Se sumen a altres 65 arrestats de la mateixa organització

La Policia Nacional deté a cinc “reclutadores” de mules informàtiques integrats en una organització especialitzada en l'estafa de el “fill en dificultats”

Al costat dels captadors s'ha detingut en diferents províncies a 10 persones que treballaven per a l'organització com a “mules” i que haurien aconseguit estafar més de 60.000 euros amb este tipus d'estafa

Es tracta de la nova fase d'una operació en la qual ja es va arrestar a 65 integrants de l'organització criminal, dos d'ells els líders de l'estructura, que van aconseguir causar un perjuí de 410.000 euros a 95 víctimes

20/07/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a 15 persones – Madrid (8), Ciudad Real (1), Guadalajara (1), La Corunya (1), Conca (1), Almeria (1), Sevilla (1), Vitòria (1) - en la nova fase d'una investigació contra una organització especialitzada en la coneguda com a estafa de el “fill en dificultats”. Els estafadors van obtindre un benefici il·lícit de 60.000 euros. L'operació es va iniciar en 2022 i ha donat lloc a la detenció de centenars de “mules” i desenes de captadors. Estos arrests se sumen a les 65 detencions realitzades fins al moment per tot el territori nacional, tots ells presumptes integrants d'una de les principals organitzacions criminals dedicades a esta coneguda estafa, amb la qual haurien obtingut més de 410.000 euros.

Durant la primera fase de l'operació es va detindre a 65 integrants de l'organització criminal que, assentats a Màlaga, Catalunya i Madrid, havien estafat 410.000 euros a víctimes d'esta modalitat delictiva. Entre els arrestats es trobaven els dos líders de la trama i es va intervendre una base de dades amb més de 500 arxius de fulls de càlcul en els quals s'emmagatzemaven les dades de potencials víctimes.

Un piràmide criminal amb mules i reclutadores

Com a resultat de l'operació, es van obtindre informacions que han permès dur a terme esta nova fase en la qual es van intervendre diversos dispositius electrònics, gràcies als quals es va poder dur a terme la identificació i localització dels detinguts, trobant-se deu d'estos en la base de la piràmide criminal, exercint labors de “mula” informàtica i altres cinc relacionats amb la gestió de comptes, la captació de mules i el repartiment de beneficis.

El modus operandi consistix que els estafadors contacten amb pares i mares de família, fent-se passar pels seus fills o filles, i els sol·liciten una quantitat de diners amb diferents pretextos. Les víctimes reben un missatge de text des d'un número de telèfon nacional per algú que en realitat està suplantant la identitat del seu fill o filla, i fins i tot en alguns casos arriben a utilitzar imatges dels mateixos extrets dels seus propis perfils en xarxes socials. Per a fer-los caure en l'engany els indiquen que el seu mòbil no funciona i que necessiten fer uns pagaments urgents, comprar un ordinador o un mòbil nou i que, a més, no poden rebre telefonades.

Les víctimes acaben efectuant el pagament amb transferències immediates, impossibles de recuperar, ja que para quan les persones perjudicades aconseguixen establir la comunicació amb els seus verdaders fills o filles ja és massa vesprada i els diners es troba en possessió dels estafadors.                             

Mesures de prevenció

Des de la Policia Nacional es vol posar l'accent que la principal lluita contra este tipus de delictes comença per la prevenció per part del ciutadà, exposant a continuació una sèrie de consells per a evitar ser víctimes d'este tipus d'estafa:

• No perdre la calma i intentar contactar amb el seu fill per una altra via que no siga Whatsapp. Si no és possible preguntar a algun familiar o amic

• Sospitar del llenguatge o expressions de la persona que ens escriu
 
• En cas d'haver sigut víctima de l'estafa acudir a les dependències de la Policia Nacional o cridar al 091