sanitaris com durant atencions domiciliàries, que es van saldar amb 60 detinguts

En comparació de l'any 2021 han disminuït les agressions físiques i han augmentat les amenaces, comptabilitzant-se un total de 241 denúncies durant el passat any

59 Policies Nacionals exerceixen com a Interlocutors Policials Territorials Sanitaris, en tot el territori nacional, representant un canal de comunicació fluït amb el sector sanitari cap al qual es difon activitat formativa i preventiva

01/03/23

La Policia Nacional ha presentat avui a el Complex Policial de Canilles el balanç de les agressions a professionals sanitaris durant l'any 2022. Durant el passat any es van dur a terme més de 8.000 actuacions policials en aquest àmbit, tant en centres sanitaris com en atencions domiciliàries, que es van saldar amb 60 detinguts. En comparació de l'any 2021 han disminuït les agressions físiques i han augmentat les amenaces, comptabilitzant-se un total de 241 denúncies durant el passat any. En tot el país existeixen 59 agents de la Policia Nacional que exerceixen com a Interlocutors Policials Territorials Sanitaris, representant un canal de comunicació fluït amb el sector cap al qual es difon activitat formativa i preventiva.

El Comissari General de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Castro Estévez; acompanyat de l'Interlocutor Policial Nacional Sanitari, Manuel Yanguas Menéndez, ha exposat l'anàlisi de les dades estadístiques de les denúncies interposades pels professionals sanitaris dins de l'àmbit de Policia Nacional durant l'any 2022.

En un acte davant representants de les Organitzacions Col·legials de Medicina, Infermeria, Odontologia, Farmàcia, Veterinària i Treball Social; i davant els Directors de Seguretat de l'àmbit sanitari, s'ha donat a conèixer que des de 2017, quan es va engegar la Instrucció 3/2017 de Secretaria d'Estat de Seguretat , sobre mesures policials a adoptar enfront d'agressions a professionals de la salut, s'ha donat formació a més de 17.300 professionals del sector sanitari, sobre aspectes policials i procedimentals per actuar davant una agressió en l'exercici de les seves funcions, així com eines de comunicació per prevenir possibles situacions violentes o que vagin a més.

També s'ha ressaltat que durant 2022 es van reduir les agressions i van augmentar les amenaces, comptabilitzant-se un total de 241 denúncies enfront de les 225 de l'any 2021, representant les agressions físiques un 42% del total, sent el col·lectiu de metges el més denúncies va interposar amb un 68% del total, seguit pel de infermers que sumen un 24% i el de tècnics un 8%. Màlaga amb 32 i Sevilla amb 23, van ser les províncies amb major nombre de denúncies per agressions.

A més de les denúncies rebudes, els agents de seguretat ciutadana van realitzar durant l'any passat 8.812 actuacions policials en l'àmbit del sector sanitari, produint-se 6.188 d'elles durant assistències sanitàries domiciliàries i la resta, 2.624, en centres sanitaris.

Dijous i divendres entre les 10 i les 12 hores, dies amb major incidència

Les dades analitzades per Policia Nacional han permès corroborar que els dijous i els divendres van ser els dies de la setmana amb major incidència, concentrant-se les agressions a la franja horària compresa entre les 10 i les 12 hores. El total dels detinguts durant 2022 per les diferents incidències ocorregudes en el sector sanitari ascendeix a 60 persones.

Dins dels projectes presentats destaca l'extensió de l'activitat formativa a altres professionals del sector com celadores, administratius o vigilants de seguretat de centres sanitaris en matèries com a anàlisis del comportament en prevenció davant agressions en entorns sanitaris. També està previst dur a terme activitats formatives de prevenció en l'àmbit universitari, amb l'adquisició primerenca d'eines destinades a la prevenció d'agressions per a futurs professionals de la salut; cursos a nivell nacional per tots els sanitaris; incrementar la presència en centres sanitaris i realitzar una campanya de sensibilització a la ciutadania per a la prevenció de les agressions en el sector.