“Seguretat ciutadana dins i fora de la xarxa”

La Policia Nacional i Canal Sènior formaran als majors enfront dels riscos digitals i les amenaces físiques

Mitjançant classes en directe, videos formatius, podcast, jocs i material interactiu s'impartirà formació en ciberseguretat i prevenció de fraus, en un pla que comptarà amb experts de la Unitat Central de Participació Ciutadana de la Policia Nacional

A més del material multimèdia que l'Associació Canal Sènior difondrà a través de la seua pàgina web www.canalsenior.es, es difondrà a través d'una app per a Smart TV desenvolupada específicament per a persones majors en la qual s'oferiran els consells preventius en matèria de seguretat

26/10/24

La Policia Nacional i l'Associació Canal Sènior llancen conjuntament el projecte “Seguretat ciutadana dins i fora de la xarxa” mitjançant el qual es formarà als majors enfront dels riscos digitals i les amenaces físiques. Mitjançant classes en directe, video píndoles, podcast, jocs i material interactiu s'impartirà formació en ciberseguretat i prevenció de fraus, en un pla que comptarà amb experts de la Unitat Central de Participació Ciutadana de la Policia Nacional.

Esta iniciativa que unix a l'Associació Sènior i a la Policia Nacional, busca capacitar a les persones majors en temes de seguretat i ciberseguretat, a través d'una sèrie d'activitats online que es posaran a la disposició de tota la societat per a previndre estafes, el maltractament a majors i altres perills als quals s'enfronten col·lectius vulnerables de la població.

El projecte compta amb la col·laboració d'agents de la Unitat Central de Participació Ciutadana, encarregada d'implementar i desenvolupar el Pla Major Seguretat, que té com a objectiu la prevenció i millora de la seguretat de les persones majors de 65 anys. Els experts d'este Pla participaran activament en les classes en directe i altres continguts, compartint la seua experiència en la prevenció de delictes dirigits a persones majors.              

“Des de Canal Sènior treballem cada dia per a oferir als majors informació de qualitat en tots els aspectes importants de la seua vida. Esta col·laboració amb la Policia Nacional és un pas més en el nostre compromís de donar-los formació pràctica i accessible en un tema fonamental com és la seua seguretat”, Bernardo Bienz, president de CanalSénior.

Continguts formatius gratuïts online

A partir del pròxim 29 d'octubre, amb l'emissió de la primera classe del projecte, arranca un complet programa formatiu que es podrà seguir de manera online, i gratuïta, a través de la web  www.canalsenior.es que inclourà classes en directe impartides per agents de la Policia Nacional especialitzats; video píndoles educatives sobre l'ús segur d'aplicacions mòbils, identificació de les estafes més comunes i el maltractament a majors; jocs interactius per a fomentar l'aprenentatge lúdic; infografies, podcast i notícies que aprofundiran en temes com la protecció personal i l'ús segur de les noves tecnologies en l'actualitat.

Disponible també en Smart TV

Tots els vídeos del projecte es podran veure, a més d'en la web, en l'aplicació de Smart Tv Canal Sènior, la primera aplicació de Smart TV desenvolupada específicament per a persones majors. Esta aplicació, disponible de manera gratuïta, facilita l'accés a tots els continguts des de la comoditat de la llar, en un format adaptat a les necessitats dels majors.

L'Associació Canal Sènior, referent en la formació online per a majors de 55 anys, també oferix el contingut a través de dispositius mòbils per mitjà de l'aplicació CanalSénior, disponible per a dispositius iOS i Android de manera gratuïta.

El Pla Major Seguretat com a eix vertebrador

El Pla Major Seguretat, pertanyent a la Unitat Central de Participació Ciutadana, -baix el paraigua de la Instrucció 1/2014 de la Secretaria d'Estat de Seguretat-, s'establix com a eix vertebrador de l'atenció i prevenció dels delictes que puga patir el col·lectiu de persones majors.

Entre els objectius més importants del citat Pla, es troba la prevenció de les principals amenaces detectades per a la seguretat de les persones majors, el foment de la confiança de les persones majors en la Policia i en el desenvolupament de conductes proactives per a la denúncia de les situacions i delictes dels quals puguen ser víctimes, així com el perfeccionament de la resposta policial en la seua actuació amb les persones majors.

Per a poder fer arribar tots els coneixements necessaris a les persones adultes majors, els delegats de Participació Ciutadana impartixen activitats formatives i informatives principalment en centres de dia, residències, associacions, fundacions, universitats de majors o centres d'educació para persones adultes (CEP), entre uns altres,  servint-se para açò de material divulgatiu que arreplega gràficament eixes situacions de risc per a la seua seguretat  i la manera de previndre-les.

Sobre l'Associació Canal Sènior

L'Associació Canal Sènior és una entitat sense ànim de lucre amb una plataforma d'aprenentatge gratuïta per a persones majors de 55 anys per la qual han passat més de 230.000 persones en l'últim any. La plataforma online www.canalsenior.es compta amb una programació diària d'activitats sobre benestar holístico, ferramentes i competències digitals, cultura i emprenedoria sènior amb les quals col·labora en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030.

Participació de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) també se sumisca al projecte, participant en la creació de continguts sobre aspectes relacionats amb la protecció de la privacitat i la seguretat de les dades personals, un dels temes més importants per als majors en l'era digital.