A Sevilla i Cadis

La Policia Nacional allibera a 13 víctimes d'explotació laboral i deté a huit responsables per tracta d'éssers humans

Les víctimes de nacionalitat colombiana eren obligades a treballar cuidant a persones majors les 24 hores al dia, en modalitat d'internes i sense relleu algun

L'entramat els imposava un deute econòmic i amenaçava a les seues famílies residents a Colòmbia, havent d'abandonar alguna d'elles les seues cases i canviar de país al no poder pagar-la

S'han realitzat tres registres domiciliaris en la ciutat de Sevilla i una inspecció en un restaurant de la localitat de Zahora (Cadis) en els quals s'han intervenut 4.000 euros i huit telèfons mòbils

20/10/24

Agents de la Policia Nacional han alliberat a 13 víctimes d'explotació laboral i han detingut a huit responsables de tracta d'éssers humans a Sevilla (7) i Cadis (1). Les víctimes, en la seua majoria dones, de nacionalitat colombiana, eren obligades a treballar cuidant a ancians les 24 hores al dia, en modalitat d'internes i sense relleu algun. L'organització amenaçava a les seues famílies a Colòmbia si no pagaven de manera periòdica el deute contret, havent d'abandonar alguna d'elles les seues cases i canviar de país. S'han realitzat tres registres en domicilis de la ciutat de Sevilla i una inspecció en un restaurant de la localitat de Zahora (Cadis).

L'actuació policial es va iniciar en tindre coneixement de l'existència de diverses víctimes de tracta d'éssers humans en la ciutat de Sevilla, que eren explotades cuidant a persones d'edat avançada les 24 hores del dia. Les investigacions dels agents van permetre descobrir una organització criminal liderada per una família de nacionalitat colombiana que estava explotant laboralment a ciutadans de la seua mateixa nacionalitat.

Víctimes explotades les 24 hores del dia

L'entramat criminal captava a les víctimes en el seu país d'origen, Colòmbia, aprofitant la seua situació d'extrema necessitat i oferint-los treball de cura a persones depenents.

Les víctimes eren traslladades des del seu país d'origen amb avió, fent-se càrrec dels costos del viatge l'entramat i firmant un reconeixement de deute de diferent quantitat per a cadascuna, que posteriorment haurien de saldar. Obstaculitzen a Espanya fent-se passar per turistes i l'organització els proveïa dels diners necessaris per a acreditar mitjans de vida i d'un bitllet de tornada que era anul·lat a la seua arribada per la mateixa.

Una vegada a Madrid eren traslladades amb tren fins a la ciutat de Sevilla i des d'allí eren distribuïdes a diferents llocs de la província on eren allotjades i explotades, la qual cosa els permetia controlar-les en tot moment. Treballaven cuidant a persones depenents durant 24 hores, en modalitat d'internes i sense relleu, ja que requerien atencions constants.

Retard injustificat de l'obtenció de treball

En alguns casos, les víctimes eren pressionades per al pagament dels deutes per un retard injustificat en l'obtenció de treball. Per eixe motiu, els membres de l'organització suggerien a les mateixes exercir la prostitució per a així pagar ràpid el deute. A més, l'organització els cobrava una comissió per trobar treball que se sumava al deute ja contret pel trasllat.

L'entramat amenaçava a les seues famílies a Colòmbia si no pagaven de manera periòdica el deute contret, havent d'abandonar alguna d'elles les seues cases i canviar de país.

Durant la investigació s'han dut a terme tres entrades i registres en la ciutat de Sevilla i una inspecció d'un restaurant en la localitat de Zahora (Cadis). S'han intervenut huit telèfons mòbils d'alta gamma, 4000 euros en efectiu i abundant documentació relacionada amb la investigació.

L'operació culmina amb l'alliberament de 13 víctimes d'explotació laboral en la ciutat de Sevilla i la detenció d'huit persones, entre els quals es troben els líders de de l'organització investigada, a Sevilla (7) i a Cadis (1), pels delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, i contra els drets dels ciutadans estrangers.

Amb la tracta no hi ha tracte

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900105090 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.