En la província de Sevilla

La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social de quasi un milió d'euros en un total de 15 empreses

S'ha detingut a sis persones i altres sis han sigut investigades per delictes contra la Seguretat Social i frustració de l'execució, comesos mitjançant la creació successiva de societats, la utilització de testaferros i l'ocultació de béns

Els administradors de les empreses investigades eren responsables d'un impagament sistemàtic de cotitzacions, causant un perjuí econòmic de més de 990.000 euros

19/12/24

Agentes de la Policía Nacional han destapado un fraude a la Seguridad Social en la provincia de Sevilla que asciende a casi un millón de euros en un total de 15 empresas. Los administradores de las empresas investigadas eran responsables de un impago sistemático de cotizaciones, causando un perjuicio económico de más de 990.000 euros. El modus operandi consistía en la creación sucesiva de sociedades de varios sectores, utilizando testaferros y ocultando los bienes para eludir los pagos a la entidad pública.

La investigació, que ha comptat amb la col·laboració de la Tresoreria General de la Seguretat Social, ha revelat l'existència de trames fraudulentes en les quals s'han vist involucrades un total de 15 empreses. A més han sigut detingudes sis persones, i altres sis han sigut investigades per delictes contra la Seguretat Social i frustració de l'execució.

El modus operandi consistia en la creació successiva de societats, la utilització de testaferros i l'ocultació de béns. En el desenvolupament de les investigacions es va poder constatar com els administradors d'empreses vinculades a diferents sectors com l'immobiliari, estacions de servici, instal·lacions elèctriques i de paqueteria van utilitzar la creació de diverses empreses successives per a continuar amb l'activitat, eludint el pagament dels deutes acumulats amb la Seguretat Social. Açò incloïa l'ús de testaferros i la transferència de treballadors entre les diferents empreses per a evitar responsabilitats fiscals i ocultar els seus actius impedint així el seu previsible embargament.

Durant la investigació, es va centrar l'atenció en quatre empreses dedicades al sector immobiliari i de la construcció. Les gestions van indicar que els administradors d'estes empreses dirigien les activitats i controlaven els tràmits, compartint domicilis, personal i recursos. Realitzaven una facturació creuada i amb la participació d'un testaferro tractaven d'obstruir les previsibles conseqüències de la Seguretat Social.

Entre 2022 i 2023, les empreses van acumular deutes significatius amb l'ens públic malgrat el seu notable creixement en facturació i contractació, no obstant açò no complien amb l'obligació de pagament de cotitzacions dels treballadors. Una de les empreses, presentava menor deute, sent utilitzada per a facturar amb altres proveïdors, una estratègia comuna en este tipus de delictes, per a no acumular deutes en l'empresa que factura i així poder seguir amb la seua activitat.

D'esta manera, es va determinar que els administradors de les empreses investigades eren presumptament responsables d'un impagament sistemàtic de cotitzacions, així com de dificultar la iniciació de procediments per a evitar el cobrament a la Seguretat Social, causant un perjuí econòmic total a la Tresoreria General de la Seguretat Social que ascendix a més de 990.000 euros.