En la província de Guipúscoa i a Avilés (Astúries)

La Policia Nacional deté a dos persones per la difusió en xarxes socials de missatges i postulats de DAESH

Un dels arrestats, en els seus múltiples comentaris en xarxes socials enaltint la figura dels muyahidines, va arribar a expressar el seu desig de fer la yihad i convertir-se en màrtir

Exercia una intensa activitat en xarxes socials, mantenint contactes freqüents amb terroristes assentats en zona en conflicte

L'altre detingut, que es trobava immers en un procés de radicalització, manifestava de forma oberta el seu odi cap a tot l'occidental, incitava a la realització de la yihad i cridava a l'alçament dels musulmans

Els detinguts han ingressat avui a presó per orde judicial

18/10/24

Agents de la Policia Nacional han arrestat a dos hòmens per distribuir a través de les xarxes socials missatges i postulats de DAESH. En la localitat d'Itsasondo (Guipúscoa) els investigadors han detingut a una persona per la seua presumpta participació en els delictes d'adoctrinament i autocapacitación terrorista. Els agents han constatat com este subjecte creava i difonia nombroses publicacions de caràcter prodaesh, trobant-se immers en un avançat procés de radicalització yihadista. L'altre subjecte va ser arrestat en la localitat d'Avilés (Astúries) per la seua presumpta participació en els delictes d'autoadoctrinamiento, autoadiestramiento i enaltiment terrorista.

Detingut en la província de Guipúscoa

La investigació va començar a principis d'enguany quan els experts en la lluita contra el terrorisme van detectar a un individu alineat amb els postulats de DAESH que elaborava i difonia, a través de les seues xarxes socials, material radical i violent de cort yihadista.  En la matinada del passat dimarts, els agents van iniciar un dispositiu policial que va tindre com resultat la detenció d'esta persona, el registre del seu domicili i dos vehicles. En ells, els investigadors han intervenut divers material informàtic que està sent analitzat.

Després de l'oportuna investigació, els agents van comprovar com entre els contactes de les seues xarxes socials es trobaven diversos perfils yihadistes situats en zona de conflicte. A més, va deixar palés l'avançat estat de radicalització del detingut, que visualitzava de forma massiva gran quantitat de material violent i d'enaltiment terrorista.

En els seus múltiples comentaris en xarxes socials enaltia als muyahidines                   -combatents yihadistes- i encoratjava a cometre atemptats terroristes. Fins i tot va arribar a expressar el seu desig de fer la yihad i convertir-se en màrtir. En este sentit, i davant la possibilitat de cometre una acció violenta de natulareza yihadista, es va procedir a realitzar la detenció de l'investigat.

Conscient de la seua activitat terrorista, prenia estrictes mesures de seguretat per a evitar que els servicis policials ho detectaren. Així, entre altres coses, utilitzava programes informàtics que li permetien realitzar una navegació segura, evitant d'esta manera ser detectat i identificat per la Policia.

Detingut fruit de la col·laboració amb la DGST marroquina

L'operació, que ha sigut realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Sant Sebastià, s'ha realitzat baix la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número u i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. A nivell internacional, ha comptat amb la col·laboració de la Direcció general de Seguretat del Territori de Marroc (DGST), gràcies a la qual s'ha aconseguit la detenció de nombrosos terroristes en els tots dos països durant els últims anys. Aquesta col·laboració és imprescindible per a l'eficàcia contraterrorista, donada la seua excel·lent professionalitat i coneixement de l'amenaça terrorista.

Així mateix, evidencia la intensa activitat desenvolupada per la Comissaria General d'Informació per a lluitar contra el terrorisme yihadista tant dins com fora de les nostres fronteres, en el marc de la col·laboració internacional com una de les prioritats de la Policia Nacional.

Després de la seua posada hui a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc de l'Audiència Nacional el detingut ha ingressat a la presó.    

L'arrestat a Avilés havia interioritzat la ideologia yihadista

La investigació sobre este subjecte es va iniciar a principis de l'any en curs, quan els agents van detectar a un individu radicalitzat que llançava proclames proyihadistas través de les xarxes socials.  L'operació, ha sigut realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació d'Astúries. A més, s'ha realitzat baix la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Durant la investigació els agents han comprovat com el detingut havia interioritzat la ideologia yihadista. Com a conseqüència, este subjecte es mostrava molt actiu en xarxes socials, on comptava amb un gran nombre de seguidors als quals remetia contingut multimèdia proyihadista. En estos continguts, el detingut exterioritzava de forma oberta el seu odi cap a tot l'occidental i la seua forma de vida.  En les seues  publicacions incitava directament a la realització de la yihad, cridant a l'alçament dels musulmans de la ciutat de Melilla i realitzava comentaris a favor de la causa palestina.  

A més, conscient de la il·legalitat de les seues activitats, el detingut adoptava diferents mesures de seguretat para a evitar detecció pels agents policials. Tot açò, unit al fet que el detingut presentava intenses ideacions de realitzar una acció de martiri, va precipitar que la matinada del passat dimarts, els agents procediren a la seua detenció. A més, van registrar dos domicilis, intervenent divers material informàtic, que contínua analitzant-se. Amb açò, els investigadors donen per neutralitzat un perill per a la seguretat nacional.

També hui el detingut ha sigut posat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Cinc de l'Audiència Nacional, qui ha decretat el seu ingrés a la presó.