A València

La Policia Nacional deté a 35 persones per la comissió d'estafes mitjançant la modalitat de el “fill en dificultats”

La investigació ha permès aclarir 70 denúncies en tota Espanya en les quals l'import de l'estafat ascendix a més de 217.000 euros

Es feien passar pels fills de les víctimes a través de missatgeria, simulant que escrivien des del telèfon d'un amic per a sol·licitar diners en haver patit una emergència davant la qual estaven incomunicats

26/10/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a la Comunitat Valenciana a 35 persones, com a presumptes autors de 70 estafes a persones mitjançant la modalitat de el “fill en dificultats” amb les quals es van apropiar de més de 217.000. Es feien passar pels fills de les víctimes a través de missatgeria simulant que escrivien des del telèfon d'un amic per a sol·licitar diners en haver patit una emergència davant la qual estaven incomunicats.

Les perquisicions van tindre començament a inicis de l'any 2023, quan els agents, després de rebre diverses denúncies, van començar a realitzar gestions amb la finalitat d'identificar als estafadors. Els investigadors van detectar que totes les víctimes eren pares o mares de família i havien rebut el mateix tipus de telefonada en la qual es feien passar pels seus fills. Durant la telefonada fingien escriure des del telèfon d'un amic i demanaven diners urgents per a pagar-se un altre telèfon en haver patit una urgència davant la qual estaven incomunicats.

Es va esbrinar que quan els perjudicats una vegada ja havien sigut enganyats i accedien a realitzar l'ingrés, els estafadors continuaven amb l'engany donant-los altres pretextos perquè realitzaren més pagaments, arribant en moltes ocasions a quantitats molt elevades de diners.

Les persones titulars dels comptes bancaris receptores de diners: les “mules”

Per a obtindre els beneficis de les estafes l'organització utilitzava “mules” que captaven amb diferents mètodes, en algunes ocasions presencialment a canvi d'una quantitat de diners i en unes altres, a través de la web amb suposades ofertes d'ocupació. Els captadors, per a fer més atractiva l'oferta a les “mules” els arribaven a oferir un percentatge dels diners que aconseguiren amb les estafes, que rondava entre el cinc i el deu per cent.

Les persones que accedien a exercir eixa activitat, es prestaven a obrir comptes bancaris o facilitaven en els comptes on-line la seua numeració i les seues claus a un altre membre de l'organització, rebent posteriorment els diners del perjudicat per a disposar del mateix. Amb este mètode complicaven el possible seguiment dels diners en el cas que anaren investigats i dificultaven la recuperació.

Durant investigació han sigut detinguts cinc captadors, que es feien càrrec dels diners transferits als comptes oberts per les “mules” que ells controlaven.

70 estafes denunciades per tota Espanya

Els investigadors han identificat als presumptes autors dels fraus, relacionant fins a 70 delictes d'estafa que havien sigut denunciats per tota Espanya. Fins al moment els investigadors han pogut rastrejar diversos comptes bancaris i recuperar més de 25.000 euros que han sigut restituïts a les víctimes.