Operació conjunta de la Policia Nacional amb les autoritats noruegues, nord-americanes i britàniques

Desarticulada la major organització de “narcoveleros” del món que operava entre Sud-amèrica i Europa

Han sigut detingudes un total de 50 persones en una operació en la qual s'han dut a terme 47 entrades i registres en sis províncies espanyoles –Màlaga (13), València (6), Almeria (5), Alacant (2), Girona (1), Múrcia (1)- i en set països –Noruega (13), Bulgària (1), Regne Unit (1), Panamà (1), Trinidad i Tobago (1), Portugal (1) i Colòmbia (1)-

Durant l'operació internacional, en la qual han participat 11 països, s'han intervenut 1.500 quilos de cocaïna i s'han intervenut huit embarcacions, 36 vehicles i més de 85 terminals telefònics

L'organització criminal s'encomanava a un santero per a rebre la “benedicció” i l'èxit en les operacions de transport de cocaïna entre Sud-amèrica i Espanya

19/07/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb agents noruecs de la NCIS, de l'agència nord-americana DEA, de l'agència britànica NCA, del MAOC europeu i amb el suport d'EUROPOL, han desarticulat la major organització de “narcoveleros” del món que operava entre Sud-amèrica i Europa. Han sigut detingudes 50 persones i s'han dut a terme 47 entrades i registres a Espanya (28) i en set països –Noruega (13), Bulgària (1), Regne Unit (1), Panamà (1), Trinidad i Tobago (1), Portugal (1) i Colòmbia (1)-. S'han intervenut 1.500 quilos de cocaïna i s'han intervenut huit embarcacions, 36 vehicles i més de 85 terminals telefònics.

La investigació es va iniciar al juny de 2020 conjuntament amb les autoritats de Regne Unit, en detectar una organització britànica assentada a Espanya, que comptava amb canals de comerç internacional de trànsit de cocaïna des de Sud-amèrica a Europa a través d'Espanya.

Les indagacions dels investigadors van permetre identificar als integrants de l'estructura criminal i descobrir que l'organització disposava d'un conglomerat d'embarcacions a la seua disposició, que registraven a nom de terceres persones per a tractar d'ocultar les seues il·lícites finalitats.

Els agents van poder esbrinar que l'organització operava en les illes de Tenerife, Gran Canària, El Ferro i Lanzarote, establint enllaços marítims fins a Sud-amèrica amb els quals creaven “narcorrutas”. Al seu torn, des del sud d'Espanya, els responsables de l'organització coordinaven i dirigien els transports de cada embarcació i, en els seus entorns de seguretat, mantenien les reunions amb els enllaços dels països d'origen des d'on se subministrava la substancia estupefaent.

20 anys operant en el narcotràfic

El líder de l'organització, conegut com “el professor”, reclutava als tripulants dels velers i a partir d'eixe moment, un altre responsable de l'organització, s'encarregava de mantindre'ls. El líder, que es presumix que portava operant en el narcotràfic més de 20 anys, comptava amb la confiança plena dels càrtels colombians i mexicans, amb els quals coordinava la producció de l'estupefaent i el seu trasllat per Sud-amèrica fins a poder embarcar-ho rumb a Espanya. La investigació va permetre detectar que els diners generats pels carregaments d'estupefaents, eren reinvertidos en noves operacions i blanquejat a través d'un teixit empresàries que operava en diversos països.

En la Costa del Sol, l'organització criminal, composta per actius membres pertanyents al “Balkan Càrtel”, portaven un elevat nivell de vida i operava amb negocis empresarials que permetien donar eixida als beneficis que obtenien de la seua activitat il·lícita.

Durant la investigació els agents van identificar un total de 10 embarcacions que l'organització tenia habilitades per a les “narcorrutas” i que tenien diferents bases d'operacions en el nostre país i Sud-amèrica.

A Espanya es va poder detectar que utilitzaven València, Alacant, Almeria, Màlaga i Canàries com a punt logístic abans de salpar a Sud-amèrica, mentre que a Sud-amèrica  utilitzaven Brasil, Colòmbia, Guaiana, Trinidad i Tobago, Saint Lucia, Barbados o Panamà, per a mantindre els velers preparats a l'espera de rebre els ordes del “Professor” i el seu lloctinent per a eixir a carregar l'estupefaent.

Les comunicacions de l'organització per a estes operacions, es realitzaven amb sistemes xifrats de seguretat que els brindaven l'oportunitat de mantindre's a resguard d'observacions policials, disposant en les cotes més altes de l'entramat, de fins a 15 terminals telefònics cadascun.

Una  vegada coneguda l'estructura criminal, els agents van detectar la preparació de dos velers que anaven a rebre més d'1.000 quilos de cocaïna cadascun, per la qual cosa es va establir una acció preventiva per a evitar que es duguera a terme la càrrega en aigües internacionals i es va sol·licitar auxili judicial en nombrosos països -Noruega, Bulgària, Portugal, Regne Unit, Panamà, Saint Lucia, Trinidad i Tobago-  juntament amb actuacions a França, Polònia o Espanya.

Una acció conjunta amb 50 detinguts i 47 registres

L'operació internacional s'ha dut a terme, baix el lideratge de la Policia Nacional d'Espanya, de manera conjunta amb la National Criminal Investigation Services (NCIS) de Noruega, l'agència nord-americana Drug Enforcement Administration (DEA), la National Crime Agency (NCA) britànica i el Maritime Analysis and Operations Center (MAOC) amb el suport d'EUROPOL i han col·laborat agents policials de França, Polònia, Portugal, Bulgària, Panamà i Saint Lucia.

Durant l'acció conjunta, a Espanya s'han practicat 28 registres en les províncies de Màlaga (13), València (6),  Almeria (5), Alacant (2), Girona (1) i Múrcia (1), havent-hi resultat detingudes un total de 26 persones presumptament integrants de l'organització criminal. Entre els detinguts es troben 16 noruecs, destacant un reconvertit atracador de bancs i furgons blindats que ja havia complit 15 anys de presó per fets violents d'esta tipologia i que, des de fa un any, havia passat a integrar les files del grup criminal per la seua experiència delictiva i el respecte del que gaudia enfront de les màfies de l'Est d'Europa.

En la resta de països que han participat en l'acció conjunta dirigida per la Policia Nacional espanyola, s'ha detingut a un total de 24 integrants de l'estructura criminal i s'han dut a terme registres a Noruega (13), Bulgària (1), Regne Unit (1), Panamà (1), Trinidad i Tobago (1), Portugal (1) i Colòmbia (1).

En els registres duts a terme s'han intervenut han intervenut 1.500 quilos de cocaïna i s'han intervenut huit embarcacions, 36 vehicles i més de 85 terminals telefònics.

La investigació ha sigut impulsada pel Jutjat d'Instrucció 4 d'Escull i el Ministeri Fiscal adscrit a eixos tribunals, des d'on s'ha dirigit a nivell judicial la instrucció.