A la província de Pontevedra

La Policia Nacional allibera a tres víctimes i desarticula una organització dedicada a l'explotació sexual en clubs d'alternació i cases de cites

S'ha detingut a un total de 14 persones que formaven una xarxa criminal que s'aprofitava de la vulnerabilitat de les víctimes, en tractar-se de dones amb càrregues familiars i en situació de necessitat econòmica

Les víctimes contreien un deute econòmic de fins a 2.000 euros pel seu trasllat a Espanya, quantitat que anava en augment si es negaven a mantenir relacions sexuals amb un dels principals responsables de l'organització, qui “les provava per veure si servien”

L'entramat criminal comptava amb col·laboradors en Brasil que facilitaven documents falsos, tant visats d'estudiant com a certificats de vacunació COVID. També utilitzava a col·laboradors amb funcions de testaferros que s'encarregaven dels clubs d'alternació

07/06/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a 14 persones i han alliberat a tres víctimes, desarticulant una organització dedicada a l'explotació sexual en clubs d'alternació i cases de cites.

La xarxa criminal s'aprofitava de la seva vulnerabilitat atès que es tractava de dones amb càrregues familiars considerables i en situació de necessitat econòmica. Les víctimes contreien un deute econòmic de fins a 2.000 euros a causa del seu trasllat a Espanya, quantitat que anava en augment si es negaven a mantenir relacions sexuals amb un dels principals responsables de l'organització, que “les provava per veure si servien”. L'entramat criminal comptava amb col·laboradors en Brasil que facilitaven documents falsos, tant visats d'estudiant com a certificats de vacunació COVID. També utilitzava a col·laboradors amb funcions de testaferros que s'encarregaven dels clubs d'alternació.

Estructura criminal

L'entramat disposava d'una clara distribució de funcions entre els seus integrants. Un dels dirigents de l'organització, s'encarregava de captar a les víctimes al seu país d'origen en Brasil i de gestionar el viatge amb avió fins a territori nacional, on les allotjava i traslladava per a la seva entrega a un altre dels capitosts. Est regentava els clubs d'alternació on explotaven a les seves víctimes a la província de Pontevedra.

L'organització tenia col·laboradors en Brasil que facilitaven visats d'estudiant o certificats de vacunació COVID falsificats, a més d'altres integrants que tenien funcions de testaferros o “homes de palla” que s'encarregaven dels clubs d'alternació. L'entrada a Europa es realitzava fonamentalment a través de Lisboa, des d'on les víctimes eren traslladades per carretera a clubs o pisos de cites en una localitat de Pontevedra. Una vegada a Espanya, les portaven diàriament en taxis de confiança de la xarxa criminal a altres clubs d'alternació.

“Provades a veure si servien”

Les víctimes, principalment de nacionalitat brasilera, es trobaven al seu país d'origen en una situació molt precària, d'especial necessitat econòmica i amb importants càrregues familiars, condició que aprofitava la xarxa criminal per a la seva captació. Els integrants de l'organització els facilitaven els bitllets d'avió i els donaven una quantitat econòmica en concepte de “viático” per justificar els requisits d'entrada en territori Schengen.

A causa del seu trasllat a Espanya, les víctimes contreien un deute econòmic de fins a 2.000 euros, obligació que desconeixien al moment de la seva captació i que havien de saldar exercint la prostitució en clubs d'alternació i en cases de cites de la província de Pontevedra. Un dels principals responsables de l'entramat mantenia relacions sexuals amb les seves víctimes per “provar a veure si servien”.

Per cada servei sexual havien de lliurar entre 10 i 20 euros o el 50% del que cobraven a les cases de cites. L'organització criminal també es lucrava de l'alternació de les dones amb els clients, portant-se 10 euros del pagament de les consumicions a les quals eren convidades pels clients, i del seu propi allotjament, que podia arribar fins als 100 euros setmanals. A més, els membres de la xarxa els imposaven a les seves víctimes un sistema de multes que anava dels 30 als 60 euros, del que no s'explicava motiu algun sobre la suposada infracció comesa.

Havien d'estar disponibles les 24 hores a través d'una pàgina web que l'entramat destinava a la publicitat de la prostitució, anuncis en els quals constava el número de telèfon de cadascuna de les seves víctimes i pels quals a més elles havien de pagar la quantitat de 30 euros.

Recerca policial

La recerca ha culminat amb tres víctimes alliberades i 14 detinguts pels delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, afavoriment de la immigració il·legal, relatius a la prostitució i blanqueig de capitals a la província de Pontevedra.

S'han realitzat cinc entrades i registres en immobles situats a Pontevedra, en tres clubs d'alternació i dos pisos. Gràcies a aquesta labor policial, s'ha aconseguit la clausura judicial dels establiments que utilitzaven per a l'explotació. S'ha intervingut un vehicle d'alta gamma, gairebé 12.000 euros en efectiu, més de deu terminals mòbils, altres dispositius informàtics i documentació relacionada amb la recerca.

Tots contra la Tracta

La Tracta d'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual és un delicte que es comet a nivell mundial, es pot lluitar contra això i ajudar a les víctimes a alliberar-se de les seves captores. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.